Tuji novinarji spoznali dve etapi kolesarske poti Slovenia Green Wellness Route


V začetku oktobra je skupina sedmih tujih novinarjev iz Združenih držav, Kanade in Italije spoznala novo kolesarsko pot Slovenia Green Wellness Route, ki povezuje slovenska naravna zdravilišča in destinacije s certifikatom Slovenia Green. Začeli so v Novem Mestu, se sprostili v termalnih vrelcih v Laškem in po obisku Celja in Celjskega gradu zaključili ob fontani piva v Žalcu.

V Konzorciju Slovenia Green so v sodelovanju z butično turistično agencijo Visit Good Place sedem izbranih tujih novinarjev povabili na živo spoznavanje z novim slovenskim turističnim produktom – kolesarsko potjo Slovenia Green Wellness Route. Skupina je pred udeležbo na mednarodnim dogodkom Transcend 2022 kolesa zajahala v samem centru Novega Mesta, prejemnika bronastega certifikata Slovenia Green. Po kolesarjenju ob reki Krki so si ogledali grad Otočec, nato pa mimo Šmarjeških Toplic zavili proti Šentjanžu v občini Sevnica, kjer so se okrepčali v eni najboljših restavracij v regiji, v gostilni Repovž, ki se prav tako ponaša s trajnostnim certifikatom Slovenia Green.

Cilj prvega dne je bilo Laško, destinacija s platinastim certifikatom Slovenia Green, kjer so se gostje v popoldanskih urah lahko sprostili v pivovski masaži v wellness centru hotela Thermana, zvečer pa v družbi chefa Iztoka Gumzeja okuse hmelja spoznali še na bolj klasičen način – z vrčkom prepoznavnega laškega piva ob večerji v stari Laški hiši. Po jutranjem pohodu in osvežujočih jogijskih vajah je sledila kolesarska etapa ob reki Savinji. Daljši postanek so novinarji opravili v Starem gradu Celje, kjer so gostitelji poskrbeli za potovanje v čas Celjskih grofov, vitezov in dvornih dam, za tradicionalne, divje jedi z žara pa je poskrbel priznani slovenski chef Marko Pavčnik. Po krajšem postanku v starem celjskem jedru in kolesarjenju proti zahodu se je dvodnevno potovanje zaključilo ob unikatni žalski Fontani piva.

Novinarje je na kolesu spremljal vodič in direktor turistične agencije Visit GoodPlace Jan Klavora: »Novinarjem lahko pošiljamo različna predstavitvena gradiva, fotografije in videe, a nič ne more tako živo predstaviti doživetja kot samo kolesarjenje. Mislim, da so gostje spoznali bistvo poti Slovenia Green Wellness Route, saj smo v teh dveh dneh okusili vse, kar ta pot želi predstaviti: našo čudovito naravo, vrhunsko kulinariko v spremljavi lokalnih piv in vin, sprostitev v zdraviliščih ter tudi zgodovinsko pestrost na slovenskih tleh. Imeli smo izjemno srečo z vremenom, tako da bodo naši gostje Slovenijo ohranili v lepem spominu.«

Gostujoči novinarji sodelujejo z najbolj prepoznavnimi mediji na področju turizma in gastronomije, kot so denimo Bicycling, Outside, Lonely Planet, Conde Nast Traveler, Food & Wine, Travel + Leisure, BBC in National Geographic.