Intervjuji |

Zelena nit z Anžetom Čoklom

Intervjuji Zelene niti: Trajnostna veriga glasov
by Monja Ferčec
20 decembra, 2023 · 3 min read
Anže in the slovenian mountains

Predstavljamo vam serijo intervjujev Zelena nit, ki izpostavlja junake trajnosti v Sloveniji in po svetu. Vsak sogovornik ne deli le svojih vpogledov, ampak tudi predlaga naslednjega intervjuvanca, s čimer želimo ustvariti nit zelenih misli. S petimi osnovnimi vprašanji, dopolnjenimi z dvema osebnima od prejšnjega intervjuvanca, tkemo mozaik raznolikih, zelenih pogledov, zgodbo za zgodbo. Pridružite se nam na tej poti proti svetlejši, trajnostni prihodnosti.

V tokratni Zeleni niti predstavljamo Anžeta Čokla, inženirja z dušo avanturista. Alpinist, filmar, pisec, lastnik hotela Sunrose 7 in ekološki inovator, ki z objektivom ujame čar gorskega sveta.

 

PREDSTAVI SE V 5 TOČKAH S POUDARKOM NA TRAJNOSTI

  • alpinist in alpinistični inštruktor
  • turni smučar
  • jadralni padalec in potapljač
  • direktor podjetij in ustanovitelj športnega društva freeapproved
  • fotograf in snemalec

 

NAJLJUBŠI ZELENI SPOMIN / PROJEKT /ZGODBA

Moje življenje sestavljajo zelo raznoliki projekti in številne zgodbe. Ne vem kako bi se lahko odločil za enega samega, saj sem v vse svoje projekte vložil srce in dušo. Ljubi so mi zato prav vsi: celovečerni dokumentarni filmi, ki sem jih posnel in režiral, alpinistične odprave v gorstva sveta in popotniške avanture na različnih celinah, ki sem jih organiziral, inženirski in gradbeni projekti ter poslovni izzivi v podjetjih, ki jih vodim. Vsem pa je skupna zelena nota.

 

NAJVEČJA NAPAKA, KI JO JE STORIL ČLOVEK

Človek ves čas dela napake, človeštvo se na izjemnih napakah (izjemnih) ljudi tudi vsakič kaj novega nauči. Izkušnje pa so tako dobre kot žal tudi grozne. Da bi izpostavil eno samo napako človeka se mi zdi nemogoče. 🙂

 

KO IMAM PROST DAN

Prosti čas najrajši preživljam v naravi, tako umirjeno družinsko kot avanturistično s prijatelji. Odvisno od sezone najrajši plezam po skali ali ledu, smučam po pršiču ali letam po zraku. Narava mi predstavlja okolje neizmerne svobode in navdiha.

 

SVOJ KRAJ – BOHINJ – ČEZ 5 LET VIDIM … 

Bohinj čez pet let idealizirano vidim kot prijetno alpsko destinacijo z urejenim javnim prevozom, brez gneče in z zadovoljnimi krajani, katerim je vsem skupno predvsem to, da si želijo kvalitetnega turizma – gostov, ki so spoštljivi do okolja in krajanov, ki so dobri potrošniki in cenijo lokalno kvaliteto. Obenem pa razumevanje krajanov, da je za to potreben trud predvsem za izboljšanje kvalitete ponudbe namestitev in storitev.

 

TVOJA HOTELA IMATA DVA RAZLIČNA TRAJNOSTNA CERTIFIKATA (Green Key in Travelife). KAKO BI SAM OPISAL RAZLIKO MED CERTIFIKATOMA?

Izkušnje s pridobivajnem (trajnostnih) certifikatov za namestitvene objekte imamo sedaj že s tremi različnimi certifikati. Če se omejim na Green Key in Travelife, ki sta med zadnjimi, bi lahko povedal, da so zahteve teh dveh precej podobne in da so razlike le v posameznih podrobnostih. Kot prejemniki certifikata oz. tisti, ki se certifikate trudimo pridobiti, nam proces pridobivanja posameznih certifikatov da tudi nekaj posrednega znanja, ko moramo izpolniti določene dodatne zahteve, se moramo o njih podučiti in potem vpeljati. Na pridobivanje certifikatov zato gledam predvsem s stališča izboljšanja naše operacije in seveda nenazadnje potrditve našega dobrega dela na področju trajnosti. Več certifikatov, ki jih imamo oz. več pogojev s katerimi se soočimo, več se naučimo.

 

ČESA SO TE NAUČILE GORE, KAR S PRIDOM UPORABLJAŠ V SVOJEM POSLOVNEM ŽIVLJENJU?

Gore oziroma bolje rečeno alpinistično plezanje v stenah gora, so me naučile predvsem vztrajnosti in potrpežljivosti. Ko se v steni soočam s problemom, ki ga hočeš-nočeš moraš premagati, da lahko napreduješ v smeri varnega položnejšega sveta, se ob tem tu in tam soočaš še z močnimi vetrovi, prihajajočo nevihto ali poslabšanjem vremena ob prihajajoči noči, se moraš znati umiriti, pretehtati možnosti in se po vrsti spopasti s težavami. Po vsakem preplezanem metru, po vsakem opravljenem koraku si pač bližje končni rešitvi. Podobno, pa čeprav z mnogo manj hudimi potencialnimi posledicami, je tudi v poslu. Ves čas rešujemo težave, če smo ob tem potrpežljivi in zbrani te težave rešimo uspešneje in se jih znamo na podlagi izkušenj pozneje tudi bolje izogibati. Brez težav ali preprek pa ne gre, ne v življenju, ne v stenah, ne v poslu in ne doma. Nenazadnje pa so mi kot inženirju raznolike težave sočasno malo v izziv in je soočanje z njimi lažje.

#anzecokl #intervju #slovenia green #slovenija #trajnost #zelena nit #zelene zgodbe

Share this story