Slovenija; Dežela trajnostne gastronomije


Slovenija ima zaradi različnih vplivov okolja in naravnih bogastev zelo dobre pogoje za razvoj trajnostne gastronomije, ki jo je danes moč opaziti v restavracijah, gostilnah ter tudi turističnih kmetijah širom države.

  • OD MICHELINA DO SLOVENSKIH PRIDELOVALCEV

V letošnjem letu je kar šest slovenskih restavracij prejelo Michelinovo priznanje, ki se je v Sloveniji podeljevalo prvič. Priznanja so si kuharji prislužili z uporabo lokalnih, trajnostno pridelanih surovin, hkrati pa so odgovorno ravnali z odpadki. 

Slovenija bo v letu 2021 tudi nosilka naziva Gastronomska regija 2021. To je naslednji korak k uresničitvi cilja, da Slovenija postane svetovno priznana zelena država na področju gastronomije, trajnostnega turizma in kakovostne preskrbe s hrano. V Sloveniji imamo že štiri ponudnike, ki se ponašajo z mednarodno priznanim trajnostnim certifikatom Zeleni ključ, kar pomeni, da vključujejo širok nabor trajnostnih meril.

Trajnostni vidik je močno vpet v lokalno kulinariko kar se kaže skozi različne vidike. V prvi vrsti so so slovenske restavracije povezane z lokalnimi kmeti in dobavitelji, kar jim zagotavlja, da so sestavine na krožnikih vedno sveže. Ogromno ljudi prideluje lastna živila, ki se nato prodajajo na lokalnih tržnicah le te pa tako postanejo pravi magnet za ljubitelje zdrave prehrane. Proizvode se prodaja trajnostno, brez embalaže. 

F008701-ana_ros_hisa_franko_136_tomo_jesenicnik_orig_jpg-photo-m
  • ČEBELARSTVO JE DOMA V SLOVENIJI

Med drugim je Slovenija tudi najbolj čebelarska država v Evropski uniji in je najbolj zaslužna, da je 20. maj svetovni dan čebel. Pri nas lahko poskusite različne vrste medu, jedi ter pijače in se na ta način podučite o medu in njegovih blagodejnih učinkov.

Hribovita pokrajina in zadostna količina padavin pomenita izvrstne pogoje za pridelovanje vina, le to pa se kaže v kar 52 različnih sortah vina. V ospredju je predvsem tradicija pridelave ekoloških/naravnih vin, ki redno pobirajo nagrade na različnih svetovnih tekmovanjih.

F010157-apiturizem_cebelnjak_jost_gantar_1-photo-m
  • TRAJNOST SEGA NA VEČ PODROČIJ

Slovenija se lahko pohvali tudi z majhnim odstotkom zavržene hrane ter okolju škodljivih odpadkov kot je plastika za enkratno uporabo. Vrsto gostinskih ponudnikov sledi tej usmeritvi, hkrati pa je vedno več prireditev podvrženih “zero waste” konceptu.