Green news |

Trajnostna mobilnost na sončni strani Alp

6 zanimivih dejstev v prid bolj zelenemu načinu prevoza
by Matevž Hribar
17 avgusta, 2023 - 8 min read

Za raziskovanje Slovenije priporočamo uporabo kolesa, saj je dežela prekrita s kolesarskimi stezami, vlaka ali drugega sredstva javnega prevoza, ali pa se na vandranje podajte kar peš. Obstajajo tudi polnilne postaje za električne avte.

V Sloveniji imamo radi svoje avtomobile in radi raziskujemo nove kraje z jeklenimi konjički. Delno je za to kriva razpršenost poselitve, delno pa razmeroma omejene možnosti potovanja z javnimi prometnimi sredstvi. Zato brez lastnega avtomobila ne moremo v vsak kraj. Kljub temu pa se je možno na sončni strani Alp premikati na bolj zelene načine.

1. Vsi na kolo za zdravo telo!

Prednosti kolesarjenja je res ogromno: kolo ni hrupno, ne potrebuje velikih površin za parkiranje, morda še največja korist poganjanja pedal pa je blagodejen vpliv na naše zdravje in kondicijo. Poleg tega s kolesom lahko raziskujemo tudi kraje, kamor z avtom ni mogoče priti, na primer hribe, planine in gozdne poti. Dobra novica je, da je Slovenija intenzivno pristopila k ureditvi državnega kolesarskega omrežja kot enega izmed stebrov trajnostne mobilnosti. Slovenija je zaradi razgibanosti terena in velike pestrosti pokrajin že zdaj pravi raj za kolesarje.

Najboljši kolesarji o slovenskih kolesarskih poteh

 

Nezahtevna slikovita kolesarska pot iz Rateč do Jesenic (pribl. 25 km)

Kolesarska steza večinoma poteka po trasi opuščene železniške proge, ki je nekdaj povezovala Jesenice s Trbižem, in je del Kolesarske povezave treh dežel (skupaj s sosednjima Italijo in Avstrijo). Steza je primerna za vsakogar, saj se ob bistri Savi Dolinki le komaj opazno spušča. Odsek je tudi del različnih daljših kolesarskih poti, denimo krožne poti okrog Triglavskega narodnega parka, pozimi pa dele steze preuredijo v steze za tek na smučeh.

Nekaj idej za cestne in gorske kolesarje, ki želijo raziskati Slovenijo:

2. Vlak – za udobno potovanje!

Vlak je verjetno eno najudobnejših prometnih sredstev, saj skozi pokrajino potuje ravno prav hitro, da si jo lahko v miru ogledujemo. K sreči Slovenske železnice stare vlake nadomeščajo z novimi dvopodnimi vlaki KISS švicarskega proizvajalca Stadler. Ti so precej tišji, hitrejši, udobnejši, klimatizirani in opremljeni z vsakomur dostopnim brezžičnim internetom, prilagojeni gibalno oviranim, potniški informacijski sistem pa lahko uporabljajo tudi slepi, slabovidni in naglušni. Na vlaku je poseben prostor namenjen tudi kolesom. Prav kombinacija prevoza z vlakom in kolesarjenja je eden od načinov potovanja, ki je za okolje najprijaznejši.

Vozni red slovenskih vlakov je na voljo tukaj. Vozovnice je mogoče kupiti prek spleta.

Train crossing a bridge over river in Slovenia

Z vlakom do slovenskih znamenitosti

6 zelenih namestitev blizu železniških postaj

To so ponudniki namestitev s certifikatom Slovenia Green, dostopni peš z železniške postaje. Ker ponudniki Slovenia Green stremijo k kar čim manjšemu vplivu njihove dejavnosti na okolje, bodo gostov, ki bodo do recepcije s kolesom, še posebej veseli.

  • Hostel Celica, Ljubljana / 650 m
  • Sunrose7, Bohinjska Bistrica / 400 m
  • Hotel Sabotin, Solkan / 700 m
  • Apartmaji Tulipan, Lesce / 700 m
  • Bearlog Hostel, Kočevje / 900 m
  • Hotel Tabor, Maribor / 850 m

