Slovenia Green Gourmet Route


  • Lokacija: Ljubljana - Škofja Loka - Kranj - Radovljica - Dolina Soče - Goriška Brda - Vipavska dolina - Komen/Štanjel - Divača - Postojna - Ljubljana - Sevnica - Krško Podčetrtek/Rogaška Slatina - Ptuj - Maribor
  • Sezona: april - oktober
  • Trajanje: 16 dni

Slovenia Green Gourmet Route (SGGR), gastronomska pot po Sloveniji, prinaša popoln potovalni načrt za vse večje število popotnikov z vsega sveta, ki iščejo vse in še več: zabavo, doživetja in odgovornost. Gastronomska pot po Sloveniji povezuje kakovostno hrano, zelene turistične destinacije z oznako Slovenia Green, prelepe razgibane pokrajine, lahke in zahtevnejše kolesarske poti ter »najbolj trajnostno usmerjeno državo na svetu« v izjemen produkt, ki vsakemu popotniku ponudi nekaj drugega, pa vendar nikoli ne pozabi, da ima svoje korenine v skupnostih, razpršenih po ozemlju naše neverjetne srednjeevropske dežele.

Pot, ki poteka le skozi zeleno certificirane destinacije, prečka skoraj vso Slovenijo, ki je bila leta 2021 imenovana za Evropsko gastronomsko regijo. Pot ponuja vse informacije, ki jih kolesarji potrebujejo za odkrivanje Slovenije po gozdnih cestah in slikovitih poteh. Slovenia Green Gourmet Route daje prednost hrani in vinu ter obiskuje restavracije z Michelinovimi zvezdicami (Michelin je Sloveniji prve zvezdice podelil leta 2020), odlične lokalne bistroje, kmete in vinske kleti.

Pot je bila ustvarjena, da bi popotniki dobili vse potrebne informacije in bi spoznali bogato vinsko tradicijo te države in njeno obsežno kulinariko.

Slovenia Green Gourmet Route se začne v glavnem mestu Slovenije, Ljubljani, nato pa se odpravi v tri vzhajajoča gurmanska središča: Škofjo Loko, Kranj in Radovljico. Od tam se usmeri proti Blejskemu in Bohinjskemu jezeru, ki ju obkrožajo Alpe. Pustolovci bodo za pot do sredine doline Soče izkoristili priročen in odgovoren železniški sistem v državi. Kolesarji bodo nato vrteli pedala do Vipavske doline, se zapeljali na Kras in do Postojne in se vrnili v Ljubljano. 

Še ena kratka vožnja z vlakom iz prestolnice kolesarje popelje proti vzhodu, v regijo ob Savi, v Posavje. Poteka ob reki do okusnih mest Sevnice in Krškega, nato pa popotnike pošlje na sever do Ptuja, ob reki Dravi, in Maribora.

SGGR je pot, ki potuje s človeško hitrostjo in na kateri so narava, hrana, odlično vino in zeleno certificirane destinacije glavne dejavnosti, ki jih je treba obiskati. Vendar je morda najpomembnejši vidik nove poti ta, da so ljudje ob njej njena najpomembnejša prednost.

Slovenia Green ture so priporočene poti za vaše zeleno potovanje po Sloveniji.

 

Zakaj so posebne?

 

 

Slovenia Green ture povezujejo izključno destinacije, ki so jim podelili certifikat Slovenia Green z zavezanostjo k zeleni prihodnosti in trajnostnemu razvoju turizma.

 

 

 

 

V medijih

Itinerary

Dan 1

LJUBLJANA - ŠKOFJA LOKA

PRIKAŽI MANJ

Po pristanku v Ljubljani globoko vdihnite in se pripravite na pustolovščino, ki je pred vami. Glavno mesto države je kraj, kjer se lahko pred odhodom v mesta in vasi, obdane z rekami, jezeri in gorami, prepustite gostoljubnemu svetovljanskemu značaju Slovenije – s kavarnami, restavracijami in trgovinami ob reki.

Iz glavnega slovenskega mesta vas bo prva vožnja na poti popeljala do čarobnega mesta Škofja Loka, približno 35 kilometrov severozahodno. To bo tudi vaša prva nočitev na poti. Čeprav boste ves čas obrnjeni proti goram – in se boste podali v smeri Karavank in Julijskih Alp – je ta etapa precej ravna. Pedala boste vrteli navzgor in navzdol po blagih hribih, mimo vasi in ob mogočni reki Savi, dokler ne dosežete reke Sore, ki ji boste sledili vse do Škofje Loke.

Čudovito srednjeveško mestno jedro, ki ga prepreda reka Selška Sora, je kot v pravljici z vsemi potrebnimi sestavnimi deli sanjske zgodbe, ki jih je mogoče zlahka doživeti. Zgodovina mesta sega v 10. stoletje in zdi se vam, da se sprehajate nazaj v času, ko prečkate mostove čez reko z gorami v ozadju. Meščani se sprehajajo v mesto in iz njega, za katero se zdi, da lebdi v hribih in nad vodo, ter prehajajo med znamenitostmi Škofje Loke.

Med temi znamenitostmi sta Loški grad z začetka 13. stoletja in obsežen Loški muzej, ki se ponaša z zbirko, ki vključuje pomembne predmete, povezane z zgodovino, arheologijo, umetnostjo in etnografijo. Obiščite tudi druge galerije v mestu, ki so povezane z muzejem. Nato se odpravite v interaktivni Center domače in umetnostne obrti, ki si ga morate ogledati.

Že samo sprehod po okolici Škofje Loke je prava poslastica. Pri tem se ustavite v nekaterih drugih gradovih, vilah, dvorcih in zgodovinskih hišah v okolici. Noben obisk območja ni popoln, če ne izkoristite naravnega okolja z jamami, mostovi, slapovi in jezeri. In privoščite si nekaj trenutkov miru, ko prečkate leseno Hudičeva brv, ki povezuje Škofjo Loko z vasjo Puštal in ponuja čudovit razgled.


KAJ POČETI:

Rokodelski center DUO Škofja LokaNaravno kopališče PuštalTematska pot v Puštal

VREDNO OGLEDA:

Staro mestno jedroLoški muzejŠkoparjeva hišaNacetova hišaHudičeva brvKapucinski mostKapucinski samostan


NASTANITVE:

Hotel ZamorcHotel Garni PaletaMini hotelTurizem LokaTuristična kmetija MegušarApartmaj BrglezApartma Butterfly⎮Hotel Lonca⎮Hotel Vila Loka


RESTAVRACIJE:

DaniloKlementinaPr’ PepetNa VasiKaščaJesharnaIngličPr’ Starman


Več informacij:

Dan 2

ŠKOFJA LOKA - KRANJ

PRIKAŽI MANJ

Iz Škofje Loke se s kolesom odpravite proti severu do Kranja, kjer boste naslednjič prenočili. Tako kot od Ljubljane do Škofje Loke je tudi tu kolesarjenje razgibano in dokaj lahko. (Druga pot vodi iz Škofje Loke čez Križno goro in vključuje bolj slikovit razgled, ki ga spremljajo zahtevnejši vzponi). A vse bolj boste opažali, da se s kolesom vse bolj približujete največjim slovenskim goram. Dejansko Kranj velja za vrata v regijo in “prestolnico slovenskih Alp”.

