Slovenia Green Gourmet Route


  • Lokacija: Ljubljana - Dolina Soče - Goriška Brda - Vipavska dolina - Kras - Sevnica - Podčetrtek/Rogaška Slatina - Ptuj - Maribor
  • Sezona: april - oktober
  • Trajanje: 11 dni

Slovenia Green Gourmet Route (SGGR), gastronomska pot po Sloveniji, prinaša popoln potovalni načrt za vse večje število popotnikov z vsega sveta, ki iščejo vse in še več: zabavo, doživetja in odgovornost. Gastronomska pot po Sloveniji povezuje kakovostno hrano, zelene turistične destinacije z oznako Slovenia Green, prelepe razgibane pokrajine, lahke in zahtevnejše kolesarske poti ter »najbolj trajnostno usmerjeno državo na svetu« v izjemen produkt, ki vsakemu popotniku ponudi nekaj drugega, pa vendar nikoli ne pozabi, da ima svoje korenine v skupnostih, razpršenih po ozemlju naše neverjetne srednjeevropske dežele.

Pot poprek in počez prekrižari Slovenijo, ki v letu 2021 nosi naziv Evropska gastronomska regija. Popotnikom in kolesarjem, ki se samostojno podajo nanjo, nudi vse informacije, ki jih potrebujejo. SGGR je večinoma speljana po stranskih asfaltiranih in gozdnih poteh. SGGR je pot kulinarike in vinarstva, saj popotnike, željne gastronomskih izkušenj, vodi do vinogradov, kmetij in z Michelinovinimi zvezdicami nagrajenih restavracij (Slovenski ponudniki so prve Michelinove zvezdice prejeli leta 2020).

SGGR samostojne popotnike oskrbi z informacijami, zemljevidi in predlaga načrte poti, da lahko nemoteno raziskujejo včasih spregledano, a izjemno kakovostno vinsko in kulinarično kulturo Slovenije. Pot vključuje le tista mesta in vasi, ki so pridobila mednarodne certifikate za svoje ekološke in trajnostno naravnane prakse in spodbujajo odgovorni turizem.

Iz Ljubljane se pot vije ob vznožju Alp in naprej po Soški dolini ter ob italijansko-slovenski meji, se poda v Vipavsko dolino in naprej na razgibani Kras, nato pa usmeri proti Mariboru in vzdolž reke Drave. Kolesarili bomo skozi gručaste vasi, zložene ob pobočja, mimo ledeniških jezer in razgibanih kmetij in se ustavili le na destinacijah, ki se ponašajo z zelenim certifikatom. Slovenia Green Gourmet Route je ena od le treh popolnoma ‘zelenih’ poti na svetu (pri čemer velja omeniti, da tudi drugi dve najdete v Sloveniji).

Slovenia Green ture so priporočene poti za vaše zeleno potovanje po Sloveniji.

 

Zakaj so posebne?

 

 

Slovenia Green ture povezujejo izključno destinacije, ki so jim podelili certifikat Slovenia Green z zavezanostjo k zeleni prihodnosti in trajnostnemu razvoju turizma.

 

 

 

 

V medijih

Itinerary

Dan 1

OD LJUBLJANE DO SOŠKE DOLINE

PRIKAŽI MANJ

Po prihodu v Ljubljano si privoščite globok vdih in se pripravite na pustolovščino, ki je pred vami. V glavnem mestu države se lahko naužijete svetovljanskega utripa Slovenije, kavarnic na rečnem bregu, restavracij in trgovin, ki bo kmalu prepustil mesto utripu podeželja, rek, jezer in gora.

V Ljubljani se kolesarji vkrcate na vlak in ta vas popelje po železniški progi, ki je bila zgrajena na začetku 20. stoletja, da bi Avstrijo in Nemčijo povezala s Trstom. Bohinjska železnica – železniška proga izjemnega zgodovinskega pomena, ki je povezala Srednjo Evropo s Trstom – se najprej poda proti skrajnemu severozahodu države, mimo čudovitega Blejskega jezera do Bohinja. Nadaljevanje pod grebenom Julijskih Alp skozi bohinjski predor, ki predstavlja izreden tehniški spomenik tedanjega časa, pripelje vse do doline reke Soče, ki se prav tako ponaša z zlatim znakom Slovenia Green.

Popotnike ob prihodu v mirno mestece Most na Soči takoj prevzame lepota smaragdno zelene reke Soče, ki velja za eno najlepših evropskih rek. Soška dolina je bila prva slovenska destinacija, ki je zaradi trajnostnega poudarka svoje turistične ponudbe pridobila naziv Evropska destinacija odličnosti (European Destination of Excellence). Naša kolesarska pot se začne na Mostu na Soči s kratko 23-kilometrsko uvodno etapo.

Po zavitih cestah vas pot pripelje v Tolmin, ki je ena glavnih evropskih destinacij doživljajskega turizma in izhodišče za obisk bližnjih Tolminskih korit, ki so južna vstopna točka v Triglavski narodni park. Obiska sta vredna tudi Tolminski muzej in Muzej na prostem Mengore, kjer si lahko ob blizu ogledamo ostanke bojišča iz druge svetovne vojne, ki je v tem območju divjala pred skoraj stotimi leti. Tukaj se SGGR sreča s pohodniško Potjo miru, ki poteka po liniji Soške fronte iz prve svetovne vojne.