3. Inovativna družina Pečjak, ki vozi na elektriko

V Sloveniji živi družina, ki se na elektriko vozi že od leta 2006, ko je podjetje Tesla šele prvič uradno predstavilo svoj prototipni električni avto. Začeli so v domači garaži: predelali so renault z litijevimi baterijami. Leta 2014 so predstavili predelan avtomobil Metron 7. Z njim sta se zakonca Andrej in Jasna Pečjak odpravila na 736-kilometrsko vožnjo od Bleda do Dubrovnika, s čemer je Metron 7 postal električni avtomobil z največjim dosegom na svetu. Naslednje leto je par podrl nov rekord: v Nemčiji sta prevozila 824 kilometrov s povprečno hitrostjo 72 km/h. Mimogrede – tako elektromotor kot krmilnik sta izdelana v slovenskem podjetju Letrika. Zdaj družinsko podjetje Metron izdeluje različne komponente za električna vozila. Strehe doma Pečjakovih in njihovih prostorov za proizvodnjo pokrivajo solarni paneli, s pomočjo katerih pridobivajo električno energijo za polnjenje flote električnih avtomobilov in motociklov. Sončno energijo za industrijsko proizvodnjo in vse prevoze tako proizvedejo kar sami.

Andrej and Jansa Pečjak with their Metron 7

Andrej and Jansa Pečjak s svojim Metronom 7

4. Parkiraj in se pelji z avtobusom ali kolesom!

Ljubljana je največje in najbolj prometno obremenjeno mesto v Sloveniji. Ker se zlasti vpadnice pogosto spremenijo v prometne zamaške, je mesto uvedlo sistem P+R, parkiraj in se pelji z avtobusom ali kolesom. Gre za parkirišča na obrobju mesta, dobro povezana s sredstvi (cenovno dostopnega) javnega prevoza in sistemom izposojevalnice koles, v primeru Ljubljane poimenovane BicikeLJ. Na podoben način so se reševanja prometne problematike uspešno lotili v Bohinju. Tu je interaktivni zemljevid parkirišč in avtobusnih linij, ki turiste brezplačno vozijo do Bohinjskega jezera: www.bohinj.si

5. Brezplačni prevozi za starejše

Prostofer, trajnostni vseslovenski prostovoljski projekt za mobilnost starejših, je danes na voljo v 97 občinah po vsej Sloveniji. Prevoz lahko naročijo vsi starejši, ki ne vozijo sami, nimajo svojcev, imajo nizke mesečne dohodke, pa tudi slabše povezave z javnimi prevoznimi sredstvi. Prostovoljni vozniki so na voljo, da vas odpeljejo le po nujnih opravkih in do javnih ustanov, npr. v zdravstveni dom ali bolnišnico, v lekarno, na banko, pošto, upravno enoto.

Prostofer driver with his car

Danes je Prostofer na voljo v 97 občinah po vsej Sloveniji

6. Do souporabe vozil z aplikacijo

Lastniško vozilo v povprečju več kot 90 odstotkov vsega časa stoji neuporabljeno. Rešitev: namesto da bi morali avto imeti v lasti, si ga izposodimo zgolj takrat, ko ga potrebujemo. V Sloveniji že od leta 2016 deluje sistem najema oziroma souporabe električnih vozil Avant2Go. Električni avtomobil preprosto rezervirate s pomočjo aplikacije in ga prevzamete na bližnjem parkirišču – če ga tam ni na voljo, vam ga lahko dostavijo pred vrata. V nasprotju z najemom avtomobila (rent-a-car) gre za ugodne kratkotrajne izposoje, kjer se čas po navadi meri v minutah ali urah. Celotna Avant2Go mobilnost poteka brez škodljivih izpustov, trajnostni vidik tega car sharing modela pa je dodatno poudarjen še z uporabo električne energije, ki prihaja iz obnovljivih virov.

car sharing in Ljubljana

Na voljo je več kot 250 električnih vozil za souporabo

Razvejena mreža električnih polnilnic

Iz Hodoša na skrajnem severovzhodu države do Pirana na skrajnem jugovzhodu je točno 331 kilometrov – sodobni električni avtomobili lahko prevozi to razdaljo brez postanka. A če želite spoznati Slovenijo, so tako dolge vožnje po avtocesti nepotrebne: raziskujte jo po krajših, 50- do 100-kilometrskih dnevnih etapah in v preostanku dneva osvojite bližnji hrib, se sprehodite okrog jezera ali se sprostite v termah. K sreči je električnih polnilnic v Sloveniji veliko, zato brez skrbi, da boste ostali s prazno baterijo. Polnilnice najdemo na bencinskih črpalkah, v urbanih središčih, na parkiriščih nakupovalnih centrov in v parkirnih hišah. Za iskanje najbližje polnilnice priporočamo uporabo aplikacije PlugShare (globalna aplikacija), ali Gremo na elektriko.

Več o električni mobilnosti tukaj.

#kolesarjenje #kolesarska tura #mobilnost #novice #slovenija #trajnost #trajnostno potovanje #zelene novice