Kranj, stisnjen med reki Savo in Kokro, še dodatno dokazuje, kar mnogi že vedo: da ima Slovenija tako neverjetno bogastvo čudovitih krajev za obisk, da je kraj, kot je to mesto na robu Alp in obdano s popolno naravo, včasih spregledan. Ne storite te napake.

Območje Kranja je po mnenju zgodovinarjev “edino naselje v Sloveniji, ki je neprekinjeno naseljeno že od antike“. Naseljeno je bilo že v pozni kameni dobi, torej pred približno 6000 leti. Mesto in njegova okolica imata pomembno regionalno vlogo že od rimske dobe dalje. Ta globina in teža zgodovine bosta očitni takoj, ko se boste pripeljali v mesto.

Dobra prva izkušnja je, da se po 163 stopnicah povzpnete na vrh zvonika cerkve svetega Kancijana, od koder se odpira panoramski razgled na mesto. Ko boste v mestu – kjer boste jedli najboljšo hrano v državi – ne pozabite obiskati hiše najbolj znanega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Podajte se na digitalni ogled več kot kilometra skrivnih predorov, ki obstajajo pod starim mestnim jedrom. Obiščite Gorenjski muzej – enega najpomembnejših v regiji. Ali pa si po dopoldnevu v sedlu le vzemite čas in uživajte v ritmu Glavnega trga s čudovito arhitekturo iz 16. in 17. stoletja.

Za vse, ki si želite Kranj ogledati z vodnikom, so na voljo številni ogledi. Ko boste zares spoznali raznoliko in zgodovinsko staro mestno jedro, je na voljo tudi veliko aktivnosti, kot je sprehod po mostu v bližnjem kanjonu reke Kokre, ki je oddaljen le pet minut hoje.


KAJ POČETI:

Doživetje Cifra al’ možDigitalni potep po rovih KranjaPrešerno poletje v KranjuMuzejska potKabinet Janeza PuharjaInfo center SOS ProteusPanoramski razgled z zvonika

VREDNO OGLEDA:

Rovi pod starim KranjemJamnikŠmarjetna goraJoštSlap ŠumPrešernov gajKanjon reke KokrePosestvo Brdo


NASTANITVE:

Hotel ActumElegans hotel BrdoJenkova rezidencaHostel Cukrarna⎮  Apartmaji Hiša LayerB&B in kamp Na PoljaniSobe ValjavecApartmaji Boltez


RESTAVRACIJE:

Gostilna KrištofTuristična kmetija Pr’ KončovcGostilna Pr’ JazbcuDom na JoštuGostilna LaknerStara PravdaProjekt BurgerRestavracija Elegans hotela BrdoOkrepčevalnica na Razpokah


Več informacij:

Dan 3

KRANJ - RADOVLJICA

PRIKAŽI MANJ

Vožnja se nadaljuje proti goram in v gore … še približno 35 kilometrov do veličastnega mesta Radovljica, katerega zgodovina sega v 13. stoletje. Bodite pozorni: ta dan imate na voljo dve poti: severnejša, pod mogočnim Storžičem in preko Tržiča, je nekoliko lažja, na drugi poti, južno od reke Save, pa bo treba bolj konkretno poriniti pedala.

Prva možnost: čeprav gre za lažjo opcijo, je na njej kar nekaj vzponov in spustov. Gre za zmerno vožnjo, pri kateri bo večina odkrila ravno pravšnjo mero napora, da bo občutila pravo moč pustolovščine.

Iz Kranja se pot od Save odcepi proti severu, pod grebenom Storžiča. Ta pot vodi kolesarje skozi odmaknjene vasi proti mestu Tržič, nato pa se usmeri proti zahodu do vasi Begunje na Gorenjskem in gradu Kamen, ki varuje dolino Drage in vrata v Karavanke. Po ogledu tega dragulja Gorenjske se ustavite v Radovljici ob robu Triglavskega narodnega parka in čisto blizu Bleda v goratem osrčju Slovenije.

Druga, a strmejša različica te etape poteka ob reki Savi, nato pa se zavije in vzpenja proti zahodu do vasi Podblica in ene izmed najbolj pogosto fotografiranih točk v Sloveniji, Jamnika. Sledi spust do mesteca Kropa z železarsko tradicijo, nato pa kolesarjenje pod planoto Jelovica do Radovljice. Ta pot je zahtevnejša, a napore poplača z idiličnimi razgledi z Jamnika na vse strani.

V Radovljici, kjer je uživanje v odlični hrani, vinu in pivu način življenja, se boste odpravili do središča mesta in Linhartovega trga. Od tam boste zlahka našli dejavnosti, ki bodo popestrile vaše bivanje. Obisk enega ali več muzejev, kot je Čebelarski muzej, je dober način za začetek odkrivanja. Mestni muzej je prav tako primeren kraj za začetek. Oba muzeja (mestni in čebelarski) se priročno nahajata v Radovljiški graščini, čudoviti zgradbi na glavnem trgu, ki odlično predstavlja značaj mesta iz 18. stoletja.

In končno, če ste v Sloveniji spomladi, morate obvezno obiskati radovljiški festival čokolade. Na največjem festivalu čokolade v državi se zberejo čokoladarji in navdušenci, ki se udeležijo degustacij in delavnic … in seveda uživajo v neverjetni čokoladi.


KAJ POČETI:

Doživi mesto čokoladeRafting na SaviVinoteka Sodček- wine tastingNarodnozabavni večeri v gostilni AvsenikKopališče Radovljica

VREDNO OGLEDA:

Linhartov trgČebelarski muzejLekarniški muzejRadolška čokoladaGrad KamenAlpski smučarski muzej ElanMuzej AvsenikKropa


NASTANITVE:

Hiša LinhartKamp ŠobecApartmaji JelovicaVila MirSport Hotel MancaGostišče DragaSobe AvsenikBajta KroparicaPr’ TrlejEko River Camp GlobokoPenzion Kovač


RESTAVRACIJE:

Hiša LinhartGostišče DragaBaffi house of pizzaGostišče Tulipan


Več informacij:

Dan 4

RADOVLJICA - DOLINA SOČE

PRIKAŽI MANJ

Iz Radovljice se odpravite proti zahodu proti robu Triglavskega narodnega parka na tihih, neprometnih cestah ob reki Savi. Na Bledu se boste zapeljali okoli jezera in si ogledali majhen otok s cerkvijo sredi vode ter impresiven Blejski grad, ki se dviga nad mestom. Nato se boste iz Bleda skozi Bohinjsko Bistrico odpeljali s slikovitim vlakom.