Prespite lahko v Tolminu ali pa se odpeljete naprej do enega najpomembnejših mest v regiji, Kobarida, in si tam ogledate še Kobariški muzej. Muzej, ki je del Poti miru, obiskovalcem nazorno pokaže, kako je prva svetovna vojna spremenila Evropo in ves svet in kako lahko tragične dogodke izkoristimo za promocijo miru v današnjih časih. Kobarid je pravi magnet za navdušene kolesarje, pohodnike, ribiče in kajakaše ter kraj, kjer je doma Hiša Franko in njena šefinja Ana Roš, ki je svoji restavraciji prislužila kar dve Michelinovi zvezdici. Lačni kolesarji boste navdušeni nad dejstvom, da mnoge tukajšnje restavracije posvečajo veliko pozornosti odgovornim metodam nabave in priprave hrane in uporabljajo le lokalne sestavine.

 


KAJ POČETI:

Tonovcov gradMaya CenterPositive SportX-point

VREDNO OGLEDA:

Pot miruTolminska koritaSlap KozjakKobariški muzejMuzej sirarstva

Soča valley cycling


NASTANITVE:

Kamp KorenPenzion KobalaAstra MontanaNebesa


RESTAVRACIJE:

Hiša FrankoHotel HvalaHiša PolonkaJazbecLabrcaPri Kofolu


Več informacij:

 

 

Dan 2

OD SOŠKE DOLINE V GORIŠKA BRDA

PRIKAŽI MANJ

Če ste prvo noč prespali v Kobaridu, vas na začetku drugega dne sprva čaka kolesarjenje do Tolmina. Od Tolmina se nato ob rekah Soča in Idrijca s kolesom odpravite do postaje Most na Soči, od koder vas vlak pelje do Kanala. Sledi kolesarjenje ob desnem bregu Soče, najprej po lokalnih cestah in nato po slikoviti kolesarski stezi od Plav in vse do Solkana.

Po slovesu od smaragdne lepotice Soče in z zelenimi griči posejane Soške doline nam pot razkrije bogastvo drugačne vrste: vino. Po nekaj več kot 50 kilometrih proti jugu in ob meji z Italijo SGGR zavije v Goriška Brda. Regija Goriška Brda aktivno razvija trajnostni turizem preko celega leta in tako zmanjšuje pritisk na okolje ter spodbuja mehko mobilnost. Od Solkana dalje se pot za kratek čas vzpne tudi skozi italijanski del brd skozi vasici Oslavje in Števerjan, kjer se kmalu vrne v Slovenijo in nadaljuje v smeri vasi Hum.

Ko poganjamo pedala proti Jadranskemu morju in na poti premagamo nekaj klancev, ki so primerni za kolesarje vseh vrst, se začne spreminjati tudi podnebje. Zrak zadiši sredozemsko. Hribi, katerih prisotnost še vidimo in čutimo, se pomaknejo v ozadje in kolesarjev ne vznemirjajo več. Alpske travnike kot glavni krajinski element zamenjajo vinogradi. Do koder seže pogled, vinske trte obrobljajo polja in se počasi spuščajo za rob obzorja. Iz grozdja, pridelanega v mnogih od teh vinogradov, bodo domači vinogradniki izdelali vino, ki zaenkrat v evropskem prostoru še nima mesta, ki ga po kakovosti zasluži.

Nežno valujoči griči mnoge popotnike spominjajo na Toskano. Celotni okoliš Brd s svojimi vinskimi kletmi slovi po gostoljubnosti, v zadnjem času pa se glas o vrhunski kakovosti tukajšnjih vin širi po vsem svetu. Svet se počasi začenja zavedati, kakšni zakladi se skrivajo tu.

Pot se iz obmejnih vasic nadaljuje čez Gonjače, kjer se sredi Goriških Brd dviga razgledni stolp. Tiste vztrajne, ki se povzpnejo na najvišjo stopnico, nagradi s fantastičnim panoramskim razgledom. Še en dokaz neverjetne lepote Slovenije. Na severu se vidijo vrhovi Julijski Alp in vabijo k novim avanturam. Furlanija se razprostira na italijanski strani meje proti zahodu. Pogled proti vzhodu odstira Vipavsko dolino, ki bo cilj naslednje etape. Na jugu pa se Kras preliva proti Jadranskemu morju in vabi na nova doživetja, etapa pa se konča v Šmartnem.

Ko se naužijete čudovitega razgleda na Goriška Brda, vaš čaka le še kratko kolesarjenje do Šmartnega in Dobrovega, kjer se zaključi drugi dan kolesarjenja in sledi zaslužen počitek ob pogledu na vinograde.

