Destinacije | Kultura |

Zlate destinacije: 20 trajnostnih biserov Slovenije

Slovenske destinacije, ki so za prizadevanja na področju trajnostnega turizma pridobile Slovenia Green Gold certifikat
by Monja Ferčec
29 maja, 2023 · 3 min read
lake-bled-mountains

Slovenija si je prislužila sloves trajnostne in zelene dežele po zaslugi prizadevanj destinacij na področju trajnostnega turizma. Danes se lahko že več kot 20 destinacij po vsej Sloveniji, ki so pridružene Zeleni shemi slovenskega turizma, pohvali z zlatim znakom, ki so ga pridobile z doseganjem zelo dobrih ocen na področjih upravljanja, poslovanja, družbene klime, tradicije in kulture, krajine, okolja ter podnebja.

Spoznajte 20 izbranih destinacij, ki jih kot zavedni trajnostni popotniki morate odkriti!

1.) Koper: največje slovensko obmorsko mesto

Koper, zaradi luke ljubkovalno imenovan slovensko okno v svet, je očarljivo mesto z dobro ohranjenim beneškim jedrom, velikim parkom, dolgo obmorsko promenado, naravnim rezervatom na pragu mesta in gričevnatim zaledjem.

 

supping-slovenia-koper

SUPanje ob osupljivi slovenski obali.

 

2.) Kras in Brkini: svet na robu Sredozemlja

Kras, kamnita domovina lipicanca, ponuja osupljive razglede na morje, strnjene kraške vasi in vinograde, kraško podzemlje pa skriva veličastne jame. Brkini, hribovit svet med primorsko in celinsko Slovenijo, pa slovi po številnih sadovnjakih.

 

Štanjel je eden od očarljivih kraških krajev

 

3.) Vipava: male Benetke

Vipavi zaradi številnih mostov in kanalov ljubkovalno rečejo slovenske Benetke. Kraj krasijo baročni dvorec in kipi, številni portoni, dva sarkofaga in mogočne razvaline gradu, v okolici pa se razprostirajo vinogradi.

 

Z Vipavskega gradu se odpira veličasten razgled na dolino

 

4.) Miren Kras: razgledni pomnik miru

Pokrajina tik ob italijanski meji, nedaleč od Nove Gorice, nad Vipavsko dolino ponuja veličastne razglede od morja do Alp. Slovi po spomeniku vsem braniteljem slovenskega ozemlja v zgodovini.

 

Markantni pomnik miru na Cerju

 

5.) Nova Gorica: mlado mesto na stičišču svetov

Vrtno mesto Nova Gorica je s številnimi zelenicami odličen primer modernističnega mestnega načrtovanja. Danes skupaj z italijansko Gorico tvori eno mesto.

 

Nova Gorica leži na stičišču planote in doline

 

6.) Dolina Soče: med gorskimi vršaci in smaragdno reko

Soča si je s svojo kristalno barvo, številnimi tolmuni in koriti izborila mesto med najlepšimi slovenskimi rekami. Nad dolino se strmo dvigujejo ostri vrhovi Julijcev in planine, ki privlačijo mnoge obiskovalce.

 

dolina-reke-soče

Smaragdna reka se vije po dolini

 

7.) Cerkno: hribovje na pragu Alp

Hribovit svet Cerknega ali Cerkljansko ponuja veličastne poglede na prostrane gozdove, samotne kmetije in najvišje vrhove Alp. Pozimi postane Cerkno raj za smučarje, poleti pa vabijo hladne grape s skritimi slapovi.

 

8.) Idrija: mesto čipk in živega srebra

Idrija se je s svojo večstoletno rudarsko tradicijo živega srebra, ljubkim mestnim jedrom, idrijsko čipko in naravnimi lepotami Geoparka Idrija prebila na seznam UNESCOVE dediščine.

 

Prepletanje alpskega in kraškega sveta na zahodu Slovenije je ustvarilo čudovito naravo

 

9.) Bled: pravljično jezero s cerkvijo na otočku

Bled velja za enega najlepših krajev v Sloveniji. Obiskovalce očara s fantastično krajino: s turkiznim jezerom z otokom, na katerem stoji cerkev, s pečino, na kateri kraljuje eden najstarejših gradov, in z veličastnimi razgledi na gore.

