Nasveti za zelene popotnike


Slovenija je dežela, ki je znana po neokrnjenem naravnem okolju in prizadevanjih, da bi tako tudi ostalo. Vabimo vas, da preberete spodnje nasvete, ki bodo vaše potovanje naredili okolju prijazne ter tako še bolj prijetne.

  • POTUJTE ODGOVORNO

V Slovenijo lahko prispete z vlakom, avtobusom ali pa letalskim prevoznikom, ki je posvečen zmanjševanju ogljičnega odtisa v zraku. Raziskovanje znotraj meja lahko nadaljujete peš, s kolesom ali pa uporabite javni prevoz, vse to z namenom, da bi čim bolj ohranili zdravo ozračje. Na voljo je veliko različnih ponudnikov nastanitev zato preverite, katere imajo Slovenia Green Accommodation certifikat. Ti ponudniki odgovorno ukrepajo pri ravnanju z odpadki ter varčujejo pri porabi energije.

Prečudovito pokrajino lahko raziskujete sami, lahko pa se povežete s turističnimi agencijami in lokalnimi vodniki, ki so specializirani za trajnostne izkušnje. Upoštevajte obstoječe poti saj boste na ta način pomagali ohranjati občutljivo ravnovesje na naravnih območjih, še posebej pa spoštujte divje živali. Nikar jih ne hranite, ko pa vstopite na njihovo ozemlje, bodite previdni in pozorni. 

F013618-bela_krajina_kolesarjenje_jost_gantar_3-photo-m
  • SKRBITE ZA OKOLJE IN SOBIVAJTE Z DOMAČINI

Slovenija se lahko pohvali z izjemno kakovostno vodo katero lahko pijete kar iz pipe. Zato uporabite steklenico za večkratno uporabo in na ta način zmanjšajte porabo plastenk, hkrati pa zbirajte svoje odpadke in jih odložite na določena mesta. Preudarno ravnajte z energijo zato pazite, da vedno, ko zapustite svojo nastanitev, ugasnete luč in odvečno elektroniko. 

V kolikor želite izkusiti tudi lokalno kulturo, je priporočljivo, da spoštujete domačine in njihove navade. Ne vdirajte na zasebne posesti in pazite, da ne boste zganjali preveč hrupa. Če se boste naučili nekaj preprostih slovenskih fraz bo to nedvomno privabilo nasmehe med domačini.

F014031-zelena_slovenija_ciril_jazbec_l1003189-photo-m
  • JEJTE LOKALNO

Domača kulinarika je nedvomno raznolika, zato podprite lokalne kmete in jejte predvsem sezonske ter lokalne sestavine. Poiščitev restavracije, ki so usmerjene k trajnostnemu razvoju in kjer strežejo samo lokalno pridelano hrano, višek hrane pa podarijo.

F003874-sto_pm_medja_dodatek_9_8_2016_001_orig_jpg-photo-m
  • DELITE SVOJE IZKUŠNJE

Poiščite manj obljudene turistične točke in tako doživite res pristne izkušnje. Trajnostni razvoj je proces. Pomagajte nam izboljšati turistično ponudbo tako, da nas obvestite o pomanjklivostih vaših zelenih izkušenj v Sloveniji. Odprite svoje srce zelenim navadam in jih nadaljujte tudi po vrnitvi s počitnic. Delite svoje izkušnje s prijatelji in nam pomagajte pri promociji zelenega duha predvsem pa ne pozabite, da lahko naša dejanja močno vplivajo na svet med potovanjem.