Nasveti za zelene popotnike


Slovenija je dežela, ki je znana po neokrnjenem naravnem okolju in prizadevanjih, da bi tako tudi ostalo. Vabimo vas, da preberete spodnje nasvete, ki bodo vaše potovanje naredili okolju prijazno ter tako še bolj prijetno.

  • POTUJTE ODGOVORNO

V Slovenijo lahko prispete z vlakom, avtobusom ali pa letalskim prevoznikom, ki je zavezan zmanjševanju ogljičnega odtisa v zraku. Raziskovanje znotraj meja države lahko nadaljujete peš, s kolesom ali pa uporabite javni prevoz, vse to z namenom, da bi čim bolj ohranili zdravo ozračje. Na voljo je veliko različnih ponudnikov nastanitev, zato preverite, katere imajo certifikat Slovenia Green Accommodation. Ti ponudniki odgovorno ukrepajo pri ravnanju z odpadki ter varčujejo pri porabi energije. 

Prečudovito pokrajino lahko raziskujete sami, lahko pa se povežete s turističnimi agencijami in lokalnimi vodniki, ki so specializirani za trajnostne izkušnje. Upoštevajte obstoječe poti, saj boste na ta način pomagali ohranjati občutljivo ravnovesjena naravnih območjih, še posebej pa spoštujte divje živali. Nikar jih ne hranite, ko pa vstopite na njihovo ozemlje, bodite previdni in pozorni. 

F013618-bela_krajina_kolesarjenje_jost_gantar_3-photo-m
  • SKRBITE ZA OKOLJE IN SOBIVAJTE Z DOMAČINI

Slovenija se lahko pohvali z izjemno kakovostno vodo, ki jo lahko pijete kar iz pipe. Zuporabo steklenice za večkratno uporabo boste zmanjšali porabo plastenk, hkrati pa zbirajte svoje odpadke in jih odložite na predvidena mesta. Preudarno ravnajte z energijo in poskrbite, da boste ob vsakem odhodu iz namestitve ugasnili luči in odvečno elektroniko. 

Če želite izkusiti tudi lokalno kulturo, je priporočljivo, da spoštujete domačine in njihove navade. Ne vdirajte na zasebne posesti in pazite, da ne boste zganjali preveč hrupa. Če se boste naučili nekaj preprostih slovenskih fraz, bo to nedvomno privabilo nasmehe med domačini.

F014031-zelena_slovenija_ciril_jazbec_l1003189-photo-m
  • JEJTE LOKALNO

Domača kulinarika je nedvomno raznolika, zato podprite lokalne kmete in jejte predvsem sezonske ter lokalne sestavine. Poiščite restavracije, ki so usmerjene k trajnostnemu razvoju in ki strežejo le lokalno pridelano hrano, višek hrane pa podarijo.

F003874-sto_pm_medja_dodatek_9_8_2016_001_orig_jpg-photo-m
  • DELITE SVOJE IZKUŠNJE

Poiščite manj obljudene turistične točke in tako doživite res pristne izkušnje. Trajnostni razvoj je proces. Pomagajte nam izboljšati turistično ponudbo, tako da nas obvestite o pomanjklivostih vaših zelenih izkušenj v Sloveniji. Odprite svoje srce zelenim navadam in jih nadaljujte tudi po vrnitvi s počitnic. Delite svoje izkušnje s prijatelji in nam pomagajte pri promociji zelenega duha, predvsem pa ne pozabite, da lahko naša dejanja močno vplivajo na svet med potovanjem.