Od tu se boste z znamenito in panoramsko Bohinjsko železnico popeljali iz osrčja Alp skozi gore. Proga dejansko poteka pod grebenom Julijskih Alp in čez Bohinjski predor do doline Soče. Ta zgodovinska železnica, zgrajena na začetku 20. stoletja, je povezovala Avstrijo in Nemčijo s tržaškim pristaniščem.

Po prihodu vlaka v mirno mestece Most na Soči lahko takoj občudujemo smaragdne vode reke Soče, ki velja za eno najlepših rek v Evropi. Dolina Soče je bila prva destinacija v Sloveniji, ki si je zaradi trajnostnega razvoja turizma prislužila naziv Evropska destinacija odličnosti. Kolesarska pot, ki se začne s kratko 23-kilometrsko premierno etapo, se usmeri iz mesta.

Razgibane ceste kolesarje najprej pripeljejo do Tolmina, enega največjih evropskih ciljev pustolovskih potovanj, kjer so v bližini Tolminska korita, ki je južni vhod v Triglavski narodni park. Med drugimi znamenitostmi sta tudi Tolminski muzej in Muzej na prostem Mengore, ki od blizu prikazuje nekdanja bojišča prve svetovne vojne, ki so pred stoletjem zaznamovala to regijo. Tu se SGGR križa tudi s pohodniško Potjo miru, ki sledi frontnim linijam prve svetovne vojne vzdolž soške fronte.

Kolesarji lahko prespijo v Tolminu ali nadaljujejo pot do Kobarida, ki je eno najpomembnejših mest v regiji in kjer se nahaja Kobariški muzej. Tudi ta muzej ob Poti miru ponuja celovit pogled na to, kako je prva svetovna vojna spremenila Evropo in svet ter kako lahko tragedija danes služi kot pozitivna točka miru. Poleg tega, da je Kobarid še en magnet za kolesarjenje, pohodništvo, ribolov in vožnjo s kajakom, se v njem nahaja tudi restavracija Hiša Franko kuharske šefice Ane Roš, ki je edina prejemnica dveh Michelinovih zvezdic. Lačni kolesarji bodo ugotovili, da številne restavracije na tem območju dajejo prednost odgovornim metodam in uporabljajo le lokalne sestavine.


KAJ POČETI:

VREDNO OGLEDA:

Tolminska koritaPot miruSlap Kozjak Italijanska kostnicaMuzej na prostem Kolovrat


NASTANITVE:

Penzion KobalaNebesa ChaletsKamp KorenŠkvor Holiday HouseHotel DvorecNature View HouseChalet Astra MontanaHildegarden Hostel


RESTAVRACIJE:

Hiša FrankoHiša PolonkaRestaurant Topli ValPenzion KobalaJazbecGostilna pri Martini

**Obratovalni čas (restavracije, degustacije, …)


Več informacij:


Dan 5

DOLINA SOČE - GORIŠKA BRDA

PRIKAŽI MANJ

Če ste prvo noč prespali v Kobaridu, vas na začetku drugega dne sprva čaka kolesarjenje do Tolmina. Od Tolmina se nato ob rekah Soča in Idrijca s kolesom odpravite do postaje Most na Soči, od koder vas vlak pelje do Kanala. Sledi kolesarjenje ob desnem bregu Soče, najprej po lokalnih cestah in nato po slikoviti kolesarski stezi od Plav in vse do Solkana.

Po slovesu od smaragdne lepotice Soče in z zelenimi griči posejane Soške doline nam pot razkrije bogastvo drugačne vrste: vino. Po nekaj več kot 50 kilometrih proti jugu in ob meji z Italijo SGGR zavije v Goriška Brda. Regija Goriška Brda aktivno razvija trajnostni turizem preko celega leta in tako zmanjšuje pritisk na okolje ter spodbuja mehko mobilnost. Od Solkana dalje se pot za kratek čas vzpne tudi skozi italijanski del brd skozi vasici Oslavje in Števerjan, kjer se kmalu vrne v Slovenijo in nadaljuje v smeri vasi Hum.

Ko poganjamo pedala proti Jadranskemu morju in na poti premagamo nekaj klancev, ki so primerni za kolesarje vseh vrst, se začne spreminjati tudi podnebje. Zrak zadiši sredozemsko. Hribi, katerih prisotnost še vidimo in čutimo, se pomaknejo v ozadje in kolesarjev ne vznemirjajo več. Alpske travnike kot glavni krajinski element zamenjajo vinogradi. Do koder seže pogled, vinske trte obrobljajo polja in se počasi spuščajo za rob obzorja. Iz grozdja, pridelanega v mnogih od teh vinogradov, bodo domači vinogradniki izdelali vino, ki zaenkrat v evropskem prostoru še nima mesta, ki ga po kakovosti zasluži.

Nežno valujoči griči mnoge popotnike spominjajo na Toskano. Celotni okoliš Brd s svojimi vinskimi kletmi slovi po gostoljubnosti, v zadnjem času pa se glas o vrhunski kakovosti tukajšnjih vin širi po vsem svetu. Svet se počasi začenja zavedati, kakšni zakladi se skrivajo tu.

Pot se iz obmejnih vasic nadaljuje čez Gonjače, kjer se sredi Goriških Brd dviga razgledni stolp. Tiste vztrajne, ki se povzpnejo na najvišjo stopnico, nagradi s fantastičnim panoramskim razgledom. Še en dokaz neverjetne lepote Slovenije. Na severu se vidijo vrhovi Julijski Alp in vabijo k novim avanturam. Furlanija se razprostira na italijanski strani meje proti zahodu. Pogled proti vzhodu odstira Vipavsko dolino, ki bo cilj naslednje etape. Na jugu pa se Kras preliva proti Jadranskemu morju in vabi na nova doživetja, etapa pa se konča v Šmartnem.

Ko se naužijete čudovitega razgleda na Goriška Brda, vaš čaka le še kratko kolesarjenje do Šmartnega in Dobrovega, kjer se zaključi drugi dan kolesarjenja in sledi zaslužen počitek ob pogledu na vinograde.

