Slovenia Green Solčavska panoramska pot


  • Lokacija: Logarska dolina Solčavsko
  • Sezona: Maj - Oktober
  • Trajanje: 6 dni

Obožujete kolesarjenje v neokrnjeni, divji naravi? Dobro. Vas ne moti, če pustite kolo parkirano in raziskovanje nadaljujete peš? Odlično!  Slovenia Green Solčavska panoramska pot vas bo pustila brez besed.

Kolesarska in pohodniška pot vas bo vodila po biserih naravne in kulturne dediščine Solčavskega, in verjemite nam, da je ta košček nebes bogat z obojim. Dih jemajoči razgledi na doline, obdane s skalnatimi vrhovi, polne številnih visokogorskih kmetij, ki še vedno nudijo vse, kar nudi narava in kar človek ustvari z ljubeznijo. Ob poti, na kateri boste morda včasih morali odstopiti prostor ovčjim pastirjem, je (vsaj) dvajset nepozabnih postankov. In ker nikoli ne boste daleč od glavne ceste, ki povezuje Logarsko dolino, Matkov kot, Robanov kot in Podolševo, lahko svoje dnevne izlete prilagodite svojim željam ali zmožnostim. Dobrodošli na Slovenia Green Solčavski panoramski poti!

Slovenia Green ture so priporočene poti za vaše zeleno potovanje po Sloveniji.

 

Zakaj so posebne?

Slovenia Green ture povezujejo izključno destinacije, ki so jim podelili certifikat Slovenia Green z zavezanostjo k zeleni prihodnosti in trajnostnemu razvoju turizma.

V medijih

Itinerary

Dan 1

1. DAN: SOLČAVSKA PANORAMSKA CESTA (kolesarjenje)

PRIKAŽI MANJ

Za raziskovanje prve, 35 kilometrov dolge etape, izberite kolo, saj vas bo pot vodila po asfaltirani in makadamski cesti nad dolino (do 1.200 m visoko), kar pomeni, da boste uživali v fantastičnih razgledih na dolino in skalnate vrhove na drugi strani. Začeli boste v Solčavi (650 m), naselju v dolini reke Savinje, po le nekaj pritiskih na pedala pa se boste znašli v divji, neokrnjeni naravi. Na poti se lahko ustavite na več visokogorskih kmetijah, od katerih nekatere ponujajo tudi prenočitev in prav posebne kulinarične dobrote. Ko začutite pomanjkanje energije, kar vprašajte, po čem to diši iz kuhinje.

Ne zamudite ene najlepših panoramskih razglednih točk v Sloveniji; sprehodite se nad kmetijo Klemenšek in ustvarite fotografijo, ki vam jo bodo zavidali vsi sledilci na družbenih omrežjih.

Če se vam zdi prva polovica poti zahtevna, ne skrbite – na drugi polovici poti vam bo pomagala gravitacija in v Solčavo se boste vrnili z vetrom v laseh.


VREDNO OGLEDA:

SolčavaRazgledna točka pri kmetiji Klemenšek


NASTANITVE:

Turistične kmetije na Solčavski panoramski poti


RESTAVRACIJE:

Restavracije in turistične kmetije na Solčavski panoramski poti


Več informacij:

Dan 2

2. DAN: SOLČAVA – PLANINSKI DOM GROHOT (kolesarjenje/pohodništvo)

PRIKAŽI MANJ

Med zajtrkom se bo potrebno odločiti: želim cel dan ostati na kolesu ali si želim tudi pešačenja? Če se odločite za drugo možnost, v nahrbtnik ali kolesarsko torbo dajte še dve stvari: lahke pohodne čevlje in ključavnico za kolo. Kolesarska pot vas bo peljala v smeri Raduhe, vendar se ne ustrašite – ni se vam treba povzpeti na vrh.

Ko pridobite približno 650 metrov višinske razlike, lahko kolo parkirate ob izletniški kmetiji Bukovc, ki z 1.327 metri velja za najvišje ležečo kmetijo v Sloveniji. Od tam se na lahek 45-minutni pohod odpravite do planine Grohot s prijetnim planinskim zavetiščem sredi pašnikov pod severnimi stenami Raduhe. Do Grohota se lahko povzpnete tudi s kolesom, vendar pričakujte, da se boste na zadnjem delu pošteno prepotili. V obeh primerih bo trud bogato poplačan: gostje so vabljeni, da se usedejo na teraso in uživajo v razgledu in domačih dobrotah, otroci pa se lahko igrajo z lesenimi ovčkami.

