Slovenia Green Wellness Route


  • Lokacija: Ljubljana - Kamnik - Ljubno/Rečica - Velenje - Zreče - Maribor - Lenart/Sveta Ana - Moravske Toplice - Ljutomer/Jeruzalem - Ptuj - Rogaška/Podčetrtek - Brežice/Čatež - Kostanjevica na Krki - Novo Mesto - Laško - Celje/Šentjur/Žalec
  • Sezona: April - Oktober
  • Trajanje: 16 dni

Opozorilo: Slovenijo so v začetku avgusta 2023 zajele močne poplave, ki so prizadele dve tretjini države. Nekatere ceste, ki so del poti Slovenia Green, morda niso prevozne, prav tako so težave z železniškimi povezavami. Ker se stanje dnevno spreminja, se pred odločitvijo za pot pozanimajte pri lokalnih turističnih točkah ali na spletni strani www.slovenia.info, kjer so objavljene uporabne informacije in povezave. Ko se razmere umirijo, bo ekipa Slovenia Green poskrbela za osvežitev navigacijskih paketov. Če želite biti obveščeni o spremembah, se prijavite na naš e-novičnik. Hvala za razumevanje.


Slovenia Green Wellness Route (SGWR) je kolesarska pot, ki povezuje težko zaželene lastnosti Slovenije: fantastično kolesarjenje, trajnostni način potovanja, izjemno kulturno pestrost, vrhunsko gastronomsko ponudbo in na koncu vsakega dneva še sprostitev v najboljših naravnih in svetovno znanih zdraviliščih. Pravi recept za pomladitev telesa, uma in duše! Pot v povprečju obsega približno 40 kilometrov zmernega kolesarjenja na dan po mešanih površinah, več kot dve tretjini poti pa je asfaltirane.

Združenje Slovenskih naravnih zdravilišč je eno izmed najbolj aktivnih in angažiranih domačih združenj, ki si želi, da se njihovih 13 članov – najboljših slovenskih zdravilišč – osredotoča na prakse Konzorcija Slovenia Green in da bi se njihovi gostje počutili karseda udobno in domače.

Kolesarska pot vodi po čudovitem, mirnem vzhodnem delu države, ki pod površjem skriva bogate zaloge termalne vode. Posamezni odseki povezujejo destinacije s certifikatom Slovenia Green, ob tem pa se bodo kolesarji na varnih poteh navduševali nad izjemnim naravnim okoljem – najsi bodo to starejši kolesarski popotniki ali mladina, ki šele spoznava čare raziskovanja novih krajev na lastni pogon.

V ‘najbolj trajnostni državi na svetu’ se je tako rodila kolesarska pot SGWR, ki temelji  ne le na naravnih danostih Slovenije, temveč tudi na raznoliki lokalni kulturni dediščini na križišču različnih narodov Srednje Evrope. Itinerar je zasnovan tako, da ima avanture željni turist na razpolago vse informacije, ki jih potrebuje tako za kolesarjenje kot za obisk terapevtskih zdravilišč širom Slovenije.

Slovenia Green Wellness Route je zaključen krog z začetkom in ciljem v glavnem mestu, Ljubljani. Pot nato vodi proti Kamniku na obrobju Kamniško-Savinjskih alp, nakar zavije na vzhod proti Mariboru in panonskemu, manj goratemu delu države, na porečju Drave in kasneje, še malo bolj proti jugu, najdaljše slovenske reke Save. Kdor se v celoti loti 16-dnevnega popotovanja, se bo na koncu zopet znašel v Ljubljani. Seveda pa to ni nujno – SGWR lahko spoznavate tudi po nekajdnevnih odsekih; denimo preko vikendov ob pomoči železniških povezav.

SGWR je pot, ki združuje naravo, domačo hrano, lokalna vina in piva, certificirane zelene destinacije in izjemna slovenska naravna zdravilišča, kar je nedvomno recept za nepozabne počitnice. A kot vedno pri potovanju skozi Slovenijo prispevajo k doživetju prijazni domačini, ki svoja dvorišča in domove delijo s turisti vseh vrst. Tisti s kolesi so še posebej dobrodošli.

 

Slovenia Green ture so priporočene poti za vaše zeleno potovanje po Sloveniji.

 

Zakaj so posebne?

 

Slovenia Green ture povezujejo izključno destinacije, ki so jim podelili certifikat Slovenia Green z zavezanostjo k zeleni prihodnosti in trajnostnemu razvoju turizma.

 

 

V medijih

Itinerary

Dan 1

LJUBLJANA - KAMNIK

PRIKAŽI MANJ

Po prihodu v Ljubljano se zapeljite – ali sprehodite – ob reki Ljubljanici, ki se vije po središču mesta. Na obeh straneh reke boste v starem mestnem jedru našli kavarne, restavracije in butične trgovine. Unikatno in avtentično gastronomsko ponudbo tu, kot tudi drugje v Sloveniji, sestavljajo sveže, lokalne sestavine. Če boste v Ljubljani v petek, ne zamudite gurmanskega dogodka v samem središču mesta – Odprte Kuhne med glavnim trgom in tržnico. Chefi iz najboljših domačih restavracij bodo ustvarjali vrhunske prigrizke kar pred vašimi očmi.

Pot vas nato vodi približno 30 kilometrov proti severu, v Kamnik, destinacijo z zlatim certifikatom Slovenia Green ter rajsko izhodišče za vse ljubitelje preživljanja časa v naravi. Mesto leži na pragu Kamniško-Savinjskih Alp, obkrožajo pa ga biseri kot so dolina Kamniške Bistrice, Velika Planina, Tuhinjska dolina, nedaleč stran pa še Logarska dolina. Ljubitelj narave bi v tem raju lahko ostal več tednov, ne le dan ali dva!

Po dnevu poganjanja pedal na kolesu (tudi če vam pri tem pomaga elektrika), se nagradite z obiskom Term Snovik, še enemu prejemniku zlatega certifikata Slovenia Green. Kompleks poleg notranjih in zunanjih bazenov nudi finsko in turško savno ter ledeno kopel, razne masaže, znani pa so tudi po preprosti in zdravilni Kneippovi terapiji.

T.i. ‘knajpanje’ je način življenja, ki ga je pred več kot stoletjem razvil Sebastian Kneipp. Zdravo življenje je razčlenil na pet področij: voda, zdravilne rastline, gibanje, prehrana in zdrav življenjski slog. V Termah Snovik lahko eno izmed metod doživite na Knajpovem bosonogem doživetju, ki vam bo pomagalo najti notranje ravnovesje in se pripraviti na preostanek poti Slovenia Green Wellness Route.


