Gozdna pravljica


  • Lokacija: Luče
več info kontakt

Da so v Lučah dobri gozdarji in »rižmojstri«, ki znajo s hlodovino in lesom narediti vse, se vidi že na daleč. Trajnostna arhitektura sredi gozdov in hribov, ki se vzpenjajo proti Savinjskim Alpam, je kot iz pravljice. Gostoljubna Lučanka pozna zgodbe o pogumnih domačinkah, ki so nekoč ljubljanski gospodi čez drn in strn v nahrbtnihških škafih, polnih vode, prinašale žive ribe.

Kmetija Koklej med zelenimi alpskimi pašniki je kot živi muzej ljudske umetnosti. Med potepanjem po posestvu pokukamo v obnovljene stare kašče, kjer so gospodarji spravljali žito in pridelke. Preužitkarske koče pričajo o sožitju generacij in trenutku, ko so starši kmetijo prepustili ta mladim.

Kmečke igre in košarica dobrot pod lipo, ki je bila nekoč središče družinskih in vaških novic, nas ogrejejo za odkrivanje preteklosti. V parku ob reki Savinji je etno vasica osmih hišk, ki predstavljajo glavne rokodelske obrti domačinov v Lučah, od kovanja do krojenja. Na kratki delavnici preizkusimo svoje ročne spretnosti.

Odkrivanje lokalnih skrivnosti in dediščine se nadaljuje v Juvanovi hiši. Gospodar Jaka ima za nas vedno šilce žganja, če le odkrijemo družinsko zakladnico. Sprehodimo se še do Hiše Raduha, kjer tradicijo inovirajo tako v arhitekturi kot v kuhinji. Tu se prepustimo vrhunskim gurmanskih užitkom ali si privoščimo hišne dobrote v Gostilni Pr’ Lampi.

 

Doživetje ponuja: Luče

SLO_destination_bronze

 

POVEŽI SE