Iz Grohota je še kar nekaj pohodniških možnosti, vključno z dve uri trajajočim vzponom na Raduho. Če hrepenite po pohodih, načrtujte zgodnji jutranji odhod in pričakujte pozen prihod nazaj v Solčavo.


VREDNO OGLEDA:

Planina Grohot in planinska koča v Grohotu | Izletniška kmetija Bukovc

slovenia green solcavska panoramska pot grohot


NASTANITVE:

Turistične kmetije in sobe v Solčavi


RESTAVRACIJE:

Planina Grohot in planinska koča v Grohotu | Bistro Zadružnik


Več informacij:

Dan 3

3. DAN: POHODI OKOLI SOLČAVE

PRIKAŽI MANJ

Čas je, da kolesu pustite malo počitka in se po okolici odpravite peš. Solčava je majhna alpska vasica, ki leži v ozkem in globokem zgornjem predelu Savinjske doline in je zato odlično izhodišče za dnevne pohodniške izlete.

1. Tematska pot do Potočke zijavke – Medvedova pot

Ste se kdaj vprašali, kako in kje so ljudje živeli pred 35.000 leti? Če se sprehodite do Potočke jame ali Potočke zijavke, boste imeli odgovor na dlani. To visokogorsko arheološko in paleontološko najdišče je v letih 1928-1935 načrtno izkopaval slovenski arheolog Srečko Brodar. Našli so kosti več kot 40 živalskih vrst, pa tudi konice puščic in najstarejšo iglo za šivanje kosti. Če pohod začnete z dna doline (pri restavraciji in muzeju Firšt), je pot do Potočke zijavke (1.630 m) dolga 9,9 kilometra. Skrajšate jo lahko, če začnete s križišča s Solčavsko panoramsko cesto.

2. Stara solčavska tisa

Nekoliko mlajša od šivalne igle iz jame – a zato še vedno živa – je tisa, stara med 700 in 900 leti, medtem ko nekateri trdijo, da je celo starejša od 1000 let. Solčavska tisa je ženskega spola in še vedno rodi rdeče jagode. Pohod iz Solčave traja dobrih 20 minut.

3. Izvir mineralne vode

Žejni? Obiščite izvir mineralne vode ob vznožju Olševe, le približno 50 metrov od Solčavske panoramske ceste pri kmetiji Klemenšek. Voda naj bi imela zaradi visoke vsebnosti železa in ogljikovega dioksida zdravilno moč. Je pitna, vendar je njen okus precej nenavaden.

Na ta dan priporočamo tudi krajšo, a zanimivo tematsko pot Fidov gaj in ogled ene od razstav: v Centru Rinka je stalna razstava o življenju in naravi na Solčavskem »Solčava – potovanje v srce Alp”. Zanimiva je tudi razstava o jamah in fosilih »V kamen vklesane zgodbe«, ki predstavlja geologijo Kamniško-Savinjskih Alp in Karavank, na ogled pa je tudi začasna razstava izdelkov iz volne in solčavskega gorskega lesa.


VREDNO OGLEDA:

Potočka zijavka |Solčava yew tree | Mineral water spring | Fida’s Grove themed trail


NASTANITVE:

Turistične kmetije in sobe v Solčavi | Turistična kmetija Rogar | Turistična kmetija Strevc


RESTAVRACIJE:

Restavracija in muzej Firšt | Izletniška kmetija na Klemenčem


Več informacij:

Dan 4

4. DAN: MATKOV KOT

PRIKAŽI MANJ

Matkov kot je s petimi kilometri dolžine majhna dolina, ki leži med Logarsko dolino in Avstrijo. Je najmanjša od vseh Solčavskih dolin (drugi dve sta Logarska dolina in Robanov kot). Glavna atrakcija v dolini je Matkov škaf, kraterju podoben snežni lijak, ki ga spomladi izrezlja 40 m visok slap. Opozorilo: ne poskušajte plezati na ali v snežni lijak brez derez in cepina (da, tudi poleti). Z dna snežne luknje pač ne moreš narediti prav dobre objave na Instagramu.

Tako kot v ostalih solčavskih dolinah lahko poiščete eno od planinskih kmetij (Matk, Perk, Gradišnik), kjer si lahko odpočijete in poskusite domače dobrote.