KAJ POČETI:

Doživetje piva in svobode ⎮ Učna pot Po poteh pastirjev na Veliki PlaniniPo poteh Jožeta Plečnika na KamniškemKneippovo bosonogo doživetjePeka kruha v črni kuhinji na Budnarjevi domačijiNapolnimo baterije v Zdravilnem gaju Tunjice5* Doživetje “Občuti Veliko Planino”

VREDNO OGLEDA:

Staro mestno jedro KamnikaZdravilni gaj TunjiceVelika PlaninaDolina Kamniške BistriceArboretum Volčji PotokTuhinjska dolina

kamnik-tourist-attractions


NASTANITVE:

Slovenia Eco ResortTerme SnovikZdravilni Gaj TunjiceGlamping Ob robu gozdaB&B in Hostel Pod SkaloSamostan MekinjeRestavracija in Penzion Repnik ⎮ Pri Cesarju

kamnik-places-to-sleep


RESTAVRACIJE:

Restavracija RepnikGostilna Mili Vrh ⎮ VratarnicaKorobačGostilna Pri SlavkiRestavracija v Slovenia Eco ResortuGostišče ČrnivecRestavracija Pri Čibru


Več informacij:

Visit Kamnik

 

Dan 2

KAMNIK - LJUBNO/REČICA

PRIKAŽI MANJ

SGWR vas nato usmeri približno 35 kilometrov proti vzhodu, večji del poti vodi ob reki Dreti, do Ljubnega pri Savinji, čudovitega naselja ob reki Savinji z Alpami v ozadju. Vredni ogleda so cerkev sv. Jakoba iz 15. stoletja v bližnji vasi Okonina, prizorišče FIS svetovnega prvenstva v smučarskih skokih za ženske in Flosarski bal, ki vsako poletje spomni na tradicijo žagarstva in splavarstva.

Odločite se lahko tudi za rafting ali ribarjenje, po aktivnem dnevu pa si privoščite počitek v Herbal Glamping Ljubno ali v butičnem Hotelu Planinka in izkusite vrhunsko gurmansko doživetje. Naj vas popeljejo po izbranih slovenskih dobrotah in gastronomskih mojstrovinah. Hkrati odkrijte slovita slovenska in tuja vina v vinski kleti. Doživite izvirno kulinariko med alpskimi vrhovi, kjer se narava in kultura združita na krožnikih in uživajte v kulinarični izkušnji ob domači brezalkoholni spremljavi ali ob spajanju jedi z vrhunskimi vini.

Še ena odlična možnost (le osem kilometrov naprej) je Kamp Menina blizu Rečice pri Savinji v zgornji Savinjski dolini. Kamp je idealen kraj za samostojne popotnike, pare ali družine, saj nudi bivanje v lesenih hiškah, hostlu ali v klasičnem kampu, kjer si postavite šotor. Privoščite si lahko tudi savno, jacuzzi, masažo, manikuro, pedikuro in nego obraza. Za tiste bolj aktivne, ki vas kolesarjenje ni utrudilo, pa so tu adrenalinski park, šola kajaka, rafting in supanje.

Neustrašnim je na voljo tudi razgled na doline in okoliške gore s ptičje perspektive – z jadralnim padalom ali letalom, bolj umirjenim pa Žabja gozdna pot Blate. Ko pa se spustite nazaj na trdna tla, preizkusite lokalne specialitete, na primer v Brinovčevem kmečkem mlinu.


KAJ POČETI:

Vožnja s flosom (splavom) v novi interaktivni flosarski zbirkiRaziskovanje Smrekovškega pogorjaRaziskovanje Krajinskega parka Golte z  Alpskim vrtom ⎮ Muharjenje na reki SavinjiJadralno padalstvoAdrenalinske aktivnosti v Kampu Menina ⎮ NaturPlac Na ŠkaliPanoramski let ⎮ Degustacija vina v vinski kleti Hotela PlaninkaDegustacija zgornjesavinjskega želodca

VREDNO OGLEDA:

Interaktivni flosarski muzejZbirka Ljubenskih cvetnonedeljskih potic oz. butaric ⎮ Fašunova domačijaSkakalni center SavinaSramotilni steber – Pranger na RečiciBrinečev kmečki mlinTavčarjev dvorŽabja gozdna pot Blate

ljubno-recica-tourist-attractions


NASTANITVE:

Hotel PlaninkaGlamping SavinjaHerbal Glamping Resort LjubnoKamp Naturplac Na ŠkaliKoča na vasiKamp SavinjaKamp MeninaHostel Skokljubno-recica-places-to-sleep


RESTAVRACIJE:

Restavracija Hotel Planinka ⎮ Športni center ProdnikRestavracija in picerija Pri KumruGostišče KegljiščeHostel Ljubno in Gostišče PevcTuristična kmetija DobrovcGostišče AtelšekKamp Menina


Več informacij:

Visit Savinjska

Visit Rečica ob Savinji

 

Dan 3

LJUBNO/REČICA - VELENJE

PRIKAŽI MANJ

Po približno 40 kilometrih vas čaka naslednja destinacija: Velenje, ki je eno zanimivejših krajev v državi ali celo širši srednji in jugovzhodni Evropi. Nekoč pomembno rudarsko mesto ob Velenjskem jezeru je preživelo različne dobe, od časov Habsburžanov do Jugoslavije in danes Slovenije.

V centru mesta težko spregledate ogromen, 10-metrski kip Josipa Broza Tita poleg Titovega trga. Nad mestom je Velenjski grad iz 13. Stoletja, čisto blizu mesta pa še Muzej premogovništva v Sloveniji, v katerem boste spoznali to v zgodovini sila pomembno industrijo. Dan lahko zaključite ob bližnjem Velenjskem jezeru, ki nudi prijetno osvežitev na vroč poletni dan.

V bližini Velenja sta dve zdravilišči: severnozahodno najdete Terme Topolščica, ki nudi bazene, masaže, vrhunski hotel, družinske apartmaje in celo nekatere strokovne medicinske storitve. Jugovzhodno pa se nahajajo Terme Dobrna z izvirom zdravilne vode, ki je prvič omenjen že leta 1403. Danes tam najdemo vrhunske apartmaje, butični hotel, termalne bazene, savni, bazene in odlične restavracije, v razgibani naravni okolici pa sprehajalne in tekaške poti. Več kot dovolj možnosti za sprostitev pred nadaljevanjem po poti SGWR.