Če bi si sicer želeli za drugi dan izbrati težjo varianto kolesarske poti, smo pripravili tudi to možnost. Ta pot se iz Kobarida preko Livka, mimo Nebes in Livških Ravn, strmo vzpne na greben Kolovrata, kjer se nahaja Muzej na prostem Kolovrat. Gre za muzej prve svetovne vojne, na mestu katerega so Italijani med 1. svetovno vojno na Soški fronti postavili tretjo obrambno linijo. Po ogledu muzeja na prostem se kolesarska pot nato nadaljuje skozi Lig, Kambreško in tik pod vrhom Korade do Gonjač. Od Gonjač dalje je pot do zaključka druge etape enaka kot pri lažji varianti poti.

 


KAJ POČETI:

VREDNO OGLEDA:

Gonjače stolpŠmartnoGrad DobrovoKojskoKlet BrdaVila VipolžeSabotinKrčnikAlma House

Goriška Brda cycling


NASTANITVE:

San Martin ⎮ Alma VistaHiša MaricaBelica ⎮  Vila VitaVilla EvaHiša ŠtekarGredič


RESTAVRACIJE:

Hiša MaricaBelicaTuristična Kmetija Klinec Briška HišaHiša Štekar ⎮ GredičVino@Modana

**Obratovalni čas (restavracije, degustacije, …)


Več informacij:

 

 

Dan 3

IZ GORIŠKIH BRD V VIPAVSKO DOLINO

PRIKAŽI MANJ

Čeprav se je kar težko posloviti od Goriških Brd, naslednja etapa prinaša še en dan, poln novih vtisov, kolesarskih razgledov in vrhunske gastronomske ponudbe. Pot vodi skozi različna naravna okolja in kolesarjem zelo nazorno pokaže, kaj dela Slovenijo kot evropsko turistično destinacijo tako posebno.

Tretja etapa, dolga približno 60 kilometrov, kmalu po začetku ponovno na kratko prečka italijanski del brd vse do centra Stare Gorice, kjer ponovno prečkate mejo in se priključite na kolesarsko stezo na obrobju Nove Gorice, zelene destinacije z zlatim znakom Slovenia Green. V bližini poti se nahaja Trg Evropa, ki povezuje slovensko Novo Gorico s Staro Gorico ali Gorizio na italijanski strani meje in je kot tak izjemen prikaz povezovanja in enotnosti sosednjih narodov.

Od tu se pot vije ob kristalno čisti, čarobni reki Vipavi, ki je znana po avtohtoni postrvi in odličnih možnostih za ribolov. Čisto na kratko boste pokukali na Kras, nato pa odkolesarili naprej v še en neverjetni – in neverjetno podcenjeni – vinski okoliš, kjer je doma največ slovenskih avtohtonih vinskih sort.

Dan se zaključi v Vipavi, še eni z zlatim znakom Slovenia Green nagrajeni destinaciji, kjer obiskovalce navdušijo ruševine zgodovinskega gradu, vrhunsko vino in kulinarika, katere kakovost dokazujeta tudi Michelinovi zvezdici. Odpeljete se lahko še naprej do Ajdovščine, ki je drugo največje mesto v dolini in nosilec srebrnega znaka Slovenia Green. Tudi zaradi nekdanje rimske utrdbe ob reki Hubelj je Ajdovščina prava zakladnica zgodovine, ki kipi tudi iz sproščenega okolja starega mestnega jedra z umetniškimi galerijami, butičnimi namestitvami in čudovitimi restavracijami, kjer vam bodo skrbno pripravili okusne jedi iz lokalnih sestavin. Če dodamo še bogato ponudbo majhnih pivovarn in seveda odlično vino, je to najboljši način, da proslavimo konec še ene super etape in se pripravimo na naslednje dni.

Lonely Planet je o tem čudovitem delu Slovenije zapisal: »Vipavska dolina je zelena in čudovito lepa, tukajšnja hrana in vino pa vrhunska. Popoln cilj za vse, ki si želijo sproščen, a hkrati aktiven oddih.«

 


KAJ POČETI:

Degustacija vin: Lepa Vida ⎮ Vinarstvo BaticKmetija BarkolaLisjak 1956Tilia EstateBurjaPasji RepMiškaDora ErzeljKrapežŽoržGuerilaPetrič

VREDNO OGLEDA:

Solkanski mostTrg EvropeFrančiškanski SamostanVipavski KrižReka Vipava⎮Lanthieri⎮Podnanos⎮Goče⎮Nanos⎮Med Divje⎮Tematska pod med zaselki, Erzelj

Vipava valley cycling


NASTANITVE:

Sobe LebanMalovscevoSaksida ResortKamp David ⎮ Čebron ⎮ TheodosiusMajerijaApartments KorenApartma ThomasHoliday Home SlaviNa HribuRooms PilihWine Cellar Room


RESTAVRACIJE:

Arkade CigojDAM Hotel & RestaurantRibja restavracija PikolGostilna Sivi CavenNOE Wine bar & RestaurantPri LojzetuMajerijaTheodosiusCejkotova domačijaPodfarovžPrikobaluNa Placu


Več informacij:

Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina

Vipava

 

 

Dan 4

OD VIPAVSKE DOLINE DO KOMNA/ŠTANJELA

PRIKAŽI MANJ

Prav tako kot od Goriških Brd, se je težko ločiti tudi od Vipavske doline. V bistvu pa ima popotnik v vsaki slovenski regiji, ki jo obišče, občutek, da bi lahko ostal še nekaj dni, pa še kakšen dan več, prekolesaril še nekaj kilometrov, pojedel nekaj dobrega, malce raziskoval in preprosto užival v lepotah pokrajine. Ko boste spili svojo skodelico kave ob pogledu na razkošno zeleno krajino, bo čas, da sedete na kolo in se požete proti Krasu.