 

lake-bled-mountains

Bled sodi med top slovenske destinacije

 

10.) Poljanska dolina: od bistre Sore do markantnega Blegoša

Poljanska dolina je odlična destinacija za kolesarske in pohodniške navdušence, ki obožujejo osvajanje razglednih vrhov nad Soro, in za ljubitelje zgodovine, ki radi odkrivajo vojaško-gradbeno dediščino.

 

11.) Kamnik: iz srednjeveškega mesta med krave na planino

Kamnik je privlačno mesto z obnovljenim srednjeveškim jedrom. Tik nad mestom se dvigujejo planine, ki se spomladi spremenijo v vijolična polja cvetočih žafranov, poleti pa tam med mnogimi pohodniki pohajajo tudi krave.

 

Kamnik z okolico predstavlja pravi raj za ljubitelje preživljanja dopustniških dni v naravi

 

12.) Logarska dolina-Solčavsko: dežela alpskih dolin, slapov in ovc

Svet pod severnimi ostenji Kamniško-Savinjskih Alp vabi z idiličnimi alpskimi dolinami, veličastnim skoraj 100-metrskim slapom, panoramsko cesto, železno vodo in avtohtono pasmo ljubke solčavske ovce.

 

13.) Velenje: moderno premogovniško mesto

Velenje je mesto v naravi, mesto lignita, modernističnih blokov in jezer, ki se še vedno povečujejo. Obiskovalce vabijo podzemni rovi, sprehajalne poti, urejena plaža in lepo ohranjen grad.

 

Velenjsko jezero je priljubljena destinacija tudi mnogih Velenjčanov

 

14.) Rogla Pohorje: neskončno morje temnih gozdov

Hribovje, poraščeno z iglavci, brusnicami in borovnicami, slovi po šoti, jezercih, drevesnih velikanih, sprehajalnih poteh in zanimivih kamninah. Pozimi je raj za smučarje.

 

Rogla je raj tudi za kolesarje

 

 

15.) Moravske Toplice: zdravilišče sredi valovitega Prekmurja

Svet na skrajnem vzhodu Slovenije slovi po zdravilni mineralni vodi, zdraviliščih, sanjavi krajini, ki jo sestavljajo obdelana polja in gozdovi. Obiskovalce navduši romanska rotunda sredi travnikov.

 

16.) Rogaška Slatina: zdraviliško mesto kristala

Mondeno zdravilišče, kamor je rada zahajala avstro-ogrska elita, slovi po neoklasicističnem zdraviliškem poslopju s parkom in z magnezijem bogati vodi ter steklarski dediščini.

 

Rogaška Slatina je prestižna zdraviliška destinacija

17.) Podčetrtek: iz samostana v wellness

Podčetrtek je odlična wellness destinacija, obiskovalci se lahko sproščajo v bazenih Term Olimia, raziskujejo visokodebelne sadovnjake, suhe travnike, hotele za žuželke in obiščejo minoritski samostan, nato pa lahko skočijo še v čokoladnico.

 

Menihi še danes pred samostanom obdelujejo zeliščni vrt

 

18.) Krško: med ravnino in hribi

Krško se stiska ob Savi, na prehodu iz Krškega hribovja v ravno Krško polje. Slovi po vrhunskih vinih, mogočnih gradovih, ki bedijo nad Savo, in številnih kolesarskih in pohodniških poteh.

 

19.) Sevnica: dežela gradov

Značilno podobo Sevnici daje grad, ki se dviguje nad starim mestnim jedrom in Savo, obdan z vinogradi. Okoliško gričevje, posejano z zidanicami in vinogradi, je dom avtohtone modre frankinje.

 

20.) Kočevsko: dežela gozdov in zveri

Kočevsko se lahko pohvali z neokrnjenimi gozdovi, pragozd Krokar je celo na seznamu UNESCA. V neskončnih gozdovih prebivajo velike zveri: risi, medvedi in volkovi.

 

Čarobne meglice v kočevskih gozdovih

 

 

#potovanje #slovenia green člani #slovenija #trajnostno potovanje #zelene destinacije

Share this story