Destinacije | Dogodivščine |

Štiridnevno kolesarjenje po Kočevskem: DIVJE. A PRIJAZNO.

Doživetje gozdov, gozdne reke Kolpe in medvedov
by Matevž Hribar
25 oktobra, 2023 · 4 min read
Cycling-road-in-kocevje

Kočevsko, največje in z gozdovi najbolj bogato območje v Sloveniji, postaja raj za vse, ki radi prosti čas preživijo v naravi in to po možnosti čim dlje stran od množic turistov. Kočevsko ni destinacija za množični turizem (in si to niti ne želi postati), a nekaj prepoznavnih dogodkov (cestna kolesarska dirka Navkreber na Strmo reber, MTB dirka Pofurajmo Kočevsko, tek v naravi Kočevsko Outdoor Festival in vsako leto razprodani pohod Po medvedovih stopinjah) daje vedeti, kam medved taco moli – v aktivni oddih. Predstavljamo načrt kolesarske poti, ki jo lahko izpeljete kadar želite in v povsem svojem tempu.

Do Kočevja se skupaj s kolesom lahko zapeljete tudi z vlakom. Zeleni način transporta bo iz Ljubljane trajal dobro uro (https://potniski.sz.si/ – poiščite povezavo brez prestopa). Načrt je zasnovan za lagoden, družinski tempo in zato izvedljiv tudi v krajšem času, denimo od petka do nedelje.

 

Načrt poti in brezplačni navigacijski paket najdete na naši strani Kočevski kolesarski krog.

 

Cyclist in kocevje woods

 

1. Kočevska Reka, Osilnica

Prva etapa vodi iz centra mesta, kjer po potrebi lahko nabavite še kak prigrizek za čez dan. Kako gostilnico boste ob trasi že našli, trgovin pač ne. Pot vas vodi skozi Kočevsko reko in mimo Reškega jezera, okrog katerega je speljana pohodniška Orlova pot. V okolici namreč gnezdi eden redkih še živečih parov orla belorepca v Sloveniji, ki velja za največjo ujedo pri nas in predstavlja simbol varovanja narave… Vzamete si lahko tudi čas za sprehod po obrobju Pragozda Krokar, ki se je leta 2017 znašel na seznamu Unescove svetovne naravne dediščine. Kolesarska poslastica vas čaka na koncu s spustom po serpentinasti cesti s prelaza Strma reber, poimenovana tudi Medvedje črevo. Boste že videli, zakaj. Po njej se spustite do najmanjše občine po številu prebivalcev v Sloveniji, Osilnice, ki je poznana tudi kot Dežela Petra Klepca.

 

A steep road in kocevsko

 

­2. Ob Kolpi: Kostel, Laze, Dol

Nadaljevanje je nekoliko manj adrenalinsko, saj se pot nežno spušča ob Kolpi, mejni reki med Slovenijo in Hrvaško. Kadarkoli na tem odseku vam postane vroče, preprosto parkirajte kolo in se osvežite v tej čisti in mirni gozdni reki. Če se vam zdi ‘plutje po asfaltu’ vseeno prelahko, zavijte strmo v hrib do naselja in istoimenskega gradu Kostel, drugega največjega grajskega kompleksa v Sloveniji. Prenočišče poiščite nekje ob Kolpi, da vas bo vsaj en večer uspavala pritajena pesem obrečnega življenja.

 

Kayaking in the Kolpa river

 

3. Rajhenav, pragozd, Kraljica Roga

Treba se bo posloviti od Kolpe in jo mahniti na sever, kjer bodo rdeča nit kolesarjenja spet gozdovi. Dotaknili se boste roba Rajhenavskega pragozda v osrčju Kočevskega roga in obiskali celo samo  »Kraljico Roga«, mogočno, več kot 55 metrov visoko jelko, eno najmogočnejših daleč naokrog. Če kolesari cela družina, jo poizkusite objeti.

 

 

4. Željnske jame, Kočevsko jezero

Zadnja etapa bo razmeroma kratka in nezahtevna. Na poti si vzemite čas za ogled Željnskih jam, naravnega fenomena in dokaza, da je na Kočevskem še kraški svet, povsem blizu Kočevja. Bodite pripravljeni na temo (namig 1: naglavna svetilka) in na mraz (namig 2: topel pulover). Kolesarjenje zaključite ob Kočevskem jezeru in z obiskom katere od lokalnih restavracij, lahko pa v centralnem turistično informacijskem centru naročite svojo »GOZDNO PIKNIK KOŠARICO« z lokalnimi dobrotami in si privoščite kar svoj piknik ob jezeru. Če ste željni malo bolj adrenalinskega kolesarjenja, lahko obiščete MTB Trail Center v bližnji Dolgi vasi, ob vnaprejšnjem dogovoru pa se lahko udeležite tudi različnih programov sledenja divjih živali ali spoznavanja in opazovanje medveda v naravnem okolju. Za pomoč naj bo spletna stran kocevsko.com.

 

Cyclist sitting by the kocevsko lake

 

Foto: Žiga Koren, Jošt Gantar, Žiga Marin

#ifeelsLOVEnia #kočevsko #kolesarjenje #kolesarska tura

Share this story