Če bi si sicer želeli za drugi dan izbrati težjo varianto kolesarske poti, smo pripravili tudi to možnost. Ta pot se iz Kobarida preko Livka, mimo Nebes in Livških Ravn, strmo vzpne na greben Kolovrata, kjer se nahaja Muzej na prostem Kolovrat. Gre za muzej prve svetovne vojne, na mestu katerega so Italijani med 1. svetovno vojno na Soški fronti postavili tretjo obrambno linijo. Po ogledu muzeja na prostem se kolesarska pot nato nadaljuje skozi Lig, Kambreško in tik pod vrhom Korade do Gonjač. Od Gonjač dalje je pot do zaključka druge etape enaka kot pri lažji varianti poti.


KAJ POČETI:

VREDNO OGLEDA:

Gonjače stolpŠmartnoGrad DobrovoKojskoKlet BrdaVila VipolžeSabotinKrčnikAlma House

Goriška Brda cycling


NASTANITVE:

San Martin ⎮ Alma VistaHiša MaricaBelica ⎮  Vila VitaVilla EvaHiša ŠtekarGredič


RESTAVRACIJE:

Hiša MaricaBelicaTuristična Kmetija Klinec Briška HišaHiša Štekar ⎮ GredičVino@Modana

**Obratovalni čas (restavracije, degustacije, …)


Več informacij:

 

Dan 6

GORIŠKA BRDA - VIPAVSKA DOLINA

PRIKAŽI MANJ

Čeprav se je kar težko posloviti od Goriških Brd, naslednja etapa prinaša še en dan, poln novih vtisov, kolesarskih razgledov in vrhunske gastronomske ponudbe. Pot vodi skozi različna naravna okolja in kolesarjem zelo nazorno pokaže, kaj dela Slovenijo kot evropsko turistično destinacijo tako posebno.

Tretja etapa, dolga približno 60 kilometrov, kmalu po začetku ponovno na kratko prečka italijanski del brd vse do centra Stare Gorice, kjer ponovno prečkate mejo in se priključite na kolesarsko stezo na obrobju Nove Gorice. V bližini poti se nahaja Trg Evropa, ki povezuje slovensko Novo Gorico s Staro Gorico ali Gorizio na italijanski strani meje in je kot tak izjemen prikaz povezovanja in enotnosti sosednjih narodov.

Od tu se pot vije ob kristalno čisti, čarobni reki Vipavi, ki je znana po avtohtoni postrvi in odličnih možnostih za ribolov. Čisto na kratko boste pokukali na Kras, nato pa odkolesarili naprej v še en neverjetni – in neverjetno podcenjeni – vinski okoliš, kjer je doma največ slovenskih avtohtonih vinskih sort.

Dan se zaključi v Vipavi, kjer obiskovalce navdušijo ruševine zgodovinskega gradu, vrhunsko vino in kulinarika, katere kakovost dokazujeta tudi Michelinovi zvezdici. Odpeljete se lahko še naprej do Ajdovščine, ki je drugo največje mesto v dolini. Tudi zaradi nekdanje rimske utrdbe ob reki Hubelj je Ajdovščina prava zakladnica zgodovine, ki kipi tudi iz sproščenega okolja starega mestnega jedra z umetniškimi galerijami, butičnimi namestitvami in čudovitimi restavracijami, kjer vam bodo skrbno pripravili okusne jedi iz lokalnih sestavin. Če dodamo še bogato ponudbo majhnih pivovarn in seveda odlično vino, je to najboljši način, da proslavimo konec še ene super etape in se pripravimo na naslednje dni.

Lonely Planet je o tem čudovitem delu Slovenije zapisal: »Vipavska dolina je zelena in čudovito lepa, tukajšnja hrana in vino pa vrhunska. Popoln cilj za vse, ki si želijo sproščen, a hkrati aktiven oddih.«

 


KAJ POČETI:

Degustacija vin: Lepa Vida ⎮ Vinarstvo BaticKmetija BarkolaLisjak 1956Tilia EstateBurjaPasji RepMiškaDora ErzeljKrapežŽoržGuerilaPetrič

VREDNO OGLEDA:

Solkanski mostTrg EvropeFrančiškanski SamostanVipavski KrižReka Vipava⎮Lanthieri⎮Podnanos⎮Goče⎮Nanos⎮Med Divje⎮Tematska pod med zaselki, Erzelj

Vipava valley cycling


NASTANITVE:

Sobe LebanMalovscevoSaksida ResortKamp David ⎮ Čebron ⎮ TheodosiusMajerijaApartments KorenApartma ThomasHoliday Home SlaviNa HribuRooms PilihWine Cellar Room


RESTAVRACIJE:

Arkade CigojDAM Hotel & RestaurantRibja restavracija PikolGostilna Sivi CavenNOE Wine bar & RestaurantPri LojzetuMajerijaTheodosiusCejkotova domačijaPodfarovžPrikobaluNa Placu


Več informacij:

Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina

Vipava

 

 

Dan 7

VIPAVSKA DOLINA - KOMEN/ŠTANJEL

PRIKAŽI MANJ

Prav tako kot od Goriških Brd, se je težko ločiti tudi od Vipavske doline. V bistvu pa ima popotnik v vsaki slovenski regiji, ki jo obišče, občutek, da bi lahko ostal še nekaj dni, pa še kakšen dan več, prekolesaril še nekaj kilometrov, pojedel nekaj dobrega, malce raziskoval in preprosto užival v lepotah pokrajine. Ko boste spili svojo skodelico kave ob pogledu na razkošno zeleno krajino, bo čas, da sedete na kolo in se požete proti Krasu.

Pot vodi proti jugu po Vipavski dolini ter nato čez reko Vipavo in potok Močilnik naprej proti zahodu, kjer se v slikoviti kraški krajini srečujejo Alpe, vinogradi, zelene doline in vplivi Jadranskega morja. Kras je najbolj znan po svojih neverjetnih podzemnih jamah, odprti krajini, konjih in lokalno pridelani hrani, po kateri vsakemu obiskovalcu še dolgo cedijo sline.

Teren četrtega dne je razgiban in trasa lahka do zmerno zahtevna, saj je na poti iz Vipave na planoto Krasa potrebno premagati kar nekaj višinske razlike. Da izlet lahko prilagodite svoji fizični pripravljenosti, smo v navigacijski paket vključili tri variante poti, pri čemer je pri prvi varianti vzpona nekoliko manjši, pri najtežji varianti pa se pot vzpne visoko na lepe in razgledne kraške grebene, preden se ponovno spusti v smeri Štanjela. 

Kolesarjenje po 38-kilometrski progi se zaključi z vzponom na Štanjel, ali — če je ostalo dovolj moči — z dodatnimi 10 kilometri, ki vas še ločijo od Komna. Med vsemi vznemirljivimi posebnostmi tega okoliša boste gurmani najbolj veseli dejstva, da ste v deželi vina IN pršuta. V vasici Kobjeglava se nahaja posestvo znane družine Ščuka, kjer lahko pokusite enega najboljših pršutov daleč naokrog … in kjer so vrata gostom vedno na široko odprta.