Pot vodi proti jugu po Vipavski dolini ter nato čez reko Vipavo in potok Močilnik naprej proti zahodu, kjer se v slikoviti kraški krajini srečujejo Alpe, vinogradi, zelene doline in vplivi Jadranskega morja. Kras je najbolj znan po svojih neverjetnih podzemnih jamah, odprti krajini, konjih in lokalno pridelani hrani, po kateri vsakemu obiskovalcu še dolgo cedijo sline.

Teren četrtega dne je razgiban in trasa lahka do zmerno zahtevna, saj je na poti iz Vipave na planoto Krasa potrebno premagati kar nekaj višinske razlike. Da izlet lahko prilagodite svoji fizični pripravljenosti, smo v navigacijski paket vključili tri variante poti, pri čemer je pri prvi varianti vzpona nekoliko manjši, pri najtežji varianti pa se pot vzpne visoko na lepe in razgledne kraške grebene, preden se ponovno spusti v smeri Štanjela. 

Kolesarjenje po 38-kilometrski progi se zaključi z vzponom na Štanjel, ali — če je ostalo dovolj moči — z dodatnimi 10 kilometri, ki vas še ločijo od Komna. Med vsemi vznemirljivimi posebnostmi tega okoliša boste gurmani najbolj veseli dejstva, da ste v deželi vina IN pršuta. V vasici Kobjeglava se nahaja posestvo znane družine Ščuka, kjer lahko pokusite enega najboljših pršutov daleč naokrog … in kjer so vrata gostom vedno na široko odprta.

Štanjel kolesarje za njihov trud nagradi s slikovito srednjeveško vasico, stisnjeno v strm breg, kjer se arhitektura spaja s kulturo in dediščino. Že razgledi na kraško pokrajino pod vami več kot poplačajo obračanje pedal. Pravo čarovnijo Štanjela pa ustvarite z obiskom umetniške galerije, ogledom gradi ali sprehodom skozi Ferrarijev vrt. Ko pade mrak, vi pa sedite na glavnem trgu ob vrhunski večerji in steklenici vina, boste veseli, da ste se ustavili prav tu.

Nekoliko nižje ob cesti leži Komen, še ena gručasto zložena vasica, prava zvezda Instagrama. V Komnu se SGGR sreča s pohodniško Potjo miru, posvečeno frontni liniji iz prve svetovne vojne, ki je potekala prav v teh krajih. Komen je kraj, kjer se srečajo zgodovina, spoštovanje, čudovita okolica, kakovostna hrana in vino, ter kolesarjenje.

 


KAJ POČETI:

Dan na kmetijiPo Spacalovih stopinjahIzkušnje na domačijiApiturizem

VREDNO OGLEDA:

Botanični vrtŠtanjelDebela GrižaŽivi muzej Krasa

Karst Slovenia cycling


NASTANITVE:

ŠpacapanPliskovica ⎮ KrasnaSt. Daniel


RESTAVRACIJE:

ŠpacapanBistro Castle ŠtanjelKrasnaDomačija Šajna


Več informacij:

 

 

Dan 5

OD KOMNA/ŠTANJELA DO DIVAČE

PRIKAŽI MANJ

Še en dan, še ena etapa – tokrat dolga približno 48 kilometrov – in odkolesarili boste še globje na Kras in še bolje spoznali eno najpomembnejših, čudovito lepih ter občutljivih pokrajin v Sloveniji in Evropi. V tem občutljivem okolju kamen in voda s skupnimi napori ustvarjata najslavnejše podzemske jame na svetu, ki pa so le ‘predjed’ vsega, kar nudi Kras.

Kras je znan po lokalni tradiciji pletenja košar in kamnoseštvu. Pokrajina je zelo raznovrstna, saj gozdovi, kamen in voda tu ustvarjajo posebne podnebne pogoje. Neponovljiv preplet kulture, obrti in podnebja pa, kot si lahko mislite, pomeni tudi fantastične pogoje za pridelavo sadja, zelenjave in grozdja, ki ga tukajšnji vinogradniki predelajo v vrhunsko vino.

Danes se Slovenija mnogim tujcem zdi naslednja največja kulinarična destinacija v Evropi. Domačini pa se že od nekdaj zavedajo kakovosti tukajšnje hrane in pijače. Ne zamudite priložnosti, da si privoščite kosilo pri enem od mnogih ponudnikov doma pridelanih in pripravljenih jedi.

Iz Komna nas SGGR pelje najprej proti jugu, se nato obrne proti vzhodu in teče ob meji z Italijo ter Tržaškim zalivom na zahodu. Po dopoldanskem kolesarjenju po mehko vijugastih cestah boste kolesa zaustavili v Lipici, ki si je svetovno slavo prislužila s kobilarno, kjer že od 16. stoletja vzgajajo čistokrvne bele lipicance.

