Slovenia Green Gourmet Route se predstavi v novem promocijskem dokumentarnem filmu


Enajst dni raziskovanja izjemne narave, zelenih destinacij in vrhunske kulinarike. Na zelen način: s kolesom in vlakom!

Kolesarjenje po tematski kolesarski poti Slovenia Green Gourmet Route je več kot samo kolesarjenje od ene dih jemajoče vasice na vrhu hriba do druge. Bistvo te poti, ki vas popelje po različnih koncih Slovenije, je tudi na vseh nepričakovanih trenutkih, ki se pripetijo nekje vmes. Gre za kolesarjenje mimo vinogradov, ki se nekje za ovinkom razprostrejo čez obzorje. Za sedenje s prijatelji za mizo restavracije z Michelinovo zvezdico … Ali v preprostem lokalnem bistroju, kjer so sestavine za najboljši obrok vašega življenja od kmetije pa do mize naredile komaj nekaj korakov. Gre za to, da doživite panoramo z Alpami na eni in Jadranskim morjem na drugi strani. Slovenia Green Gourmet Route (SGGR) je namenjena potovanju (in prehranjevanju) po eni najbolj trajnostno naravnanih držav na svetu, ob tem pa se seznanimo z zgodbami lokalnih skupnosti in spoznamo njihovo kulturo.

Oglejte si najnovejši dokumentarni promocijski film o neverjetni Slovenia Green Gourmet Route:

Lani rojena pot SGGR je popoln paket za hitro razvijajoč razred svetovnih popotnikov, ki stremijo k vsem: k užitku, avanturi in hkrati tudi k odgovornosti. Združuje odlično gastronomijo, destinacije s certifikatom Slovenia Green, čudovite in raznolike pokrajine, zahtevno in varno kolesarjenje po »najbolj trajnostno naravnani državi na svetu«. S tem SGGR nudi za vsakogar nekaj, a nikoli ne pozabi svojih korenin – ljudi, naseljenih v tej čudoviti in veličastni deželi sredi Evrope.

Raziskovanje Slovenije na zelen način

Pot, ki obiskuje le certificirane zelene destinacije, razišče velik del Slovenije, ki je bila v letu 2021 imenovana za Evropsko gastronomsko regijo za leto 2021. Paket ponuja vse informacije, ki jih kolesarji potrebujejo za odkrivanje Slovenije po gozdnih poteh in manj prometnih cestah. Na prvo mesto postavlja hrano in vino, zato obiskuje restavracije z Michelinovimi zvezdicami (Michelin je Sloveniji podelil prve zvezdice leta 2020), odlične lokalne gostilne, turistične kmetije in vinske kleti. Pot je bila ustvarjena, da bi popotnike poučila o bogati vinski zgodovini te države in o njeni kulturi prehranjevanja.

SGGR se začne v glavnem mestu Slovenije, Ljubljani, nakar vas z vlakom popelje do doline Soče v objemu Alp. Kolesarji se nato spustijo do Vipavske doline, dvignejo na Kras in nato z vlakom odpeljejo proti vzhodu države. Po odkrivanju Posavja se popotniki odpravijo proti severu na Ptuj in ob reki Dravi do Maribora.

SGGR je pot, ki kot glavne atrakcije poudarja naravo, hrano, odlična vina in zeleno certificirane destinacije. Toda morda najpomembnejši vidik poti v tem, da so jedro vsega dogajanja ob poti čudoviti ljudje.