Štanjel kolesarje za njihov trud nagradi s slikovito srednjeveško vasico, stisnjeno v strm breg, kjer se arhitektura spaja s kulturo in dediščino. Že razgledi na kraško pokrajino pod vami več kot poplačajo obračanje pedal. Pravo čarovnijo Štanjela pa ustvarite z obiskom umetniške galerije, ogledom gradi ali sprehodom skozi Ferrarijev vrt. Ko pade mrak, vi pa sedite na glavnem trgu ob vrhunski večerji in steklenici vina, boste veseli, da ste se ustavili prav tu.

Nekoliko nižje ob cesti leži Komen, še ena gručasto zložena vasica, prava zvezda Instagrama. V Komnu se SGGR sreča s pohodniško Potjo miru, posvečeno frontni liniji iz prve svetovne vojne, ki je potekala prav v teh krajih. Komen je kraj, kjer se srečajo zgodovina, spoštovanje, čudovita okolica, kakovostna hrana in vino, ter kolesarjenje.

 


KAJ POČETI:

Dan na kmetijiPo Spacalovih stopinjahIzkušnje na domačijiApiturizem

VREDNO OGLEDA:

Botanični vrtŠtanjelDebela GrižaŽivi muzej Krasa

Karst Slovenia cycling


NASTANITVE:

ŠpacapanPliskovica ⎮ KrasnaSt. Daniel


RESTAVRACIJE:

ŠpacapanBistro Castle ŠtanjelKrasnaDomačija Šajna


Več informacij:

 

 

Dan 8

KOMEN/ŠTANJEL - DIVAČA

PRIKAŽI MANJ

Še en dan, še ena etapa – tokrat dolga približno 48 kilometrov – in odkolesarili boste še globje na Kras in še bolje spoznali eno najpomembnejših, čudovito lepih ter občutljivih pokrajin v Sloveniji in Evropi. V tem občutljivem okolju kamen in voda s skupnimi napori ustvarjata najslavnejše podzemske jame na svetu, ki pa so le ‘predjed’ vsega, kar nudi Kras.

Kras je znan po lokalni tradiciji pletenja košar in kamnoseštvu. Pokrajina je zelo raznovrstna, saj gozdovi, kamen in voda tu ustvarjajo posebne podnebne pogoje. Neponovljiv preplet kulture, obrti in podnebja pa, kot si lahko mislite, pomeni tudi fantastične pogoje za pridelavo sadja, zelenjave in grozdja, ki ga tukajšnji vinogradniki predelajo v vrhunsko vino.

Danes se Slovenija mnogim tujcem zdi naslednja največja kulinarična destinacija v Evropi. Domačini pa se že od nekdaj zavedajo kakovosti tukajšnje hrane in pijače. Ne zamudite priložnosti, da si privoščite kosilo pri enem od mnogih ponudnikov doma pridelanih in pripravljenih jedi.

Iz Komna nas SGGR pelje najprej proti jugu, se nato obrne proti vzhodu in teče ob meji z Italijo ter Tržaškim zalivom na zahodu. Po dopoldanskem kolesarjenju po mehko vijugastih cestah boste kolesa zaustavili v Lipici, ki si je svetovno slavo prislužila s kobilarno, kjer že od 16. stoletja vzgajajo čistokrvne bele lipicance.

Pot se nato ponovno obrne proti vzhodu in vodi skozi Lokev do zaključka etape v Divači. Na poti si boste lahko ogledali dve čudoviti podzemni jami, ki sta med najlepšimi na svetu: Divaško jamo in Škocjanske jame. Obe sta namreč odprti za obiskovalce. Divaška jama, po kateri danes vodi osvetljena 500-metrska pot, ljudi navdušuje že od 19. stoletja.

Le štiri kilometre je od tu do Škocjanskih jam, ki so že od leta 1986 uvrščene na Unescov seznam kulturne in naravne dediščine prav tako pa so del Slovenia Green Park. Kot navaja spletna stran Turizma Divača, je splet »Škocjanskih jam sestavljen iz številnih jam in rovov, udornic, naravnih mostov in ponorov. Ustvarila ga je reka Reka, ki po 50 km dolgem površinskem toku prav tu izgine v kraško podzemlje in se na površju zopet pojavi v izvirih ob Tržaškem zalivu.«


KAJ POČETI:

Kras na sivkinih poljihIzkušnje na domačijiŠkocjanske jameDegustacija vin ⎮ Lipica


VREDNO OGLEDA:

Jama VilenicaŠkocjanske jameLipica ⎮ Mitski park

Slovenia cycling in Karst


NASTANITVE:

BelajeviZenjaHotel MaestosoHotel MalovecKrasna


RESTAVRACIJE:

EtnaMahorčičRujGostišče Ravbar


Več informacij:

Dan 9

DIVAČA - POSTOJNA

PRIKAŽI MANJ

Ta 40-kilometrska etapa kolesarje popelje iz središča Krasa do mesta Postojna. Vožnja je navdihujoča dejavnost, kjer lahko združite nekaj vzponov in lahkotnega vrtenja pedal. Ves čas ste sredi epske slovenske pokrajine, ki kolesarje popelje v bližino znamenitih Škocjanskih jam, mimo Parka vojaške zgodovine, skozi mesto Pivka in nazadnje v Postojno – v senco planote Nanos, kjer je mogoče najti čudovite pohodniške poti.

Druga možnost za to etapo vodi proti planoti Nanos, vendar pod njo, skozi Razdrto do Predjamskega gradu.

Čeprav je Postojna najbolj znana po svojih jamah (več o njih v naslednjem trenutku), lahko zgodovina okoliške regije sega vse do paleolitika. In čeprav zapisi o tem območju segajo skoraj tisočletje nazaj, je Postojna uradno postala mesto (prej je bil to trg) šele na začetku 20. stoletja. 

Ko boste v mestu, se obvezno sprostite na Titovem trgu. Nato obiščite baročno cerkev svetega Štefana iz 18. stoletja. Nato si vzemite čas za potepanje po Majlontu, kot se imenuje staro mestno jedro. Notranjski muzej Postojna je odličen kraj za spoznavanje krasa in njegovega nastanka. Prav tako se morate sprehoditi do hriba Sovič in ruševin gradu Postojna.

Ne glede na izbrano etapo morate obiskati dve najbolj znani mestni znamenitosti: Postojnsko jamo in Predjamski grad.

Postojnska jama je polna neverjetnih odkritij globoko pod zemljo. Za mnoge je eden najbolj vznemirljivih vidikov obiska vožnja z vlakcem, ki potuje 3,7 kilometra skozi milijone let stare stalagmite in stalaktite. Predjamski grad, ki je oddaljen le 10 kilometrov, je osupljiv srednjeveški grad, ki so ga pred več kot osmimi stoletji vklesali v skale. Obiskovalci lahko kupijo enotno vstopnico za ogled jame in gradu.