Pot se nato ponovno obrne proti vzhodu in vodi skozi Lokev do zaključka etape v Divači. Na poti si boste lahko ogledali dve čudoviti podzemni jami, ki sta med najlepšimi na svetu: Divaško jamo in Škocjanske jame. Obe sta namreč odprti za obiskovalce. Divaška jama, po kateri danes vodi osvetljena 500-metrska pot, ljudi navdušuje že od 19. stoletja.

Le štiri kilometre je od tu do Škocjanskih jam, ki so že od leta 1986 uvrščene na Unescov seznam kulturne in naravne dediščine prav tako pa so del Slovenia Green Park. Kot navaja spletna stran Turizma Divača, je splet »Škocjanskih jam sestavljen iz številnih jam in rovov, udornic, naravnih mostov in ponorov. Ustvarila ga je reka Reka, ki po 50 km dolgem površinskem toku prav tu izgine v kraško podzemlje in se na površju zopet pojavi v izvirih ob Tržaškem zalivu.«

 


KAJ POČETI:

Kras na sivkinih poljihIzkušnje na domačijiŠkocjanske jameDegustacija vin ⎮ Lipica


VREDNO OGLEDA:

Jama VilenicaŠkocjanske jameLipica ⎮ Mitski park

Slovenia cycling in Karst


NASTANITVE:

BelajeviZenjaHotel MaestosoHotel MalovecKrasna


RESTAVRACIJE:

EtnaMahorčičRujGostišče Ravbar


Več informacij:

 

 

Dan 6

OD DIVAČE DO LJUBLJANE

PRIKAŽI MANJ

Potem ko ste uspešno prekolesarili skozi izvrsten prvi teden, je čas, da se pripravite na drugi, vzhodni del poti. Z vso kolesarsko opremo vred se vkrcajte na vlak in odpeljite nazaj do Ljubljane, ki se ponaša z zlatim znakom destinacije Slovenia Green in je brez dvoma ne le najbolj zelena prestolnica Evrope, ampak tudi eno najgostoljubnejših mest, kjer lahko obiskovalci uživajo v odlični hrani kar na ulicah mestnega jedra, v družbi domačinov in drugih turistov.

Jutro začnite v starem mestnem jedru ob reki Ljubljanici, kjer si privoščite skodelico kave v obrežni kavarni. Od tu je le nekaj korakov do osrednje ljubljanske tržnice, kjer prodajalci ponujajo sveže pečen kruh, zelenjavo, različne vrste sira, oreščke, med in še mnogo več.

Potem ko ste kupili vse potrebno za zdrav zajtrk in obnovili svoje zaloge energije kot tudi zalogo prigrizkov za na pot, lahko spoznate Ljubljano še v drugačni luči, tako da se pridružite vodenemu ogledu mesta, ki spoznavanje lokalne kulture nadgradi s pokušinami hrane, vina in piva. Zelo zanimiva je na primer Brko tura. Tudi druga kulinarična potepanja po mestu v svoj program vključujejo vse več ljubljanskih ponudnikov gourmet doživetij.

Še pred kosilom lahko obiščete Ljubljansko barje, kamor se lahko odpravite peš ali s kolesom. Malo svetovnih prestolnic se lahko pohvali, da ima na svojem pragu tako obširno in drugačno zeleno površino, ki je zaradi svoje čudovite narave in bogate arheološke dediščine tudi pod zaščito UNESCA. Ljubljansko barje se nahaja v Ljubljanski kotlini in obsega več kot 163 kvadratnih kilometrov območje. Na južnem robu barja se Ljubljanica napaja iz več kraških izvirov.

Če boste v Ljubljani v petek, ne zamudite Odprte kuhne. Na Pogačarjevem trgu se zberejo predstavniki restavracij iz cele Slovenije in številnim obiskovalcem nudijo multikulturno gastronomsko doživetje, ki je prava poslastica za brbončice. Od 10h pa vse do 22h več ducat kuharskih mojstrov pripravlja jedi za zvesto množico gurmanov, ki že leta vedo, kar svet šele spoznava – da je Ljubljana prestolnica sladokuscev.

Kot dodaten del kolesarske poti za 6. dan izleta priporočamo tudi lahko krožno Plečnikovo kolesarsko pot, ki traja 2 uri in vas popelje čez Plečnikovo dediščino v Trnovem, centru Ljubljane, Žalah in Tivoliju.

 


KAJ POČETI:

Brko turaDobimo se na plac’S kolesom po Ljubljani ⎮ Staro mestno jedro Ljubljane in Ljubljanski grad

Ljubljana tours


VREDNO OGLEDA:

Plečnikova LjubljanaPark TivoliBotanični vrtGrajska vinska zgodbaMestna tržnicaMestna hišaPrešernov trg

Cycling in Ljubljana


NASTANITVE:

B&B Hotel ParkHostel CelicaPosestvo Trnulja


RESTAVRACIJE:

AteljeMonsteraKulinarikaLjubljanske restavracije


Več informacij:

 

 

Dan 7

OD HRASTNIKA (Z VLAKOM IZ LJUBLJANE) DO SEVNICE

PRIKAŽI MANJ

Ko vas SGGR zapelje še v vzhodni del Slovenije, se splete prava vseslovenska doživljajska pentlja.

