Slovenija dobila 37 novih znakov Slovenia Green in prvo platinasto Slovenia Green destinacijo


20. maj zaznamuje svetovni dan čebel, hkrati pa je ta dan potekal peti Zeleni dan slovenskega turizma, ki je v ospredje postavil trajnostno gastronomijo. Na osrednjem dogodku, ki sta ga organizirala Slovenska turistična organizacija (STO) in Konzorcij Slovenia Green, je bila razglašena prva nosilka platinastega znaka SLOVENIA GREEN, najvišjega priznanja Zelene sheme slovenskega turizma.

Poleg razglasitve novih nosilcev certifikata Slovenia Green, so bili prvič podeljeni tudi znaki Slovenia Green Cuisine ter znak Slovenia Green Beach. V zadnjem letu so znak Slovenia Green prejele 4 destinacije, 15 nastanitev, 12 restavracij, 3 turistične agencije, 1 naravno kopališče in še 2 atrakciji, tako ima nacionalni znak za trajnostni razvoj že 157 ponudnikov in destinacij. 

Bohinj je prva destinacija, ki je prejela novo priznanje platinasti znak Slovenia Green, kar hkrati s podelitvijo 37 novih nosilk znaka Slovenia Green predstavlja pomemben korak k doseganju glavnega cilja predstavljati Slovenijo kot 100% trajnostno destinacijo, je poudarila mag. Maja Pak. Hkrati je še dodala, da je Slovenija zaradi ciljne usmeritve v zeleni in butični turizem v samem vrhu najbolj trajnostnih destinacij čemur pritrjuje strokovna in medijska javnost, po drugi strani pa to dokazuje tudi vse večji obisk turistov.

V zadnjem letu smo zaradi pandemije še dodatno opazili nujnost ukrepanja blaženja posledic našega vpliva na okolje, turisti pa vedno večji pomen dajejo trajnostnemu vidiku. Ravno na tem področju pa imamo v Sloveniji prednost in priložnost, da se pozicioniramo kot sodobna, zelena in v trajnost usmerjena turistična destinacija.