KAJ POČETI:

Ogled medvedov v naravnem okoljuKulinarično doživetje ‘rep eat’Notranjski muzejNajstarejša brivnica OzbičPustolovski park PostojnaPostoj na mestni potiVodeni kolesarski izletiZgodovinska pot PlaninaEtnološka zbirka Toplar


VREDNO OGLEDA:

Planinsko polje in Planinska jamaPostojnska jamaPredjamski gradGrad HaasbergRavbarjev StolpGrad SovičGrad PrestranekŠobčeva domačijaSkulptura Jakob


NASTANITVE:

Smrekarjeva domačija v GrobščahLipizzaner lodge LandolPira hotel HruševjeHotel Kras PostojnaHotel Center PostojnaEko turizem Hudičevec pri HruševjuGarni hotel Hop house PostojnaHotel Jama PostojnaNonna B&B Studeno pri Postojni


RESTAVRACIJE:

Bistro ŠtorjaSmrekarjeva domačijaPira hotel HruševjePrepihAvio PubGostilna ČukGostilna Ob kaminuGrad PrestranekEko turizem HudičevecPostojnska jama


Več informacij:

Dan 10

POSTOJNA - LJUBLJANA

PRIKAŽI MANJ

Vožnja iz Postojne nazaj v Ljubljano – pred vožnjo z vlakom na vzhodni del države – je ena najdaljših etap na poti. Vendar je tudi precej lahka, saj je več spustov kot vzponov. 

Druga dodatna značilnost: 10 odličnih dni vožnje boste lahko proslavili z lepim obiskom glavnega mesta Ljubljane, enega najprijaznejših krajev za uživanje v odlični hrani zunaj v mestnem središču tako med obiskovalci kot med domačini.

Jutro v starem mestnem jedru ob Ljubljanici začnite s kavo v eni od bližnjih kavarn ob vodi. Z vašega mesta boste le nekaj korakov oddaljeni od osrednje ljubljanske tržnice, kjer prodajalci ponujajo sveže pečen kruh, zelenjavo, sire, oreške, med in drugo.

Po nakupih za zajtrk in dopolnitvi energije – ter prigrizkov za kolesarske nahrbtnike – lahko Ljubljano spoznate v drugačni luči z enim od vodenih ogledov, kjer se spoznavanje kulture prepleta z okušanjem hrane, piva in vina. Eden takih sprehodov je Moustache Tour. Drugi kulinarični izleti so namenjeni obisku vse večjega števila gurmanskih točk, ki so razpršene po vsej prestolnici.

Pred kosilom se odpravite na izlet na Ljubljansko barje, do katerega se lahko odpravite s kolesom ali peš. Le nekaj prestolnic ima na pragu tako obsežno in posebno zeleno območje. Marsikaj, kar je zaradi čudovite narave in bogate arheološke dediščine pod Unescovo zaščito, se nahaja v Ljubljanski kotlini in se razprostira na površini 163 kvadratnih kilometrov. Na zahodnem robu barja iz številnih kraških izvirov izvira reka Ljubljanica.

Če ste v mestu v petek, morate obiskati Odprto kuhno. Na Pogačarjevem trgu se predstavijo restavracije iz celega mesta in z obiskovalci delijo resnično multikulturno kulinarično izkušnjo, ki vznemirja brbončice. Od 10. do 22. ure na desetine kuharjev pripravlja jedi iz skoraj vseh tradicij in s skoraj vseh celin za navdušeno občinstvo gurmanov, ki že leta vedo to, kar začenja odkrivati tudi svet: slovenska prestolnica je gurmanska prestolnica.

Kot dodatni kolesarski izlet 6. dne priporočamo krožno Plečnikovo kolesarsko pot, ki traja 2 uri in vas popelje do Plečnikove dediščine v Trnovem, središča Ljubljane, pokopališča Žale in parka Tivoli.

Dan 11

HRASTNIK (Z VLAKOM IZ LJUBLJANE) - SEVNICA

PRIKAŽI MANJ

Ko vas SGGR zapelje še v vzhodni del Slovenije, se splete prava vseslovenska doživljajska pentlja.

Dan začnete z vožnjo z vlakom iz Ljubljane do Hrastnika, kjer se začne kolesarski del. Najprej se odpeljete skozi ozko sotesko do Podkraja ob Savi, ki se v Radečah nekoliko razširi in popotniku ponudi veličasten razgled na posavsko pokrajino, ki vas že željno pričakuje.

Približno 27 kilometrov dolga etapa po praznih cestah, ki jih obdajajo vinogradi, prinaša umirjeno, lahkotno kolesarjenje ter odlična vina, ki so srce lokalne turistične ponudbe, kar jasno kažejo tudi Grajske vinske zgodbe Posavja. Na koncu etape utrujenim nogam nekaj utehe ponudijo še tukajšnje terme. Zveni predobro, da bi bilo res? Dobrodošli v Posavje.

Pred nekaj tisoč leti so Rimljani takoj prepoznali vrednost te bogate pokrajine za pridelovanje kakovostne hrane ter kot izhodišče za transport v različne smeri. Sčasoma je v različnih krajih Posavja zraslo več gradov, med katerimi velja omeniti s mesto Sevnica, kjer se današnja etapa zaključi. Popotniki so pogosto presenečeni nad tem, kako malo dejansko vedo o tem delu Slovenije. Naslednja stvar, ki jo opazijo, pa je, da pokrajina ostaja zvesta tistim vrednotam, ki so ji zagotavljale razcvet toliko stoletij.

Čeprav cel dan kolesarite po čudoviti pokrajini, pa je Sevnica s svojo neverjetno privlačno kulturno zgodovino že sama po sebi vredna obiska. Da bi si lahko ogledali vse znamenitosti, bo treba ostati še en dan ali pa se vrniti v to zanimivo mesto. Vsekakor ne odidite, če si še niste ogledali Sevniškega gradu iz 14. stoletja, arheološkega najdišča Ajdovski Gradec z najdbami iz 5. stoletja ter železniškega muzeja. Dodatna motivacija za obisk je okusno sadje, tudi grozdje, iz katerega tu nastaja vino Modra frankinja, ki je prava zvezda vinskega okoliša.

Gastronomski dogodki in festivali, ki si sledijo preko celega leta, Posavje in Sevnico postavljajo na zemljevid srednjeevropskih gastronomskih destinacij prihodnosti.