Dan začnete z vožnjo z vlakom iz Ljubljane do Hrastnika, kjer se začne kolesarski del. Najprej se odpeljete skozi ozko sotesko do Podkraja ob Savi, ki se v Radečah nekoliko razširi in popotniku ponudi veličasten razgled na posavsko pokrajino, ki vas že željno pričakuje.

Približno 27 kilometrov dolga etapa po praznih cestah, ki jih obdajajo vinogradi, prinaša umirjeno, lahkotno kolesarjenje ter odlična vina, ki so srce lokalne turistične ponudbe, kar jasno kažejo tudi Grajske vinske zgodbe Posavja. Na koncu etape utrujenim nogam nekaj utehe ponudijo še tukajšnje terme. Zveni predobro, da bi bilo res? Dobrodošli v Posavje.

Pred nekaj tisoč leti so Rimljani takoj prepoznali vrednost te bogate pokrajine za pridelovanje kakovostne hrane ter kot izhodišče za transport v različne smeri. Sčasoma je v različnih krajih Posavja zraslo več gradov, med katerimi velja omeniti s srebrnim znakom Slovenia Green nagrajeno mesto Sevnica, kjer se današnja etapa zaključi. Popotniki so pogosto presenečeni nad tem, kako malo dejansko vedo o tem delu Slovenije. Naslednja stvar, ki jo opazijo, pa je, da pokrajina ostaja zvesta tistim vrednotam, ki so ji zagotavljale razcvet toliko stoletij.

Čeprav cel dan kolesarite po čudoviti pokrajini, pa je Sevnica s svojo neverjetno privlačno kulturno zgodovino že sama po sebi vredna obiska. Da bi si lahko ogledali vse znamenitosti, bo treba ostati še en dan ali pa se vrniti v to zanimivo mesto. Vsekakor ne odidite, če si še niste ogledali Sevniškega gradu iz 14. stoletja, arheološkega najdišča Ajdovski Gradec z najdbami iz 5. stoletja ter železniškega muzeja. Dodatna motivacija za obisk je okusno sadje, tudi grozdje, iz katerega tu nastaja vino Modra frankinja, ki je prava zvezda vinskega okoliša.

Gastronomski dogodki in festivali, ki si sledijo preko celega leta, Posavje in Sevnico postavljajo na zemljevid srednjeevropskih gastronomskih destinacij prihodnosti.

 


KAJ POČETI:

KolesarjenjeKonjeništvoPohodništvoReka SavaV zraku ⎮ Ribarjenje ⎮ Ogled objektov kulturne dediščine ⎮ SplavarjenjeKarting

Sevnica tours


VREDNO OGLEDA:

Grad SevnicaLiscaDolinškov Kozolec ⎮ Ogled muzejev ⎮ St. UrbanPivovarnaPosestvo KrakovoSvet energijeKostanjevicaGradovi PosavjaSevnica cycling tour


NASTANITVE:

Hotel AjdovecGostišče MočivnikLiscaRepovžGrobelnikDolinšekTri LučkeHotel KunstCity HotelHotel KozmusMC Krško


RESTAVRACIJE:

Hotel AjdovecGostišče MočivnikRepovžGrobelnikDolinšekTri LučkeHotel KunstPečnikRondo


Več informacij:

 

 

Dan 8

OD SEVNICE DO PODČETRTKA/ROGAŠKE SLATINE

PRIKAŽI MANJ

Naslednja etapa s krepkimi 56 kilometri nekoliko zahtevnejšega kolesarjenja ne skopari z naravnimi lepotami, ko najprej vodi proti jugu in nato proti vzhodu, dokler se ob slovensko-hrvaški meji ne obrne proti severu. Tudi na tej etapi kolesarje razveseljuje bogata gastronomska ponudba številnih kakovostnih bistrojev in restavracij ter vinskih kleti, ki ponujajo pokušino vrhunskih vin. Ob poti si lahko ogledate še mnoge druge znamenitosti.

Na samem začetku etape, ko se ob reki Savi kolesari do Krškega, se nahaja Grad Rajhenburg iz 12. stoletja, ki je eden od pol ducata gradov v Posavju, zaradi katerih je ta del Slovenije vredno obiskati. Impozantni grad, ki leži ob sotočju Save in Brestanice, je bil v zadnjih letih obnovljen in danes gosti mnoge tradicionalne dogodke, koncerte in dramske uprizoritve.

Pot se nato obrne proti severu in se iz Krškega odpravi proti Kozjanskemu, kjer se na vrhu daljšega vzpona, visoko nad istoimenskim mestecem, nahaja grad Podsreda, ki je najbolj srednjeveški grad med slovenskimi gradovi. V kleti gradu se nahaja informacijski center za Kozjanski regijski park, ki je pridobil zlat znak Slovenia Green Park.