KAJ POČETI:

Skrivnosti potopljenih vasiPolet v usnjarno Evrope ⎮ Velenje UndergroundTito vas gleda. Vi gledate moderno. ⎮ Skok v Velenjsko jezero ⎮ Izletniška domačija Lamperček ⎮ V Šaleško dolino k sebiGonžarjeva peč


VREDNO OGLEDA:

Vista – Park z razgledomMuzej usnjarstva ŠoštanjMuzej premogovništva SlovenijeMuzej VelenjeHiša mineralov VelenjeVila MayerKavčnikova domačijaGrilova domačija

velenje-tourist-attractions


NASTANITVE:

Hotel PakaTuristična kmetija ApatHotel RazgoršekKamp VelenjeTerme TopolščicaKmetija Veduna (Retreats Center)Glamping dolina miru pri LamperčekMladinski Hostel Velenje

velenje-placestosleep


RESTAVRACIJE:

Bistro BiancaRestavracija Haus (Hotel Paka)Restavracija JezeroJames PlaceSoulateTuristična kmetija KarničnikPicerija PiccadillyKitajska restavracija


Več informacij:

Visit Saleška

 

Dan 4

VELENJE - ZREČE

PRIKAŽI MANJ

Kolesarjenje od Velenja do destinacije Rogla-Pohorje, ki vodi mimo Oplotnice, Slovenskih Konjic, Vitanja in Zreč, je eno izmed najlepših odsekov na poti. Regija je poznana po smučarskem središču Rogla na Pohorju, ko pa gozdov ne prekriva sneg, pa je področje idealno za sprehode, kolesarjenje, obiskovanje kmetij s pristno gastronomsko ponudbo in – kakopak – mnogih zdravilišč.

Poleg vrha Rogle je ena izmed najbolj priljubljenih atrakcij Pot pod Krošnjami, 37 metrov visoka lesena inštalacija, po kateri se lahko sprehodite med krošnjami in Pohorje občudujete kot ga vidijo ptice.

Ko se vrnete na trdna tla, je v okolici na voljo še več izjemnih doživetij. Eko turistična kmetija Urška je pravi kraj za spanje, okušanje domačih specialitet in za sprehode po čudoviti naravni okolici. Če želite za nekaj časa pustiti kolo parkirano in pretegniti noge, se lahko sprehodite po učni poti v Oplotniškem vintgarju. Potem sta tu še futuristični Center Noordung, center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga in Goslarski atelje Skaza, kjer se poučite o izdelavi izjemnih violin, dan pa lahko zaključite s požirkom rujne kapljice v vinski kleti Zlati Grič. Na zdravje!

In ker ste se odločili za Slovenia Green Wellness Route, boste bržkone obiskali Terme Zreče, eno najbolj zaželenih slovenskih zdravilišč. Kompleks se ponaša z zdravstvenim centrom, mnogimi savnami, fitnesom in termalnimi bazeni. Ko boste prijetno utrujeni od kolesarjenja in sproščeni po izbranih storitvah term, vas čaka štirizvezdični hotel Atrij s certifikatom Slovenia Green.


KAJ POČETI:

Vinska klet Zlati gričUčna pot Oplotniški vintgarKrožna pot po Naravnem biotopu PartovecPo stopinjah pesnika Ivana Mitattija ⎮ Termalni bazeni v Termah ZrečeNoordung CenterGoslarski atelje Skaza ⎮ Vodena tura po starem jedru Vitanj

VREDNO OGLEDA:

Vinska klet Zlati gričOplotniški vintgarNaravni biotop PartovecStaro trško jedro Slovenskih Konjic ⎮ Terme ZrečeNoordung CenterGoslarski atelje Skaza ⎮ Vodena tura po starem jedru Vitanj

zrece-tourist-attractions


NASTANITVE:

Atrij Superior Hotel 4*Dvorec TrebnikEko Turistična kmetija UrškaGlamping BrodejPlanska kočaMala KmetijaRanč Nanina hišazrece-places-to-sleep


RESTAVRACIJE:

Eko Turistična kmetija UrškaGostilna GričEkološka kmetija MegličGostilna GastužGostišče Smogavc ⎮ Domačija ForbarRanč Nanina hišaMala Kmetija


Več informacij:

LTO Rogla – Zreče, GIZ TIC Zreče

 

Dan 5

ZREČE - MARIBOR

PRIKAŽI MANJ

SGWR nato zavije proti Mariboru, drugemu največjemu slovenskemu mestu z obilico zgodovine, kulture in mnogimi možnostmi sprostitve. Pot vodi po razmeroma lahki asfaltni in makadamski cesti do reke Drave, ter se nato priključi na preizkušeno Dravsko kolesarsko pot, ki pripelje v samo mestno jedro Maribora.

V Mariboru, ki se ponaša z bronastim certifikatom Slovenia Green, velja omeniti izjemne Terme Maribor, obenem pa ne spreglejte najstarejše vinske trte na svetu, iz katere še vedno pridobivajo vino in ima svojo lastno hišo in muzej. Na prijetni lokaciji tik ob Dravi lahko preizkusite izjemna lokalna vina v družbi strokovnjakov s področja. Znamenita trta sorte ‘žametna črnina’ je stara preko 400 let, kar je potrdila tudi komisija Guinnessove knjige rekordov.

Starost trte priča tudi o globokih koreninah lokalne gastronomske ponudbe, zato si v Mariboru velja vzeti čas za uživanje vrhunske hrane v spremljavi odlične kapljice. Ena izmed najbolj znanih restavracij je Hiša Denk z michelinovo zvezdico v bližnji vasi Zgornja Kungota. Za ljubitelje čokolade pa bo nujen obisk čokoladnice Teta Frida, ki nudi tudi neverjetno glamping doživetje ob reki Dravi in to čisto blizu mestnega središča.

A Maribor je več kot le mesto ob reki z odlično vinsko ponudbo. Da bi se poučili o zgodovini mesta in okolice, obiščite Pokrajinski muzej Maribor, gledališče, galerije, sinagogo, razne spomenike in podzemne rove v Teznem, zgrajene v času druge svetovne vojne. In če boste sledili toku reke Drave, vas pričaka turistično rekreacijski center Drava Center, kjer lahko najamete kanu ali sup ter si mesto ogledate še z druge perspektive.

Vas mikajo hribi nad mestom? Na Pohorje, ki pozimi navdušuje smučarje, se lahko povzpnete z žičnico, čisto blizu mestnega središča pa se začne naravoslovna pot Piramida-Kalvarija, ki na vrhu nagradi z lepim razgledom na mesto.