KAJ POČETI:

KolesarjenjeKonjeništvoPohodništvoReka SavaV zraku ⎮ Ribarjenje ⎮ Ogled objektov kulturne dediščine ⎮ SplavarjenjeKarting

Sevnica tours


VREDNO OGLEDA:

Grad SevnicaLiscaDolinškov Kozolec ⎮ Ogled muzejev ⎮ St. UrbanPivovarnaPosestvo KrakovoSvet energijeKostanjevicaGradovi PosavjaSevnica cycling tour


NASTANITVE:

Hotel AjdovecGostišče MočivnikLiscaRepovžGrobelnikDolinšekTri LučkeHotel KunstCity HotelHotel KozmusMC Krško


RESTAVRACIJE:

Hotel AjdovecGostišče MočivnikRepovžGrobelnikDolinšekTri LučkeHotel KunstPečnikRondo


Več informacij:

Dan 12

SEVNICA - KRŠKO

PRIKAŽI MANJ

Slovenia Green Gourmet Route se nadaljuje ob Savi od Sevnice do Krškega. Za kolesarje je drugo stalno doživetje – ob vožnji skozi Posavje – občutek povsem novega odkritja. Čeprav mnogi poznajo zahodno polovico Slovenije, si bistveno manjši odstotek ljudi vzame čas, da spozna to neverjetno vzhodno stran države, prepredeno z rekami in čudovito rodovitno zemljo, polno sadja, zelenjave in vina.

Ta 20-kilometrska etapa poteka na severnem ali levem bregu reke Save. Tik pred prihodom v Krško boste naleteli na eno najpomembnejših ikon regije, grad Rajhenburg, ki je bil zgrajen v 12. stoletju. To je le eden od ducata gradov v Posavju, ki resnično pokaže, zakaj je vredno obiskati ta del Slovenije. Impozanten grad, ki stoji na hribu tik ob sotočju rek Save in Brestanice, je bil v zadnjih letih obnovljen in danes ima čokoladnico, gosti tradicionalne prireditve, koncerte in gledališke predstave. 

Zahtevnejša in slikovitejša možnost, ki je dolga skoraj 50 kilometrov, vodi proti jugu do Kostanjevice na Krki in ob reki Krki (približno pet kilometrov), nato pa proti severu do Krškega.

Med obiskom gradu v Brestanici se morate nujno ustaviti v kleti penečega se vina, kjer svoj obisk lahko začnete s slavnostnim nazdravljanjem. Od vrhunskih sommelierjev boste izvedeli več o odličnih penečih se sortah regije. Nato se odpravite do bližnje bazilike Naše Gospe iz Lurda, ki jo je prav tako treba obiskati in od koder se odpirajo čudoviti razgledi – oddaljena je manj kot dva kilometra. Ko boste skočili nazaj na sedlo, se boste peljali mimo posestva Tri Lučke z restavracijo in hotelom, obdanim z vinogradi, in ga sproščeno obiskali.

Ko kolesarji prispejo v Krško, se jim odpre povsem nov svet možnosti. Staro mestno jedro ponuja vrsto raznovrstnih znamenitosti. Mestni muzej Krško in Galerija Krško bosta vašemu dnevu dala popoln utrip izobraževanja in kulture.


KAJ POČETI:

PohodništvoPot štirih slapovPot trapistovKolesarjenjeRibištvoKartingBazen v Brestanici


VREDNO OGLEDA:

Grad RajhenburgMestni muzejKnjižnjicaRazstava o spidvejuAjdovska jamaBazilika Brestanica


NASTANITVE:

Tri lučkeKunst HotelCity Krško HotelPrimož Kozmus HostelZidanica KrošeljZidanica Pri Andiju


RESTAVRACIJE:

Tri lučkeGostilna KunstRestavracija A3Pivnica ApolonGostilna Gadova peč


Več informacij:

Dan 13

KRŠKO - PODČETRTEK/ROGAŠKA SLATINA

PRIKAŽI MANJ

Po odhodu iz Krškega vas naslednja etapa, ki je dolga 50 kilometrov in kolesarje popelje do Podčetrtka in nato do Rogaške Slatine, pelje do majhnega mesta Podsreda, kjer se nahaja grad Podsreda. To je najbolj srednjeveški grad med slovenskimi gradovi, v njegovi kleti pa se nahaja informacijski center Kozjanskega regijskega parka. Kozjanski regijski park je največje slovensko zavarovano območje.

Pot se nato usmeri v Podčetrtek – mesto, ki ga obdajajo narava, zdravilišča, gurmanska doživetja ter priložnost za interakcijo z gozdnimi živalmi na enkraten način. Skoraj na vsakem koraku boste našli drugačen kraj, kjer lahko poskusite odlično hrano in degustirate vino.

To območje je znano po številnih znamenitostih in skoraj vse se popolnoma ujemajo s prednostnimi nalogami kolesarja po koncu dnevne vožnje. Za otroke in družino je sproščanje na družinski kmetiji Jelenov greben z odlično hrano in nekakšnim živalskim vrtom s približno 100 prosto gibajočimi se jeleni in mufloni. Čokoladnica Olimje je družinsko podjetje, ki izdeluje najboljše domače sladkarije, kar jih lahko poskusite. Čebelarska kmetija Kozmus goste vabi, da se seznanijo s tem izjemno pomembnim, gurmanskim procesom. V letovišču Terme Olimia, kjer na enem mestu obstajajo zdravilišča, restavracije in nastanitve, pa bo vaše telo pripravljeno na naslednji dan.

Če se po celodnevni vožnji počutite energično, lahko obiščete tudi Bobrov center, ki prikazuje bogato naravo okoli reke Sotle, nato pa nadaljujete vožnjo še 5 kilometrov do mesta Rogaška Slatina. Ta zelena destinacija je eno najstarejših zdravilišč v državi.

Že stoletja – prva omemba tukajšnjih vrelcev sega v leto 1141 – se ljudje prihajajo sem zdravit in sproščat. Mineralna voda, iz katere nastaja znana voda Donat Mg, ima najvišjo vsebnost magnezija na svetu. Med sprehodom po sprehajališču Zdraviliškega parka lahko obiščete tudi Dvorano Minearske vode in poskusite znamenito mineralno vodo. Pozneje priporočamo sprehod do zgodovinske Kristalne dvorane in poseben lepotni tretma v kozmetičnem centru Kozmetika Afrodita.

Toda Rogaška Slatina niso le zdravilišča in vrelci. Muzej Anin dvor lepo prikazuje vse, po čemer je Rogaška Slatina znana. Na tem območju je tudi čudovita vinska cesta, mesto pa ima tudi dolgo zgodovino proizvodnje stekla. Rogaško steklarstvo, ki sega v leto 1655, in umetelnost njegovega ustvarjanja sta med najbolj impresivnimi na svetu. Za popoln zaključek dneva lahko obiščete Steklarno Rogaška in si ogledate, kako nastajajo izdelki iz kristalnega stekla.