S kolesarjenjem nato nadaljujete proti Podčetrtku, ki si je kot destinacija pridobil zlati znak Slovenia Green. V Podčetrtku kolesarje pričakujejo čudovito naravno okolje, gurmanska doživetja in priložnost, da od blizu doživijo živalstvo in rastlinstvo gozdov in gora. Kamor koli greste, skoraj povsod so vam na voljo pokušine odličnih lokalnih jed in vin.

Območje je znano po številnih zanimivostih, med katerimi skoraj vse odlično ustrezajo potrebam in željam kolesarjev po končani celodnevni turi. Idealna izbira za otroke in družine je oddih na Jelenovem grebenu, družinsko vodeni kmetiji z odlično ponudbo hrane in pijače ter malim živalskim vrtom približno 100 jelenov in muflonov, ki se prosto gibljejo v naravi. Čokoladnica Olimje je družinsko podjetje, ki izdeluje ene najboljših doma izdelanih slaščic, kar ste jih kdaj koli pokusili. Pri Čebelarstvu Kozmus se gostje lahko poučijo o predelavi medenih izdelkov, kar je pomemben in sladokuscem izjemno zanimiv postopek. Po obisku Term Olimia, kjer so na enem mestu zbrana termalna ponudba, restavracije in namestitve, pa bo vaše telo pripravljeno na nov dan.

Če vam je ostalo kaj energije, lahko obiščete Bobrov center, ki na zanimiv način prikazuje naravno bogastvo Obsotelja, ali pa se od tam odpeljite še 5 kilometrov naprej do Rogaške Slatine, ki se kot ponosna imetnica zlatega znaka Slovenia Green uvršča med najstarejša letovišča v Sloveniji.

Zdravilni vrelci, ki so bili prvič omenjeni leta 1141, že stoletja v Rogaško Slatino vabijo ljudi, ki si želijo poskrbeti za svoje zdravje in se sprostiti. Vrelci mineralne vode, iz katerih prihaja tudi znani Donat Mg, imajo med vsemi vrelci mineralne vode na svetu najvišjo vsebnost magnezija. Ob sprehodu po promenadi Zdraviliškega parka lahko obiščete Pivnico mineralne vode in vodo tudi poskusite, nadalje pa si lahko ogledate še znamenito Kristalno dvorano ali pa si privoščite razvajanje v hiši lepote Kozmetika Afrodita.

Toda Rogaška Slatina je mnogo več kot termalni vrelci in terme. Muzej Anin dvor lepo povzame vse znamenitosti Rogaške Slatine, ki je znana tudi po odlični vinski cesti in bogati tradiciji steklarstva, ki sega v leto 1655 in se po kakovosti in ustvarjalnosti uvršča med najboljše na svetu. Za zaključek obiska si lahko v Kristalni Rogaška ogledate proizvodnjo stekla.

 


KAJ POČETI & VREDNO OGLEDA:

Bobrov center ⎮ Steklarna RogaškaKozmetika AfroditaSprehod skozi zdraviliški parkKristalna dvoranaTerme Olimia ⎮ Čokoladnica OlimjePodčetrtek

Rogaška Slatina


NASTANITVE:

Turistična kmetija Marjanca ⎮ Villa Angelina ⎮ Atlantida Boutique Hotel ⎮ Ortenia


RESTAVRACIJE:

Gostišče Jurg ⎮ Restavracija Kaiser ⎮ Restavracija Sonce ⎮ Restavracija Bohor ⎮ Jelenov GrebenAmon


Več informacij:

Podčetrtek

Rogaška Slatina

 

 

 

Dan 9

OD PODČETRTKA/ROGAŠKE SLATINE DO PTUJA

PRIKAŽI MANJ

V novo jutro se boste zbudili prenovljeni zaradi masaže in druženja ob ognju prejšnjega dne, pripravljeni na novo etapo, ki ponuja 62 kilometrov kolesarjenja po razgibani pokrajini. Pot bo ponovno vodila proti severu do starodavnega, uspešnega mesta Ptuj, ki velja za najstarejše mesto na Slovenskem. Obiskovalci so navdušeni nad čarobnim Ptujskim jezerom, živahnim utripom tlakovanih ulic, gradovi in festivali, posvečenimi vinarstvu, kulinariki in umetnosti.

Obstajajo dokazi, da je bilo to območje poseljeno že v tretjem tisočletju pred našim štetjem. Kelti so tu pustili svoje sledi v železni dobi, nato pa so Rimljani na območju vzpostavili pomembno vojaško oporišče. Srednji vek je v regijo prinesel stabilnost, ki je Ptuju omogočila razvoj. V tem času so pomembno vlogo v mestu že prevzeli nekateri objekti, danes pomembne turistične znamenitosti, kot so dominikanski samostan, minoritski samostan in cerkev sv. Jurija.

Najbrž ni presenetljivo, da je Ptuj, ki leži ob reki Dravi, pravi magnet za obiskovalce — predvsem za aktivne popotnike. Pestra ponudba termalnih in velnes storitev je ob vedno zanimivem koledarju dogodkov tista, zaradi katere je Ptuj pomemben postanek na gastronomski poti po Sloveniji, Slovenia Green Gourmet Route.