KAJ POČETI:

Po poti najlepših vinskih zgodb do najstarejše trte na svetu ⎮ Mariborska plaža & vodne aktivnostiKreativna delavnica: Od grozdja do kozarca vinaSplavarjenje po reki DraviZipline Čebelji letVR doživetje zgodbe najstarejše trte sveta ⎮ Rokodelska delavnica v mizarskem ateljeju Esen WoodcraftNajboljši medeni oddih


VREDNO OGLEDA:

Vsa doživetja v MariboruHiša Stare trtePokrajinski Muzej MariborSinagoga MariborObisk Vinagove vinske kleti ⎮ Podzemni rovi – Cona Tezno

maribor-tourist-attractions


NASTANITVE:

Hotel Maribor: City Apartments ali Garden RoomsChocolate VillageChateau RamšakHotel BauTuristična Kmetija Pri Kovačniku ⎮ Hotel Bolfenk ⎮  Hotel City mapHotel TaborFirbas Homestead

maribor-places-to-sleep


RESTAVRACIJE:

Turistična Eko kmetija Pri BaronuTuristična kmetija Štern – Pri KovačnikuHotel TisaGostlina Pri Treh RibnikihRestavracija MaKHiša Denk ⎮ Ruška kočaGostišče Vračko


Več informacij:

Visit Maribor

 

Dan 6

MARIBOR - LENART/SVETA ANA

PRIKAŽI MANJ

Čaka vas še en čudovit kolesarski dan, ki vodi do Lenarta in Svete Ane. Med kolesarjenjem po gričevnati pokrajni boste spet spoznali, verjetno ne prvič, da ste za spoznavanje Slovenije resnično izbrali pravo orodje – kolo.

Pot najprej vodi do Lenarta. Že od daleč boste opazili Maistrov razgledni stolp. Z razgledne točke, ki vas nad gričevnato pokrajino dvigne še za 17 metrov, boste imeli čudovit pogled na bližnjo in daljno okolico, vse do sosednjih držav Avstrije, Hrvaške in Madžarske. Včasih je bil stolp, poimenovan po slovenskem junaku, generalu Rudolfu Maistru, še višji – 24 metrov – in zgrajen iz lesa (danes je jeklen). Ljubitelji zgodovine obiščite Maistrov muzej preko ceste, poleg najdete tudi kavarno, kjer si lahko privoščite lokalne specialitete iz te destinacije, ki si je prislužila srebrn certifikat Slovenia Green.

Nadalje vas SGWR pripelje do Svete Ane z istoimensko cerkvijo iz 18. stoletja, ki stoji na vzpetini nad dolino reke Ščavnice. Kraj je znan po ohranjanju tradicionalnih načinov kmetovanja in rokodelstva, za prav posebno mesto za srebanje okusnih čajev pa so poskrbeli v Čajnici Kolarič. Sredi prisojnega klanca, kjer čebele nabirajo cvetni prah z mnogih omamno dišečih rastlin, so zgradili ‘zemljanko’, hišo v zemlji, ki jo danes marsikdo označi za ‘hobitsko hišico’.

Če bi radi kraje, skozi katere ste potovali, okusili tudi z brbončicami, lahko dan zaključite v vinski kleti Hafner, ki letno napolni 30.000 steklenic vrhunskega vina. Že samo njihov peneči rose je vreden obiska.


KAJ POČETI:

Vodena tura o generalu Maistru in ZavrhuNekoč in danes pri ŠikerjevihS čebelo od cveta do medu pri VogrinčičevihEkološka kmetija Pri Fridi ⎮ Vinarstvo HafnerDomačija KaplZelišča Kolarič


VREDNO OGLEDA:

Jezero KomarnikGrad HrastovecTrško jedro LenartaMaistrov razgledni stolpCerkev Sv. Ane ⎮ Spominska soba dr. Romana Lesnike ⎮ Evangeličansko pokopališče ⎮ Razgledna ploščad v vasi Sveta Ana

lenart-sveta-ana-tourist-attractions


NASTANITVE:

Domačija Firbas ⎮ Hotel Šiker ⎮ Domačija KaplPosestvo Rožengrunt pri Miheliču ⎮ Grafonževa domačija

lenart-sveta-ana-places-to-sleep


RESTAVRACIJE:

Restavracija in picerija Vinska trtaGostilna 29Pri babici Marici (Kmetija Žgajner)Restavracija Šiker ⎮ Turistična kmetija SenekovičRestavracija EderTuristična kmetija BaumanIzletniška kmetija Gundel Šenveter


Več informacij:

Visit Lenart

Občina Sveta Ana 

 

Dan 7

LENART/SVETA ANA - MORAVSKE TOPLICE

PRIKAŽI MANJ

Današnja etapa vas popelje v osrčje Pomurja. Severnovzhodnega dela Slovenije, čisto blizu Madžarske, pot Slovenia Green Wellness Route preprosto ni mogla zaobiti, saj se destinacija zaradi mnogih zdravilnih vrelcev imenuje kar Termalna Panonska Slovenija.

Po prečkanju reke Mure vas SGWR pripelje v prestolnico regije – Mursko Soboto. Če vam v SGWR podane etape niso dovolj, je to vsekakor regija, kjer lahko potešite svoje kolesarske apetite, saj je opcij za kolesarjenje res veliko. Zagotovo pa bodo gostitelji, ki slovijo po trajnostni ponudbi, poskrbeli, da boste nasitili tudi želodce.

Eno najbolj znanih slovenskih zdravilišč najdete v Moravskih Toplicah, destinaciji z zlatim certifikatom Slovenia Green. Terme 3000 veljajo za največje in najbolje opremljeno zdravilišče v Sloveniji in nudijo širok spekter ponudbe; od wellnessa, športnih aktivnosti, različnih načinov nastanitve in izjemno gastronomijo.

Nedaleč stran najdete še Terme Vivat, ki nudijo termalno razvajanje v notranjih in zunanjih bazenih, svet savn, salon tajske masaže, razna zdravljenja in med drugim tudi prostor za poslovne dogodke.