ZANIMIVOSTI:

Razgledna točka Matkov kot


NASTANITVE:

Turistične kmetije v Matkovem kotu


RESTAVRACIJE:

Turistične kmetije v Matkovem kotu | Planinski dom Majerhold


Več informacij:

Dan 5

5. DAN: ROBANOV KOT

PRIKAŽI MANJ

Nov dan, nova dolina! Robanov kot, ki leži zahodno od ceste med Lučami in Solčavo, je skriti dragulj, ki v primerjavi s sosednjo Logarsko dolino gosti precej manj obiskovalcev. Naravne lepote, mir in nedostopnost naredijo Robanov pravo svetišče med gorami. Tukaj ne boste našli počitniških hišic – le pristne gorske kmetije. Ponujamo dve možnosti za pohodništvo:

1. Robanov kot

S Strelovcem na eni in Križevnikom na drugi strani v Robanovem kotu ne morete zgrešiti. Hodite kar naravnost proti mogočni Ojstrici, dokler vas ne pozdravi manjša planinska koča na čudovitem planinskem travniku. V sezoni vam bodo z veseljem postregli s porcijo kislega mleka ali preprostim domačim obrokom. Za obilnejši prigrizek se ob povratku ustavite na kmetiji Govc-Vršnik.

2. Planinska pot na Strelovec

Če si želite Robanov kot videti s ptičje perspektive, se povzpnite na Strelovec. Pohod bo trajal približno tri ure, a panoramski razgled z vrha je gotovo vreden truda. Na eni strani boste videli Robanov kot, na drugi Logarsko dolino, hkrati pa bodo kot na dlani ostri vrhovi Kamniško-Savinjski Alp.


ZANIMIVOSTI:

Robanov kot | Planinska pot na Strelovec


NASTANITVE:

Turistične kmetije in apartmaji v Robanovem kotu


RESTAVRACIJE:

Turistična kmetija Govc-Vršnik in Robanova Planšarija


Več informacij:

Dan 6

6. DAN: LOGARSKA DOLINA

PRIKAŽI MANJ

Najboljše pride na koncu, pravijo – a po zadnjih petih dneh se že lahko strinjate, da lepše preprosto ne more biti. Res? Prepričajte se sami: Logarska dolina velja za eno najlepših in najpogosteje upodobljenih alpskih ledeniških dolin v Evropi in je bila leta 1987 razglašena za krajinski park. Za ta dan lahko izbirate med tremi možnostmi.

1. Logarska dolina in slap Rinka

Odvisno od vaše telesne pripravljenosti lahko dolino raziskujete peš od začetka doline do dih jemajočega slapa Rinka, ki je z 90 m višine drugi najvišji slap v Sloveniji. Najboljša razgledna točka je okrepčevalnica Orlovo gnezdo, le nekaj metrov od vode, ki pada čez oranžno obarvane skale. Ta sedem kilometrov (v eno smer) dolg tematski pohod je mogoče odpešačiti tudi v spremstvu lokalnega vodnika.

2. Kamniško sedlo

Če po strm in zahtevnejši poti od slapu Rinka nadaljujete še dve uri in pol nadaljujete proti osrčju Kamniško-Savinjskih Alp, boste poplačani z razgledom, ki ga ne boste nikoli pozabili. V sončnem vremenu ne boste videli le Logarske doline in drugih krajev, ki ste jih odkrili v zadnjih petih dneh, ampak tudi ostale kamniško-savinjske vrhove in del Slovenije, ki leži južno od gora. Tik pod sedlom je planinska koča, kateri tovorna žičnica pomaga, da ne zmanjka hrane in pijače. Dober tek! Če se v visokih gorah ne čutite povsem suvereni (Kamniško sedlo je visoko 1.864 m), prosite za spremstvo lokalnega vodnika.

3. Planinska pot do Klemenče jame

Obiskovalci bodo lahko občudovali malo alpsko krnica, ki se nahaja sredi najvišjih vrhov v okolici (Ojstrica, 2.350 m). Okusno domačo hrano lahko pohodniki užijejo tako na začetku kot na koncu poti. Le 10 minut hoje od koče pri Klemenči jami je znameniti macesen z največjim obsegom v Sloveniji, na poti nazaj pa si lahko ogledate tudi Pravljični gozd pri gostilni Na Razpotju. Zdaj že poznate naš predlog, kako zaključiti dan: v eni od kmetij. Na zdravje!


ZANIMIVOSTI:

Slap Rinka | Logarska dolina


NASTANITVE:

Nastanitve v Logarski dolini


RESTAVRACIJE:

Restavracije v Logarski dolini


Več informacij:

Zemljevid ture