Zgodbe iz lonca


Miren Kras vas letos, v drugem letu epidemije in za še vedno zaprtimi vrati gostiln, skozi čarobno obdobje rasti, nabiranja in uporabe gojenih in divjih špargljev v kulinariki,  vabi na virtualno popotovanje Zgodbe iz lonca…brez konca!, v katerem so združili kuharsko znanje, poučne vsebine in veliko zabave.

Šparglji ali beluši? Kuhaj z nami in poskusi!

Na družbenih omrežjih Miren Krasa lahko vse do 31.5.2021 preko receptov in video spotov odkrivate skrivnosti velikih kuharskih mojstrov: prejemnika Michelinove zvezdice Tomaža Kavčiča iz Gostilne Pri Lojzetu, Katjušo Batistič iz Gostilne Bric, Darjo Makorič Špiljak iz Gostilne Makorič, Jurija Goloba iz Gostilne Štirna, Andrejko Harej  ter Karlo in Tomaža Kogoja iz Gostilne Kogoj. Vsak ponedeljek gostinec najavi kuharski izziv – pripravo krožnika za posebnega gosta. Kdo bo v petek preizkusil šefove kuharske spretnosti lahko  ugibate v nagradni igri Ugani, kdo pride k meni na večerjo? Tedenski žreb prinaša lepo nagrado – bon za kosilo ali večerjo za 2 osebi  in knjigo izvrstnih receptov Šparglji-beluši!

Nabavi sveže lokalne sestavine za tvoje kuharske mojstrovine

Najboljši beli šparglji – beluši, uspevajo na sipinah spodnjega toka reke Vipave, na Vrtu Goriške.  Pri največjem pridelovalcu v Sloveniji, na Kmetiji Ušajevih v Orehovljah, poleg belih, gojijo tudi zelene in vijolične,  na potepanju po obronkih Vipavske doline in Krasa pa lahko v pomladnih mesecih naberete aromatične divje šparglje. Tako gojeni kot divji so polni antioksidantov in zdravilno očistijo telo.

Ljubitelji kuhe lahko zbirko receptov Šparglji- beluši, pripravljeno po namigih kuharskih mojstrov iz Vipavske doline, Krasa in Brd naročite na info@mirenkras.si ali jo kupite v Cerjanki- trgovini z lokalnimi izdelki v Pomniku miru na Cerju.

V Miren Krasu, eni od najbolj trajnostnih destinacij na svetu, vas po razvajanju brbončič pri vrhunskih kuharskih mojstrih vabijo tudi na aktivna in kulturna potepanja ter nadvse vznemirljiva doživetja sanjave strani Slovenije.

Fotografije: Miha Bratina, arhiv Turizem Miren-Kostanjevica, Matjaž Bizjak