KAJ POČETI:

Hiša Tara čebelarstvo in čokoladnica ⎮ Pravljični park Telekaland ⎮ Čokoladnica in kavarna na posestvu Passero ⎮ Evangeličanska cerkev Dobrega pastirja Jezusa ⎮ Park prekmurske reformacije ⎮ Cerkev Sv. Martina v Martjancih ⎮ Wellness v Hotelu Vivat (wellness center, solna soba, Thai masažni salon, savna)⎮ Wellness v Termah 3000 (savna, wellness center, masaža z razredčenim bučnim oljem)


VREDNO OGLEDA:

Terme 3000Zipline Štorkljin letAquaLoop tobogan (video 360° obrata) ⎮ Kamikaze tobogan moravske-toplice-tourist-attractions


NASTANITVE:

Terme Vivat (Eko Marjetica)Terme 3000Aparthotel Vital (salt room, private wellness, sauna)⎮ Hiša TaraHotel MajGostišče Pri štorklji (savna, jacuzzi) ⎮ Panonska vasPosestvo Passero

moravske-toplice-places-to-sleep


RESTAVRACIJE:

Restavracija Zeleni GajVila ŠiftarGostišče AleksanderPenzion in gostilna KuharGostlina Pri štorkljiPicerija PerunikaOštarija CipotRestavracija Oaza


Več informacij:

TIC Moravske Toplice

 

Dan 8

MORAVSKE TOPLICE - LJUTOMER/JERUZALEM

PRIKAŽI MANJ

Po tem, ko boste raziskali severovzhodno Slovenijo, to izjemno kolesarsko destinacijo, ki bo kmalu bogatejša tudi za Slovenia Green Pannonian Route, je čas za Prlekijo. Pot do tja vodi po okolici Murske Sobote, do Soboškega jezera, kjer lahko zaplavate, jadrate ali zaveslate na supu. Na robu jezera je svojevrstna arhitekturna zanimivost Pavilion Expano z muzejem, interaktivnim doživetjem destinacije in kavarno.

Kolesarjenje se nadaljuje skozi Prekmurje in nato preko Mure, po možnosti s tradicionalnim splavom, v Pomurje na zahodni strani reke. In tako se znajdete v eni izmed slikovitih točk na poti; v Ljutomeru in Jeruzalemu. V prisrčnem starem delu Ljutomera lahko najdete kavarne, gostilne, prodajalne vina; priporočamo ogled cerkve sv. Janeza Krstnika in muzeja Ljutomerski kasač poleg tamkajšnjega hipodroma blizu mestnega središča.

Južno od mesta se prično dvigovati Jeruzalemske gorice, idilična gričevnata pokrajina, kjer se rojevajo mnoga vrhunska vina. Jeruzalem vam bo zagotovo ogrel srce in dušo: predlagamo, da obiščete turistični informacijski center, kjer vam postrežejo z idejami za izlete, okusne obroke in vinske pokušine, lahko pa si kapljico rujnega privoščite tudi v hišni vinoteki. Poleg je Cerkev Žalostne Matere Božje, tik čez cesto pa ena od lepših razglednih točk v okolici.

Če vas vinorodni Jeruzalem ni preveč omamil, dan zaključite v Biotermah v Mali Nedelji. Štirizvezdični hotel velja za prvi okolju prijazen hotel v severovzhodnem delu Slovenije in se ponaša s certifikatom Slovenia Green, nudi pa bazene, savne, masaže ter idilični glamping.


KAJ POČETI:

Bioterme Mala NedeljaTerme BanovciMuzej Janeza PuhaLončarstvo ŽumanMuzej Ljutomerskih kasač in hipodrom ⎮ Muzej Splošne knjižnice Ljutomer ⎮ Lokalna trgovina PrlekijaVinoteka Jeruzalem


VREDNO OGLEDA:

Babičev mlin na reki MuriGozdni rezervat Babji ložičPark prvega slovenskega tabora ⎮ Park generala MaistraCerkev sv. Janeza KrstnikaKrajinski park Ljutomerski Ribniki – Jeruzalemske gorice ⎮ Cerkev Žalostne Matere božjeGajševsko jezero

ljutomer-jeruzalem-tourist-attractions


NASTANITVE:

Hotel Bioterme Mala NedeljaDvorec JeruzalemJeruzalem Terasse ResortRanč JurešGarni Hotel JeruzalemTuristična kmetija Frank OzmecTuristična kmetija Stari HrastApartmaji in šotori Silva

ljutomer-jeruzalem-places-to-sleep


RESTAVRACIJE:

Gostišče ZvezdaOkrepčevalnica MitraSlaščičarna in kavarna FLO CukerajTuristična kmetija Stari HrastDvorec JeruzalemTurizem na podeželju TompaTuristična kmetija Na koncu vasi


Več informacij:

TIC Ljutomer

 

Dan 9

LJUTOMER/JERUZALEM - PTUJ

PRIKAŽI MANJ

Čas je za obisk najstarejšega slovenskega mesta – Ptuja. Zapeljete se lahko okrog velikega jezera, po srednjeveških ulicah in do idiličnega gradu z izjemno muzejsko zbirko. Ptuj slovi tudi po pestrih festivalih, dobrih restavracijah in – zdaj verjetno že sumite – izvrstno vinsko ponudbo.

Najdbe pričajo o naselbinah iz pozne kamene dobe, v pozni železni dobi so tu domovali Kelti, kasneje je bil ‘Poetovio’ pomembno mesto v času Rimskega imperija. Znamenitosti (Ptujski grad, Mestni stolp, Dominikanski samostan, Orfejev spomenik, Cerkev svetega Jurija, …)  v mestu ne zmanjka, zato, dragi ljubitelji zgodovine, za Ptuj si vzemite dovolj časa.

Pri načrtovanju obiska mesta ob Dravi velja pogledati koledar dogodkov, s katerimi lahko popestrite vaše aktivno in sproščujoče raziskovanje regije. Ena izmed zanimivih nastanitev je Panorama, ki se ponaša s certifikati Slovenia Green in EU Ecolabel. Vsebina na krožniku prihaja z domačega vrta ali okoliških kmetij in čeprav boste imeli občutek, da ste na deželi, bo središče mesta le nekaj minut kolesarjanja stran. Obiščete lahko še Pokrajinski muzej, se odpravite opazovat ptice ali pa namesto s kolesom okolico raziščete peš.

