Destinacije | Dogodivščine |

Rogla – Pohorje, prvovrstno izhodišče za kolesarje vseh sort

by Matevž Hribar
20 oktobra, 2023 · 4 min read

Ko Slovencu omeniš Roglo, se mu verjetno pred oči narišejo spomini na odlično smuko ali zabavno preživljanje osnovnošolskih zimskih taborov, marsikdo se spomni na veličastno Pot med krošnjami. A na Rogli in celotnem Pohorju lahko počnemo še vse kaj drugega kot smučamo in hodimo med vrhovi pohorskih smrek. Kolesarimo, na primer – po gladkih cestah, trdemu makadamu ali strmih divjih stezicah.

 

Razgledni stolp na Poti med krošnjami

 

Makadamkanje (gravel): Rogla – Klopni vrh

Celodnevni, kar zahteven izlet za ljubitelje utrjenih makadamskih poti in najprimernejši za treking ali gravel kolesa. Prevozili boste skoraj 50 kilometrov in se razgledali s Pohorja na vse strani, tako proti Zrečam kot proti Mariboru. Ker pot vodi mimo treh koč (Koča na Pesku, Dom na Osankarici, Koča pod Klopnim vrhom), v kolesarske torbe ne rabite nujno tlačiti malice. Sprehodite se lahko do slapa veliki Šumik, ki s 24 metri velja za največji slovenski slap, ki se nahaja na nekarbonatnih tleh.

 

Cyclist on top of rogla with sunset view

Odpeljite se na Klopni vrh, če si želite kolesarjenja zgolj ob zvokih narave ter razgledov s Pohorja

 

Treking: po kolesarski poti Slovenia Green Wellness Route

Slovenia Green Wellness Route je načrt poti, ki kolesarje popelje po vzhodni polovici Slovenije. Pot vodi tudi pod Pohorjem, kjer sta na etapi med Zrečami in Mariborom predvideni dve različni poti – preko Oplotnice ali preko Slovenskih Konjic. Če te dve poti združite, dobite lepo krožno pot za celodnevni izlet. Večinoma vodi po cesti, a občasno bo treba prečkati tudi kak makadamski odsek. Navigacijske informacije, vključno z označbami znamenitosti, nastanitev in gostiln, najdete na Wellness route strani.

 

Tudi slikovito mestno jedro Slovenskih Konjic je vredno raziskovanja na dveh kolesih

 

Cestni vzpon: Zreče – Rogla

Zreče so na višini 396, Rogla pa 1.517 metrov nad morjem, kar pomeni, da se boste na 17-kilometrskem asfaltu, enem od slovenskih klasičnih cestnih vzponov, kar dobro spotili. Na tem odseku se lahko preizkusite tudi na dirki Skok na Roglo, ki se odvije vsako leto v mesecu avgustu. Celotni vzpon si lahko ogledate v tem video posnetku. Odločiti se je treba le še to: ali se boste nagradili z okrepčilno malico na gorskem zraku na Rogli ali pa spustili nazaj do Zreč in utrujenim nogam privoščili termalno kopel in savno.

 

Panoramic view of zreče

Panoramski razgledi ne razočarajo

 

MTB: Bike Park Rogla in Konjice Trails

Na območju smučišč Mašinžaga, Planja, Jasa in Ostrušica so uredili 7,5 kilometrov prog za ljubitelje hitrih spustov med drevesi. Težavnosti šestih prog so različne, od modre do črne, tako da boste lahko postopoma stopnjevali stopnjo adrenalina v krvi. In to večkrat na dan, saj kolesarje in njihova kolesa nazaj na vrh hriba zapelje sedežnica Planja.

Druga točka za tovrstno zabavo je Konjiška gora (izhodišče je Bike Center Konjice). V kolesarskem parku je trenutno urejenih 7 trailov na slabih petih kilometrih poti, ki pa, kot pravijo sami, niso med najlažjimi. Uporaba je brezplačna, lahko pa se odločite za kolesarski taksi (shuttle) in nastanitev.

 

Adrenalinski odvisniki bodo svoj raj na zemlji našli v pohorskih gozdovih

 

Najem e-koles

Če ste v kolesarstvu sveži ali imate preprosto radi, da se pri poganjanju pedal ne utrudite (preveč), lahko na 8 lokacijah najamete e-kolesa: v TIC-ih po destinaciji (Oplotnica, Slovenske Konjice, Vitanje in Zreče) ali pri naših ponudnikih (Gostišče in prenočišče Smogavc, Hotel reAktiv, Terme Zreče ter na Rogli). V destinaciji je tako skupno na voljo 58 e-koles in 3 otroška e-kolesa. Da boste naše kraje raziskali v polnem pomenu slogana: »Razišči, občuti, užij«, smo za vas pripravili tudi privlačen paket doživetja z e-kolesom. Več informacij najdete na uradni strani Rogla-Pohorje.

 

S pomočjo e-kolesa izkusite pospeške in odzivnost v vožnji po cestah in gozdnih poteh

 

Kolesarjem prijazne nastanitve

Če boste destinacijo Rogla – Pohorje raziskovali prav s kolesom, obiščite kolesarjem prijazne ponudnike (hotel Rogla Superior, hotel Vital in gostišče in prenočišče Smogavc), ki vedo kako ustreči željam kolesarskih navdušencev.

Zelena. Varna. Prijazna. Trajnostna. Pristna. Okusna. Vse to in še marsikaj zraven je Turistična destinacija Rogla – Pohorje, kjer vas pričakujejo z odprtimi rokami.

 

Foto: Miha Matavž Photo & Video, Iztok Medja – arhiv Unitur, Miha Matavž Photo & Video – Dan Briški, Alen Jesse Štefane – FJPRODUKT, Matevž Hribar 

Aktivnost se izvaja v sklopu projekta “Zelena #RoglaPohorje” – Javni razpis za sofinanciranje aktivnosti promocije turistične ponudbe vodilnih turističnih destinacij v Sloveniji v letu 2023. 

#ExploreFeelEnjoy #ifeelsLOVEnia #kolesarjenje #RoglaPohorje #slovenia

Share this story