Čeprav je etapa 9. dne nekoliko daljša, se jo lahko še popestri s krajšim, a strmim vzponom preko Haloz. Od tam se odpirajo veličastni razgledi na vinorodne griče, Ptujsko polje in Ptujsko jezero v ospredju.

 


KAJ POČETI & VREDNO OGLEDA:

Mestno jedroPtujski gradPtuj cycling route


Več informacij:

 

 

Dan 10

OD PTUJA DO MARIBORA

PRIKAŽI MANJ

Etapa poteka po nezahtevnih asfaltiranih in makadamskih poteh ob reki Dravi. Približno 32 kilometrov dolga kolesarska tura sledi Dravski kolesarski poti in omogoča tako pristen in tesen stik s čudovito in bogato pokrajino, kot je to mogoče le s kolesom.

Ko se kolesarji počasi približujete zaključku poti Slovenia Green Gourmet Route v Mariboru, ki se kot turistična destinacija ponaša z bronastim znakom Slovenia Green, vas tam čaka še ogled najstarejše trte na svetu, ki ima celo svojo hišo in muzej. Trta žametovka je stara več kot 400 let in si je prislužila tudi omembo v Guinnessovi knjigi rekordov. Starost trte priča o bogati gastronomski tradiciji in kakovost regije. Vzemite si čas in se sprostite ob odlični hrani in vinu, ko se vaša gastronomska odiseja po Sloveniji bliža koncu. V mestu boste našli izvrstne restavracije in bistroje, od katerih so nekateri omenjeni celo v Michelinovem vodiču.

Toda Maribor je mnogo več kot le mesto s čudovito reko in vinsko ponudbo. To je mesto muzejev, gledališč in umetniških galerij, ki jih lahko raziskujete med sprehodi od enega do drugega panoramskega razgledišča ob reki Dravi. Izkoristite priložnost in uživajte v vsem, kar vam ima ponuditi drugo največje slovensko mesto in center vzhodnega dela države.

 


KAJ POČETI:

Vodeni ogledi MariboraVR doživetjeVinarsko doživetjeDrava CenterČokoladno doživetjeKreativna delavnica: Od grozdja do vinaObisk Vinagove kletiSplavarjenje

Maribor tours


VREDNO OGLEDA:

Stara trtaPohorjeDravaMestni parkSveti UrbanŠpičnikMariborski otokBotanični vrt

Maribor cycling tour


NASTANITVE:

Maribor HotelHotel TaborNaturasortPekarna HostelChateau RamšakChocolate VillageŠtern – Pri KovačnikuHotel Tisa


RESTAVRACIJE:

Pri BaronuŠtern – Pri KovačnikuHotel TisaPri Treh RibnikihMaKHiša Denk ⎮ Ruška KočaVračko


Več informacij:

 

 

Dan 11

OD MARIBORA DO LJUBLJANE

PRIKAŽI MANJ

Preden sedete na vlak in se odpeljete nazaj v Ljubljano, lahko preživite dan ob odkrivanju mreže kolesarskih poti okrog Maribora, ki jo sestavljajo mestne kolesarske poti, poti za gorsko kolesarjenje in povezave do večjih kolesarskih poti. Maribor je osrednja točka več sto kilometrov kolesarskih poti, ki kolesarje popeljejo na odkrivanje regije, države, in Evrope.

Prva zanimiva kolesarska pot, ki jo priporočamo, vas popelje iz Maribora na priljubljeno razgledno točko Sv. Urbana, ki ponuja prelep razgled na drugo največje mesto v Sloveniji. Pot se nadaljuje preko Gaja nad Mariborom do Zgornje Kungote, kjer se nahaja odlična restavracija Hiša Denk, ki se lahko pohvali z eno Michelinovo zvezdico. Od tam sledi zložen povratek po kolesarski stezi in deloma lokalnih poteh v smeri Maribora, ali pa, po vrhunskem obroku, udoben avtomobilski transfer do izhodišča.

Druga zanimiva kolesarska pot, ki bi vas utegnila zanimati, poteka ob reki Dravi do Drava centra. V tamkajšnji čokoladnici Teta Frida si privoščite nekaj sladkega in si v centru izposodite kanu ali sup za prijetno vodno aktivnost. Kolesarska pot se iz Drava centra nato nadaljuje do vzpenjače, s katero se vzpnete visoko na greben Pohorja, od koder so vam na voljo čudoviti razgledi na okolico. Pot po grebenu nadaljujete do Areha, od tam pa v strmem spustu prikolesarite do Planice, kjer se nahaja Turistična in ekološka kmetija Pri Baron, ki se lahko pohvali z znakom Slovenia Green Cuisine. Sledi povratek mimo Botaničnega vrta do Maribora.

Čas je, da se vkrcate na vlak proti Ljubljani, pomahate v slovo kolesarski poti Slovenia Green Gourmet Route, ki je prva gastronomska kolesarska pot, ki je v celoti certificirana kot trajnostna in zelena, in si čestitate, ker ste odgovoren popotnik, ki se zaveda, da so najpomembnejši elementi vsake destinacije hrana, kultura in ljudje, ki ju ustvarjajo.

 

 

Zemljevid ture