Kot rečeno v Ptuju ne moremo mimo vinske ponudbe. Ljubiteljem žlahne kapljice zagotovo lahko priporočamo obisk Ptujske kleti z bogato zalogo arhivskih vin, medtem ko bo za pokušino na voljo kaj bolj svežega, denimo njihov odličen saouvignon. Kaj pa wellness? Dan lahko zaključite v Termah Ptuj, ki nudi različne načine nastanitev: denimo Grand Hotel Primus, v katerem goste spodbujajo, da z zdravo prehrano, aktivnim sproščanjem in wellness tretmaji vzpostavijo notranje ravnovesje. Omembe vredni so tudi savne Flavia in bazeni Vespasianus, v katerih se lahko sprostite v stilu starih Rimljanov. Poleti je gostom na voljo velik zunanji bazenski kompleks z olimpijskim bazenom, bazenom z valovi in tobogani.


KAJ POČETI:

Rimski hedonizem v Grand Hotelu Primus (wellness, plavalni bazeni, savna) ⎮ Sprostitev na izvirih tisočletja v Hotelu Mitra ⎮ Krožna sprehajalna pot na Mestni Vrh ⎮ Vodni športni in sproščanje na Ptujskem jezeru (bar Ranca, ptičja opazovalnica)⎮ Kavarna BodiZeleno jezeroGolf PtujRazgledni stolp Gomila


VREDNO OGLEDA:

Srednjeveško jedro mesta PtujPokrajinski muzej Ptuj-OrmožDominikanski samostan ⎮ Ptujska vinska kletMuzej Janeza PuhaDvorec DornavaZbirka tradicionalnih pustnih mask ⎮ Vzpon na Ptujsko goro

ptuj-tourist-attractions


NASTANITVE:

Terme PtujHotel MitraCasino Hotel Admiral PoetovioHotel PomarančaSobe Panorama KrapšaDom kulture MuzikafeSobe ŠilakApartmaji Tisa (Ptujska gora)

ptuj-places-to-sleep


RESTAVRACIJE:

Gostlina RibičGostlina GrabarGostlina Amadeus ⎮  Bistro LukGostilna RozikaGostišče Pri Tonetu Restavracija Pri OvinkuMotel Majolka


Več informacij:

Visit Ptuj

 

Dan 10

PTUJ - ROGAŠKA/PODČETRTEK

PRIKAŽI MANJ

Ta dan boste iz Ptuja zapeljali proti jugu proti meji s Hrvaško. Regija slovi po zdraviliščih in eden izmed najbolj prepoznanih je prav v Rogaški Slatini. Gre za enega izmed najstarejših centrov zdravja v Sloveniji, destinacija pa se kiti z zlatim certifikatom Slovenia Green.

Ljudje so tu iskali sprostitev in zdravje že stoletja – prva omemba vrelcev datira v leto 1141. Znana mineralna voda Donad MG ima najvišjo stopnjo magnezija na svetu! Sprehodite se po Zdraviliškem parku, se odžejajte v Pivnici mineralne vode, obiščite Kristalno dvorano, v kateri je leta 1846 nastopil Franz Listz in si privoščite tretma v lepotilnem centru Afrodita.

A v Rogaški Slatini se ne vrti vse le okrog zdravilišča. Za širši pogled na kraj in regijo priporočamo obisk muzeja Anin Dvor, za okušanje okusnih vin pa obisk ene od vinskih kleti. Poleg tega kraj slovi po steklarstvu (že od leta 1655) – Steklarna Rogaška velja za eno najkakovostnejših proizvajalcev kristala na svetu. Bi za hip upočasnili ritem? Obiščite Bobrov center, kjer se boste podučili o geografiji in bogatem življenju v tamkajšnjih naravnih vodotokih.

Kolesarjenje se nato nadaljuje do Podčetrtka, kraja z zlatim certifikatom Slovenia Green in z mnogimi možnostmi za sprostitev v naravnem okolju in zdraviliščih, prav tako ne zmanjka odlične gurmanske in vinske ponudbe. Predvsem pa je to destinacija, pisana na kožo kolesarjem. Družine bo razveselil obisk Jelenovega grebena, družinske kmetije s približno stotimi jeleni in mufloni. Za ljubitelje sladkega je tu Čokoladnica Olimje, ki zna pričarati ene najboljših čokoladnih slaščic, ali Čebelarstvo Kozmus, kjer se lahko podučite, kako je živeti – in sodelovati – s čebelami. In za konec (ali začetek) so tu Terme Olimia: zdravilišče, restavracije, namestitve, zabava in sprostitev pod eno streho.


KAJ POČETI & VREDNO OGLEDA:

Bobrov center ⎮ Steklarna Rogaška ⎮ Kozmetika AfroditaZdraviliški parkKristalna dvorana ⎮ Terme OlimiaČokoladnica OlimjePodčetrtek

Rogaška Slatina cycling tour


NASTANITVE:

Turistična kmetija Marjanca ⎮ B&B Villa Angelina ⎮ Atlantida Boutique HotelOrtenia

podčetrtek-places-to-sleep


RESTAVRACIJE:

Gostišče Jurg ⎮ Restavracija Kaiser ⎮ Restavracija Sonce ⎮ Restavracija in picerija Bohor ⎮ Jelenov GrebenAmon


Več informacij:

Podčetrtek

Rogaška Slatina

 

Dan 11

ROGAŠKA/PODČETRTEK - BREŽICE/ČATEŽ

PRIKAŽI MANJ

Enajsti dan vas SGWR vodi vštric s slovensko-hrvaško mejo vse do najbolj južne točke poti, ko v Dobovi zavije desno. Naslednje tri dni bosta rdeča nit dve slovenski reki, Sava in Krka.

Malo čez polovico poti med Podčetrtkom in Dobovo, v vasi Brezovica na Bizeljskem, si oglejte Repnico Najger. Iz majhne luknje v zemlji – včasih so ‘repnice’ uporabljali za hrambo poljščin, predvsem repe in krompirja – je nastalo pravo podzemlje, kjer danes hranijo (in starajo) vina. Značilno lokalno vino je bizeljčan (belo ali rdeče), pridelujejo pa tudi laški rizling, modra frankinja in druge.

Naslednje večje mesto na poti so Brežice (ponašajo se s certifikatom Slovenia Green) in bližnja vas Čatež. Dasiravno je na Slovenia Green Wellness Route načrtovan le enojni postanek, vas bo gotovo zamikalo, da se vrnete in tu prebijete več kot le dan ali dva.

Zagotovo se velja ustaviti v brežiškem starem mestnem jedru in si ogledati mestno hišo, več starih cerkva in mogočni brežiški grad, kjer domuje Posavski muzej Brežice. Če vas mika visoka kulinarika, lahko poskusite rezervirati mizo v Ošteriji Debeluh.

