Naravni parki Slovenia Green


Slovenija velik poudarek namenja trajnostnemu razvoju, kar se kaže v številnih naravnih parkih in zaščitenih območij. Le ti so polni najrazličnejših naravnih in kulturnih znamenitosti, ki so zaradi uspešnega trajnostnega razvoja pridobili Slovenia Green Park certifikat. Obiščite naravne parke peš, s kolesom ali pa javnim prevozom, predvsem pa naj bo vaše raziskovanje aktivno in pa v sobivanju z naravo.

  • TRIGLAVSKI NARODNI PARK

Triglavski narodni park je eden večjih, najstarejših, hkrati pa je edini nacionalni park v Sloveniji. Izjemna pokrajina omogoča prostrano raziskovanje in odkrivanje skritih kotičkov prednostno pa je namenjena ohranjanju ekosistemov in naravnih procesov. Poleg neokrnjene narave je Triglavski narodni park prava zakladnica kulturne dediščine, ki je rezultat sobivanja domačinov in narave.

F010057-daniel_taipale_triglavni_narodni_park-photo-m
  • KOZJANSKI REGIJSKI PARK

Kozjanski regijski park ponuja drugačno izkušnjo a vendarle nosi isto sporočilo; sobivanje človeka in narave. To območje je prepleteno s številnim sprehajalnimi potmi in obdano s sadovnjaki polni avtohtonih sort jabolk in hrušk. Park poleg naravnih lepot ponuja tudi ogled različnih znamenitosti kot je Minoritski Samostan Olimje ali pa grad Podsreda.

F008992-kozjansko_jost_gantar_1_orig_jpg-photo-m
  • KRAJINSKI PARK LOGARSKA DOLINA

Ljubitelje kolesarskih podvigov bo pritegnil predvsem krajinski park Logarska Dolina, kjer poteka Solčavska panoramska cesta, ki je nedvomno ena najbolj prepoznavnih slovenskih točk. Ta krajinski park, ki se nahaja v osrčju Kamniško-Savinjskih Alp pa ponuja precej več kot le panoramsko vožnjo s kolesom. Veličasten slap Rinka ne bo pustil ravnodušne še tako zahtevne izletnike, Potočka Zijalka pa predstavlja izjemno pomembno zgodovinsko točko v Sloveniji, saj so tu odkrili okostje jamskega medveda ter drugo najstarejšo šivanko na svetu.

F008731-kp_logarska_dolina_jost_gantar_1_orig_jpg-photo-m
  • REGIJSKI PARK ŠKOCJANSKE JAME

Slovenija pa premore tudi podzemne parke, eden takšnih pa je Regijski park Škocjanske jame. To edinstveno UNESCO-vo dediščino si lahko ogledate skozi celotno leto v spremstvu izkušenih vodnikov, ki vas bodo popeljali skozi izjemne dvorane in brezna. Park pa v svoji okolici skriva tudi druge zanimivosti, kot so obisk belih lipicancev ali pa park vojaške zgodovine.

Slovenija ima izjemno veliko naravnih danosti, ki se razprostirajo vzdolž celotene države, le te pa vas bodo vedno znova impresionirale. 

F008791-park_skocjanske_jame_jost_gantar_5_orig_jpg-photo-m