Bohinj, Radovljica in Laško – prve destinacije z ocenjenim gastronomskim modulom v standardu Green Destinations


V Zeleni shemi slovenskega turizma je letos za destinacije prvič na voljo izbirni modul za področje gastronomije. Razvit je bil na pobudo Slovenske turistične organizacije, z namenom krepitve trajnostnih pristopov na področju gastronomije, tudi v luči naziva Evropske gastronomske regije 2021. Namenjen je destinacijam, medtem ko lahko gostinski ponudniki pristopijo k pridobivanju znaka Slovenia Green Cuisine na podlagi enega izmed dveh podpornih znakov (Green Key ali L.E.A.F.). Z omenjenima pristopoma se razvija in spodbuja trajnostni razvoj gastronomije, posledično pa krepi promocija zelenih ponudnikov. 

Modul je vsebinsko del obstoječega standarda, a je neobvezen. Sestavljen je iz štirih kriterijev, ki pokrivajo področja strateškega razvoja gastronomije, krajšanja lokalnih dobavnih verig in povezovanja, organizacije gastronomskih dogodkov in doživetij ter osveščanja in promocije. Destinacije, ki so na začetku razvoja gastronomije kot turističnega produkta, lahko kriterije vzamejo kot smernice ter s tem postopno in celostno razvijajo to področje. Za tiste bolj razvite pa je modul način za oceno stanja ter pridobitev povratnih informacij in nasvetov za izboljšanje. 

Odgovori so ocenjeni in točkovani, destinacija pa prejme poročilo z zbranimi komentarji in nasveti za izboljšave. Dostop do modula je mogoč vse leto, več informacij najdete v aktualnih pozivih na https://www.slovenia.info/sl/poslovne-strani/zelena-shema-slovenskega-turizma/poziv2021

Destinacije vabijo z izbrano kulinariko, lokalnimi tržnicami in edinstvenimi doživetji

Bohinj pod kolektivno blagovno znamko »Bohinjsko/From Bohinj« združuje visoko kakovostne, certificirane restavracije in gostilne, različne pridelke in izdelke. Gastronomijo tudi sicer naslavlja v svojih številnih razvojnih in strateških dokumentih. V sklopu znamke spodbuja povezovanje ponudnikov in uporabo lokalnih sestavin, s čimer krajša nabavne verige. Na voljo so kulinarična doživetja (Kuhajmo po Bohinjsko, Degustacija žganja …), v jeseni pa ne gre zamuditi Festivala sira in vina. Bohinj je tudi prva destinacija, ki nosi platinast znak Slovenia Green. 

V Radovljici boste pod znamko »Okusi Radol’ce« našli 9 gostincev in kar 22 lokalnih dobaviteljev. Plod sodelovanja med gostinci in pridelovalci sta lokalna tržnica za krajšanje dobavnih poti in skupen razvoj izdelkov. Destinacija ponuja Kulinarični sprehod: okusi zelišč, obisk biodinamičnega vrta in otroške delavnice pri chefu Urošu Štefelinu. Kulinariki je posvečen cel november, ljubiteljem čokolade pa bo zagotovo najljubši mesec april s Festivalom čokolade.

Laško ima razvito znamko »Okusiti Laško«, ki predstavlja pridelke in živilske izdelke, ponudnike jedi in pijače ter rokodelske izdelke preverjene kakovosti. Gostince spodbujajo k sodelovanju z lokalnimi pridelovalci in predelovalci na borzi lokalnih živil, gastronomija pa je umeščena tudi v turistično  strategijo. Ponujajo povsem novo gastronomsko doživetje Pivocvetni potep po Laškem, ki temelji na okušanju piva in medu. V sklopu projekta Odprtih vrat se lahko udeležite gastronomskih doživetij pri različnih ponudnikih. Več o zeleni destinaciji Laško

Slovenija se z nazivom Evropska gastronomska regija 2021 in prvimi Michelinovimi zvezdicami (podeljenimi v lanskem letu) uvršča v sam vrh svetovne gastronomije. Da ta zares sledi trajnostnim načelom, na terenu dokazujejo zgoraj predstavljene destinacije in ponudniki. 

Ponosno in z velikim veseljem predstavljamo tudi novo kolesarsko pot Slovenia Green Gourmet Route, edinstveno 11-dnevno turo, ki pelje le po Slovenia Green certificiranih destinacijah in povezuje restavracije z Michelinovimi zvezdicami, zdravilišča, vinograde in bogato kulturno dediščino. Več o novi gastronomski poti.