V bližini sotočja Save in Krke najdemo dve poznani zdravilišči: Terme Čatež, ki z ogromnim vodnim parkom nudi zabavo in sprostitev celotni družini, ter Terme Paradiso, ki prav tako nudijo termalne bazene, savne in odlično hrano.


KAJ POČETI:

Posavski muzej Brežice ⎮ Degustacija vina v vinski kleti Repnici NajgerDegustacija vina v Gadovi Peči ⎮ Lake Brežice ⎮ Mestna hiša Brežice


VREDNO OGLEDA:

Posavski muzej Brežice ⎮ Grad MokriceVinska klet Repnica NajgerGrad PišeceZbirka majolic družine Babič ⎮ Brod na Mostecu ⎮ Brežice staro mestno jedro in vodni stolpNaravni park Jovsi

brežice-čatež-tourist-attractions


NASTANITVE:

Gostilna in Penzion LesTerme ČatežTerme ParadisoMC Hostel BrežiceHotel Četeški dvorec ⎮ Vila Istenič ⎮ Vila Silva MarijaTuristična kmetija pri Martinovih

čatež-brežice-places-to-sleep


RESTAVRACIJE:

Ošterija DebeluhGostilna in Penzion LesTuristična kmetija Vimpolšek ⎮ Pivovarna ResetGostlina KocjanGostilna KrulcGostilna CetinPicerija in Restavracija Valentina


Več informacij:

Discover Čatež & Brežice

 

Dan 12

BREŽICE - KOSTANJEVICA NA KRKI

PRIKAŽI MANJ

Na sporedu je ena od krajših etap, kar pomeni, da boste imeli dovolj časa za spoznavanje najmanjšega slovenskega mesta s skoraj tisočletno zgodovino. Izjemno fotogenična Kostanjevica na Krki leži na majhnem otoku, obkrožena z reko Krko. Mesto ima na obiskovalca zaradi mirnega toka reke Krke pomirjujoč vpliv in ko si na obrežju privočite še kozarček domačega vina, se bo dan zdel popoln.

Nedaleč stran stoji Galerija Božidar Jakac, čudovit cestirijanski samostan iz 13. Stoletja, ki od leta 1974 gosti eno izmed največjih slovenskih galerij, prednostno slovenskih, a tudi tujih umetnikov. Za vami je so že tri četrtine poti Slovenia Green Wellness Route, zato je čas, da upočasnite ritem in nahranite dušo z ogledom navdihujočih del ter pomirjujoče zelene okolice.


KAJ POČETI:

Vodne aktivnosti (vožnja z ladnjico, supanje, plavanje, ribolov) ⎮ PohodništvoKolesarstvo


VREDNO OGLEDA:

Muzej Božidarja Jakca ⎮ Forma VivaNajvečji sodobni stenski mozaik v Sloveniji ⎮ Leseni mestni mostovi ⎮ Kostanjeviška jamaCvelbarjev hrastKrakov gozdStražni stolp

kostanjevica-na-krki-tourist-attractions


NASTANITVE:

B&B Villa CastaneaGostlina in Apartmaji Žolnir (zidanica)Apartmaji Na KrkiApartmaji Meander ⎮ Camper Stop

kostanjevica-na-krki-places-to-sleep


RESTAVRACIJE:

Gostlina ŽolnirDomačija Kmečki HramDegustacija vina v vinski kleti JeleničDegustacija vina v vinski kleti Cviček v Muzeju Božidarja Jakca


Več informacij:

Visit Kostanjevica

 

Dan 13

KOSTANJEVICA NA KRKI - NOVO MESTO

PRIKAŽI MANJ

Ob reki Krki se boste pripeljali do Novega Mesta, prestolnice Dolenjske in pravi magnet za vse popotnike, ki iščejo lepo naravo, odlično hrano in bogato zgodovino. Ni slučaj, da ste sem prišli ravno s kolesom – v mesecu junijo se tukaj vsako leto konča finalna etapa kolesarske dirke Po Sloveniji.

Ko boste kolesarili (ali hodili) po mestu iz 14. stoletja, ne spreglejte velikega trga v starem mestnem jedru in Dolenjskega muzeja z bogatimi razstavami o etnologiji, arheologiji, umetnosti in kulturi. V Novem mestu lahko kolo pustite nekaj časa stati in se sprehodite ob reki ali do vinorodne Trške Gore, lahko pa tudi ribarite.

V bližini Novega mesta se nahaja verjetno najbolj ekskluzivna možnost nočitve na celi turi: Hotel Grad Otočec, ki leži na otoku na reki Krki, v sklopu Term Krka pa so na voljo tudi manj grajske nastanitve z bazeni, savnami in drugimi wellness storitvami.

V Novem mestu si lahko privoščite razvajanje brbončic v Hiši Fink, restavraciji z Michelinovo zvezdico. V družinskem okolju vas bosta razvajala Damjan in Tanja Fink z ekipo, katere član je tudi Gregor Kren, slovenski sommelier leta 2022. Pričakujte sezonsko obarvan menu v fenomenalni vinski spremljavi. Zazdelo se vam bo, da je bila že ta večerja vredna vseh prekolesarjenih kilometrov.


KAJ POČETI:

Sprehajalna in kolesarska pot Odprta zidanica ⎮ Machova učna potPustolovski park OtočecVožnja z ladnjico in ribolov na reki Krki (supanje, Rudolfov splav, Green Adventures) ⎮ Degustacija vina v Colnarjevi vinski kleti ⎮ Rudolfova potSlakova potGolf na Otočcu


VREDNO OGLEDA:

Trška goraDolenjski muzej Novo mesto ⎮ Marofov drevored in tematska pot ⎮ Največji srednjeveški mestni trg v Sloveniji ⎮ Jakčev dom ⎮ Knjižnica Mirana Jarca ⎮ Grad Otočec

novo-mesto-tourist-attractions


NASTANITVE:

Turizem v zidanicahHotel CenterHostel SitulaHotel Sport OtočecTuristična kmetija Šeruga ⎮ Zidanica VerčekMatjaževa domačija Hotel & Restavracija Dolenjc

novo-mesto-places-to-sleep


RESTAVRACIJE:

Fink & SitulaHiša FinkGostilna Don BobiMarof BistroGostlina Vovko ⎮ Grad OtočecVinska klet ColnarPicerija Kralj Matjaž


Več informacij:

Visit Novo Mesto

 

Dan 14

NOVO MESTO - LAŠKO

PRIKAŽI MANJ

Cilj naslednjega dne je Laško, ob katerem večina pomisli na pivo, saj od tu izvira slavno istoimensko slovensko pivo. Do tja boste najprej sledili reki Krki, nato Laknici, Hinji, Savi in končno Savinji in se prepričali, da je regija pravo mesto za vse iskalce miru in sprostitve.

