Destinacije | Dogodivščine | Hrana & spanje |

Sevnica: Srednjeveške skrivnosti in kolesarske pustolovščine ob reki Savi

Odkrijte očarljivo mesto ob najdaljši slovenski reki.
by Iza Tovornik
12 aprila, 2024 · 4 min read
Sevnica and Sava River

Sevnica je očarljivo slovensko mesto, skrito na obeh bregovih reke Save. Z urejenimi krajevnimi središči, okoli 5.000 prebivalci in 17.500 prebivalci širše občine je Sevnica pravi biser, ki čaka na raziskovanje.

Po čem Sevnica izstopa? Za začetek, javna infrastruktura je vrhunska, zato je to varno in udobno mesto za vse. Z urejenimi prostori in storitvami poskrbi za vse, od otrok do starejših, družin in samostojnih popotnikov. Ne glede na to, ali ste navdušeni nad sprehodi v parku ob reki, športnimi dejavnostmi na prostem ali igro na otroškem igrišču, tu boste našli nekaj zase. Poleg tega se mesto resno zavzema za vključevanje, saj si prizadeva, da bi v njegovih čarih lahko uživali vsi, ne glede na gibalne težave. Leta 2017 je bila Sevnica upravičeno priznana kot najvarnejša občina med manjšimi in srednje velikimi mesti, kar priča o njihovi usmerjenosti k varnosti in dobremu počutju.

Vendar ni vse tako zelo resno. Skozi vse leto v mestu potekajo živahne prireditve, ki dodatno popestrijo kulturno prizorišče. Od Festivala salam do Festivala modre frankinje, poletnega festivala na gradu Sevnica do študentske zabave Vejžde Žur, vedno se dogaja kaj zabavnega.

 

Začutite srednjeveški utrip na gradu Sevnica

Na vrhu starega mestnega jedra veličastno stoji grad Sevnica z zgodovino, ki sega v leto 1309. Kljub temu, da se je grad skozi leta soočal s številnimi izzivi, kot so kmečki upori in turški vpadi, je vzdržal preizkušnjo časa z izjemno odpornostjo. Zaradi nedavnih obnovitvenih del sta grad in okolica ponovno zaživela obiskovalcem omogočila vpogled v srednjeveško veličastnost.

Eno od izstopajočih doživetij, certificiranih pod blagovno znamko Sevnica Premium, je nočni ogled gradu Sevnica. Sprehodite se po gradu ob mraku, osvetljenem le z utripajočo svetlobo sveč in zaupajte le sijaju vaše svetilke. Gre za nepozabno pustolovščino, ki vas bo odnesla sedemsto let v preteklost. Toda to še ni vse. Med raziskovanjem dvoran in soban gradu boste morda srečali nekdanjo lastnico, grofico Mathildo Arco Zinneberg, ki ima navado, da se prikaže ravno ob večernih urah.

 

Grad Sevnica

Obiščite skrivnosten grad Sevnica iz leta 1309.

 

Pohod na vrh Lisce

Ta gora se dviga na 948 metrih in si ponosno zasluži naziv biser Sevnice in Posavja. Ni znana le po svoji lepoti – je raj za sprostitev in uživanje v neokrnjeni naravi. Gora Lisca ima raznoliko naravno pokrajino in bogato biotsko raznovrstnost. Je del Kozjanskega regijskega parka in je vključena v Naturo 2000. Njeno sredogorsko podnebje, naravne značilnosti in čudoviti razgledi privabljajo pohodnike, kolesarje, jadralne padalce, jahače in ljubitelje narave. Z vrha je ob lepem vremenu lep razgled na širši del Slovenije, od doline reke Save do Snežnika, Slemena, Triglava, Pohorja, Pece, Kamniško-Savinjskih Alp in še dlje. Še več, Lisca ponuja zanimive in privlačne možnosti za raziskovanje na področju astronomije, opazovanja zvezd in radioamaterstva.

 

Pohod na Lisco.