Dan 14

PODČETRTEK/ROGAŠKA SLATINA - PTUJ

PRIKAŽI MANJ

V novo jutro se boste zbudili prenovljeni zaradi masaže in druženja ob ognju prejšnjega dne, pripravljeni na novo etapo, ki ponuja 62 kilometrov kolesarjenja po razgibani pokrajini. Pot bo ponovno vodila proti severu do starodavnega, uspešnega mesta Ptuj, ki velja za najstarejše mesto na Slovenskem. Obiskovalci so navdušeni nad čarobnim Ptujskim jezerom, živahnim utripom tlakovanih ulic, gradovi in festivali, posvečenimi vinarstvu, kulinariki in umetnosti.

Obstajajo dokazi, da je bilo to območje poseljeno že v tretjem tisočletju pred našim štetjem. Kelti so tu pustili svoje sledi v železni dobi, nato pa so Rimljani na območju vzpostavili pomembno vojaško oporišče. Srednji vek je v regijo prinesel stabilnost, ki je Ptuju omogočila razvoj. V tem času so pomembno vlogo v mestu že prevzeli nekateri objekti, danes pomembne turistične znamenitosti, kot so dominikanski samostan, minoritski samostan in cerkev sv. Jurija.

Najbrž ni presenetljivo, da je Ptuj, ki leži ob reki Dravi, pravi magnet za obiskovalce — predvsem za aktivne popotnike. Pestra ponudba termalnih in velnes storitev je ob vedno zanimivem koledarju dogodkov tista, zaradi katere je Ptuj pomemben postanek na gastronomski poti po Sloveniji, Slovenia Green Gourmet Route.

Čeprav je etapa 9. dne nekoliko daljša, se jo lahko še popestri s krajšim, a strmim vzponom preko Haloz. Od tam se odpirajo veličastni razgledi na vinorodne griče, Ptujsko polje in Ptujsko jezero v ospredju.

 


KAJ POČETI & VREDNO OGLEDA:

Mestno jedroPtujski gradPtuj cycling route


Več informacij:

Dan 15

PTUJ - MARIBOR

PRIKAŽI MANJ

Etapa poteka po nezahtevnih asfaltiranih in makadamskih poteh ob reki Dravi. Približno 32 kilometrov dolga kolesarska tura sledi Dravski kolesarski poti in omogoča tako pristen in tesen stik s čudovito in bogato pokrajino, kot je to mogoče le s kolesom.

Ko se kolesarji počasi približujete zaključku poti Slovenia Green Gourmet Route v Mariboru, vas tam čaka še ogled najstarejše trte na svetu, ki ima celo svojo hišo in muzej. Trta žametovka je stara več kot 400 let in si je prislužila tudi omembo v Guinnessovi knjigi rekordov. Starost trte priča o bogati gastronomski tradiciji in kakovost regije. Vzemite si čas in se sprostite ob odlični hrani in vinu, ko se vaša gastronomska odiseja po Sloveniji bliža koncu. V mestu boste našli izvrstne restavracije in bistroje, od katerih so nekateri omenjeni celo v Michelinovem vodiču.

Toda Maribor je mnogo več kot le mesto s čudovito reko in vinsko ponudbo. To je mesto muzejev, gledališč in umetniških galerij, ki jih lahko raziskujete med sprehodi od enega do drugega panoramskega razgledišča ob reki Dravi. Izkoristite priložnost in uživajte v vsem, kar vam ima ponuditi drugo največje slovensko mesto in center vzhodnega dela države.


KAJ POČETI:

Vodeni ogledi MariboraVR doživetjeVinarsko doživetjeDrava CenterČokoladno doživetjeKreativna delavnica: Od grozdja do vinaObisk Vinagove kletiSplavarjenje

Maribor tours


VREDNO OGLEDA:

Stara trtaPohorjeDravaMestni parkSveti UrbanŠpičnikMariborski otokBotanični vrt

Maribor cycling tour


NASTANITVE:

Maribor HotelHotel TaborNaturasortPekarna HostelChateau RamšakChocolate VillageŠtern – Pri KovačnikuHotel Tisa


RESTAVRACIJE:

Pri BaronuŠtern – Pri KovačnikuHotel TisaPri Treh RibnikihMaKHiša Denk ⎮ Ruška KočaVračko


Več informacij:

Dan 16

MARIBOR - LJUBLJANA

PRIKAŽI MANJ

Preden sedete na vlak in se odpeljete nazaj v Ljubljano, lahko preživite dan ob odkrivanju mreže kolesarskih poti okrog Maribora, ki jo sestavljajo mestne kolesarske poti, poti za gorsko kolesarjenje in povezave do večjih kolesarskih poti. Maribor je osrednja točka več sto kilometrov kolesarskih poti, ki kolesarje popeljejo na odkrivanje regije, države, in Evrope.

Prva zanimiva kolesarska pot, ki jo priporočamo, vas popelje iz Maribora na priljubljeno razgledno točko Sv. Urbana, ki ponuja prelep razgled na drugo največje mesto v Sloveniji. Pot se nadaljuje preko Gaja nad Mariborom do Zgornje Kungote, kjer se nahaja odlična restavracija Hiša Denk, ki se lahko pohvali z eno Michelinovo zvezdico. Od tam sledi zložen povratek po kolesarski stezi in deloma lokalnih poteh v smeri Maribora, ali pa, po vrhunskem obroku, udoben avtomobilski transfer do izhodišča.

Druga zanimiva kolesarska pot, ki bi vas utegnila zanimati, poteka ob reki Dravi do Drava centra. V tamkajšnji čokoladnici Teta Frida si privoščite nekaj sladkega in si v centru izposodite kanu ali sup za prijetno vodno aktivnost. Kolesarska pot se iz Drava centra nato nadaljuje do vzpenjače, s katero se vzpnete visoko na greben Pohorja, od koder so vam na voljo čudoviti razgledi na okolico. Pot po grebenu nadaljujete do Areha, od tam pa v strmem spustu prikolesarite do Planice, kjer se nahaja Turistična in ekološka kmetija Pri Baron, ki se lahko pohvali z znakom Slovenia Green Cuisine. Sledi povratek mimo Botaničnega vrta do Maribora.

Čas je, da se vkrcate na vlak proti Ljubljani, pomahate v slovo kolesarski poti Slovenia Green Gourmet Route, ki je prva gastronomska kolesarska pot, ki je v celoti certificirana kot trajnostna in zelena, in si čestitate, ker ste odgovoren popotnik, ki se zaveda, da so najpomembnejši elementi vsake destinacije hrana, kultura in ljudje, ki ju ustvarjajo.

 

 

Zemljevid ture