Pot bo vodila mimo Šmarjeških Toplic, še enega vrhunskega zdravilišča na Dolenjskem. Če vas mika wellness, razmislite o postanku. Ko boste prikolesarili do Laškega, prejemnika platinastega certifikata Slovenia Green, vam bo hitro jasno, kaj povezuje zdravilišča, proizvodnjo piva in mnoge aktivnosti v okolici: voda.

In ko bo kolo enkrat parkirano, si tokrat namesto kozarčka vina lahko privoščite vrček ledeno hladnega piva. Mesto ima prisrčno staro mestno jedro, več cerkva in muzej Laško, ustanovljen leta 1907. Tam se lahko podučite tudi o pivu, njegovi zgodovini, vrstah in pravilnemu točenju. Poučno degustacijo ‘gremo na pivo s pivovarjem’ bo potrebno rezervirati dan prej!

Ob reki Savinji sta našli dom dve vrhunski zdravilišči: južno od mesta so Rimske terme, severno od središča mesta pa Thermana Laško. Obe nudita termalne bazene, različne možnosti masaž, savnanja, bazenov in lepotilnih salonov, prav tako znajo poskrbeti za brbončice in želodčke.


KAJ POČETI:

Gremo na pivo s pivovarjem ⎮ Soba pobega Pivovarjevo zlato ⎮ Unlock LaškoHoneyBrew Laško Tour ⎮ Termalne kopeli v Historičnem templju v Rimskih termah ⎮ Pot na HumWellness & Kulinarika na osnovi meduPivovske wellness zgodbe Laškega


VREDNO OGLEDA:

Grad TaborDomačija pesnika Antona AškercaFestival Laško Pivo in cvetjeČebelarstvo, lectarstvo in apiturizem Šolar ⎮ Skrivnost Kartuzijanov ⎮ Polhova jama na kmetiji SlapšekPlaninska pot na Šmohor ⎮ Naravne posebnosti

laško-tourist-attractions


NASTANITVE:

Thermana LaškoRimske termeTuristična kmetija PircŠpica HotelApartmaji Urška Laško 4*B&B SavinjaPosestvo Na ŠkalucVse nastanitve

laško-places-to-sleep


RESTAVRACIJE:

Thermana LaškoRimske termeRestavracija PavusRestavracija AquaRomaPivnica SavinjaGostilna BezgovšekGostišče ČaterVse restavracije


Več informacij:

Laško

 

Dan 15

LAŠKO - CELJE/ŠENTJUR/ŽALEC

PRIKAŽI MANJ

V zadnji kolesarski etapi boste spoznali tri mesta, ki se ponašajo s certifikatom Slovenia Green. Celje popotniki poznajo predvsem po največjem srednjeveškem gradu v Sloveniji – Starega gradu Celje. Celje je bilo v zgodovini zelo pomembno in bogato mesto, čemur pričajo tudi mnoge galerije in muzeji.

Po kolesarjenju na vzhod boste prišli do Šentjurja, mesta, ki leži na porečju Voglajne, Pešnice in Kozarice. Nad mestom se pne prepoznavni Zgornji trg z mnogimi muzejskimi zbirkami, če pa vam je bližje narava, se zapeljite do 5 kilometrov dolgega Slivniškega jezera.

Kot nalašč za zaključek kolesarskega potovanja se Slovenia Green Wellness Route zaključi v Žalcu, kraju s prvo fontano piva na svetu. Mesto namreč obdajajo rodovitna polja, na katerih raste zelo cenjen hmelj, imenovan tudi zeleno zlato in če vas zanima več o hmeljarstvu, obiščite Ekomuzej pivovarstva in hmeljarstva Slovenije. O zgodovinski pomembnosti mesta priča dva tisoč let stara Rimska nekropola, ena izmed najpomembnejših najdb iz tistega časa na Slovenskem, obiščete pa lahko tudi Savinovo hišo, rojstno hišo generala in skladatelja Rista Savina. Niti slučajno pa ne peljite mimo fontane piva, kjer sami ali v družbi prijateljev nazdravite pravkar prevoženi poti.


KAJ POČETI:

Ogledi starega gradu CeljeZeleno doživetje v mestu grofov ⎮ Grofovski piknik na starem gradu Celje ⎮ Lov na zaklad RifnikAtelje Mlin umetninMuzej južne železnicePrva fontana piva na svetu ⎮ Hmeljska potVoden ogled in degustacija piva v Pivovarni Clef Brewery


VREDNO OGLEDA:

Ogledi starega gradu CeljeMestni gozd z drevesno hišo ⎮ Tehnopark CeljeSlivniško jezeroZgornji trg ŠentjurjaLov na zaklad RifnikJama Pekel ⎮ Rimska nekropolaThe Eko muzej hmeljarstva in pivovarstva Slovenije

celje-žalec-šentjur-tourist-attractions


NASTANITVE:

Hotel EvropaMCC HostelHotel Celjska kočaHiša WambrechtsamerRajski otok ⎮ Gostišče in prenočišče BohorčBed & Breakfast DvorecHotel AEkološka kmetija Kozman

celje-žalec-šentjur-placestosleep


RESTAVRACIJE:

Gostilna OštirkaGostlina Stari piskerA La Carte Restavracija Hotel EvropaGostišče in prenočišče BohorčPlaninski dom na ResevniBiodinamična kmetija UrbajsRestavracija v Hotelu A ⎮ Gostilna Privošnik ⎮ Restavracija Galerija okusov


Več informacij:

Visit Celje

TIC Šentjur

Žalec – V deželi Zelenega zlata

 

Dan 16

NAZAJ V PRESTOLNICO

PRIKAŽI MANJ

Slovenia Green Wellness Route se bliža koncu: pred vami je le še 35 kilometrov kolesarjenja do Velenja, od koder vas vlak, okolju najbolj prijazno prevozno sredstvo (poleg vašega kolesa, seveda) popelje nazaj v Ljubljano. Če bi si radi prihranili nekaj kolesarjenja, pa lahko popotovanje zaključite in se nazaj v prestolnico zapeljete direktno iz Celja.

Čestitamo, vrnili ste se na začetek. Prekolesarili ste dobršen del zelene Slovenije in obiskali ene izmed najboljših zdravilišč v Evropi. Privoščite si kozarec in – na zdravje!

 

Zemljevid ture