Uživajte v neokrnjeni naravi na Lisci in z malo sreče boste videli vse tja do Triglava.

 

Preizkusite svoje spretnosti pri izdelavi testenin

Ste že kdaj poskusili sami pripraviti testenine? Obiščite delavnico Gabaroni in preizkusite svoje znanje. V dveh urah se boste naučili veliko trikov in pravil za izdelavo testenin, dobili pa boste tudi nove ideje za recepte. Učili se boste od mojstrov priprave testenin in spoznali domačega kuharja iz podjetja Gabaroni, sodelovali pri pripravi jedi iz testenin ter jih seveda tudi poskusili. Predstavili vam bodo tudi zakulisje, kje in kako testenine nastajajo. Skratka, domov boste odšli s polnim trebuhom in polni novih idej.

 

Kuharska delavnica v Sevnici.

Udeležite se kuharske delavnice v Sevnici in se preizkusite v izdelavi testenin.

 

Poskusite tradicionalni sevniški zajtrk

V restavraciji Ajda v hotelu Ajdovec strežejo samopostrežni sevniški zajtrk iz najboljših lokalnih pridelkov s certifikatom Sevnica Premium. Kuharji restavracije pripravljajo jedi za zajtrk in ‘brunch’ iz izbranih živil ob spoštovanju tradicije in dediščine Sevnice. Vse je domače – od sveže pečenega kruha, znamenitih sevniških salam in pršuta, odličnih sirov, jogurtov in mleka.

 

Tradicionalna sevniška hrana.

Tradicionalen sevniški zajtrk vključuje sveže pečen kruh, klobase, jogurte, sire in mleko.

 

Kolesarjenje ob reki Savi

Recite ‘da’ pustolovščini in doživite kolesarjenje po prostrani pokrajini Posavja. Izberite trajnostno dejavnost, ki je popolna kombinacija za vaše brbončice in aktivnega duha – Kulinarično obarvan kolesarski izlet ob Savi. Začeli boste v zgodovinskem mestu Sevnica, nato pa boste vrteli pedala skozi pokrajine, ki so kot na razglednici, se ustavili na pokušanju lokalnih dobrot in se naužili kulturnih biserov ob poti. To je ležerno potovanje, primerno za vse starosti in stopnje telesne pripravljenosti.

Za tiste, ki so željni še več raziskovanja o tem, kaj vse ponuja Slovenija, si oglejte naše zelene poti po Sloveniji. Slikovita Slovenia Green Gourmet Route, ki poteka skozi Sevnico, je popolna mešanica užitka, pustolovščine in odgovornega odnosa do narave.

 

Grad Sevnica

Kolesarski izlet po dolini reke Save.

 

V Sloveniji je vse majhno, a najmanjše stvari pogosto štejejo največ. Sevnica je odličen primer majhnega kraja, ki ima za ponuditi veliko več, kot si morda mislite. Od srednjeveškega šarma sevniškega gradu do razgledov z gore Lisca, okusne lokalne hrane ter bogate kulturne in naravne dediščine. Toda morda je pravi vrhunec duh trajnostnega razvoja. Kot prejemnica zlatega naziva Slovenia Green Destination je Sevnica destinacija, ki je prijazna do turizma, okolja, obiskovalcev in domačinov. Certificirani izdelki Sevnica Premium lepo povezujejo celotno mesto in pomagajo širiti glas o lokalnih ponudnikih; mesto ima dva ponudnika storitev Slovenia Green, Hotel Ajdovec z restavracijo Ajda in Gostilno Repovž, poleg tega so okolju prijazni kolesarski izleti le še češnja na vrhu torte. Naj bodo vaša potovanja polna smeha, veselja in številnih trajnostnih pustolovščin.

Ne pozabite – potovanje je prav tako pomembno kot cilj.

 

#bike slovenia green #hrana #kolesarjenje #kolesarska tura #potovanje #sevnica #slovenia green #slovenia green člani #slovenia green gourmet route #slovenija #trajnostni turizem #trajnostno potovanje #turizem #zelene destinacije

Share this story