Destinacije | Kultura |

Spoznajte Slovenijo: najboljša jesenska destinacija v Evropi

by Monja Ferčec
25 septembra, 2023 · min read

Ko pomislite na Evropo v jesenski preobleki, morda pomislite, da bi takrat odpotovali v Španijo, Grčijo ali druge toplejše kraje. A ko boste odkrili, kaj lahko v tem letnem času počnete v Sloveniji, vam bo to temeljito spremenilo vaš seznam jesenskih potovanj.

 

Tukaj je nekaj idej, kaj lahko to jesen počnete v Sloveniji:

 

Pohodniška doživetja

Slovenija je raj za pohodnike, še posebej, ko na vrata potrka jesen. Barvito listje je popolna kulisa za vsak pohod. Ena najbolj priljubljenih pohodniških destinacij v Sloveniji je Triglavski narodni park v Julijskih Alpah. Park ponuja različne pohodniške poti, primerne za najrazličnejše pohodnike.

Poleg Triglavskega narodnega parka je še več drugih pohodniških destinacij, kjer lahko opazujete, kako se macesni odenejo v zlato.

Tole so naši najboljši predlogi za uživanje v jesenskih razgledih:

 

Obisk Slemenove Špice je še posebej lep jeseni, ko se narava odene v zlato rumeno barvo

 

Raj za fotografe

Slovenija je sanjsko platno za fotografske navdušence z neskončnimi možnostmi za ustvarjanje osupljivih slik. Nič čudnega, da se je Slovenija znašla na seznamu najlepših krajev na svetu.

Jeseni se celotna država spremeni v epski praznik barv – prava poslastica za fotografe. Vsak kotiček Slovenije ponuja krasen in poseben motiv za vaše fotografije, od prej omenjenih slikovitih pohodniških poti do slovitega Blejskega jezera in naprej do očarljivih ljubljanskih ulic.

Arhitekturna čudesa, srednjeveška mesta in jesenski festivali so posejani po vsej državi in ponujajo pestro paleto za tiste, ki želijo ujeti tako bistvo kot estetiko kraja.

Tukaj so kraji, kjer lahko posnamete najboljše fotografije:

 

Slovenian church with mountains for a backdop

Ena najbolj priljubljenih fotografskih točk v Sloveniji – Cerkev svetega Tomaža pred Alpami

 

Znamenita vina

Pomislite na valovite vinograde v zlatih odtenkih in na kozarce, ki nazdravljajo na trgatvi. Slovenija, ki slovi po vrhunskih vinih, v teh mesecih resnično oživi. Pokrajine, kot so Primorska, Podravje in Posavje, ponujajo paleto vinskih okusov.

 

Sprehodite se po vinogradih, spoznavajte čarobnost vsake buteljke in seveda uživajte v simfoniji okusov, ki so nezmotljivo slovenski.

A zakaj bi samo srkali, ko lahko zavihate rokave in se lotite dela? Številne lokalne vinske kleti odprejo vrata in vas povabijo, da za en dan postanete vinar.

 

Man holding grapes in vineyard

September je odličen mesec za spoznavanje te starodavne tradicije

 

Raziskovanje jam

Slovenija skriva podzemni čudež – obširno mrežo podzemnih jam, ki so svetovna atrakcija. Z edinstvenim ekosistemom in izjemno topografijo so naše jame skriti biser, ki čaka na vaš obisk. Postojnska jama in Škocjanske jame sta dva izmed najbolj priljubljenih jamskih sistemov v Sloveniji.

A jam je v Sloveniji še veliko več. Tule jih je še nekaj biserov, ki so odprti za obiskovalce:

 

Exploring krizna cave on raft

Raziskovanje podzemnega jezera v Križni jami

 

Kulturni dogodki

Jeseni Slovenija ponuja živahno mešanico dogodkov, ki prikazujejo njeno bogato kulturno in naravno esenco. V središču Maribora se Festival stare trte poklanja najstarejši trti na svetu z degustacijami vin, ljudsko glasbo in tradicionalnimi plesi.

Festival Ljubljana, ki traja vse leto, prikazuje umetnost, od glasbe do gledališča, prav v zgodovinskem središču prestolnice. Mesto žensk ponuja praznovanje ženske umetnosti in feminističnega izražanja. Športni navdušenci se lahko udeležijo teka na Julian Alps Trail Run, ki poteka v osupljivo lepem gorskem okolju, ali pa Ljubljanskega maratona. Razočarani pa ne bodo niti filmski navdušenci, saj jih lahko posrkajo filmske zgodbe na ljubljanskem Mednarodnem filmskem festivalu, kjer je je prikazan izbor največjih svetovnih dosežkov v kinematografiji.

 

Harvesting the oldest wine in the world

Trgatev najstarejše trte na svetu v Mariboru je dogodek, ki privablja številne domačine in turiste

 

Za zaključek

Slovenija je morda najbolša jesenska destinacija, ki ste jo iskali. Ko se pokrajina odene v zlate barve, se ta mali dragulj spremeni v igrišče za popotnike.

Če se odločite za potovanje po Sloveniji, ne pozabite na bistvo trajnostnega potovanja. Občudujte pokrajine, okušajte slovensko kulinariko in se potopite v ritem lokalnih festivalov. In ko stopate, skrbite, da bo vsak vaš korak pripomogel k temu, da bo slovenska dediščina ostala neokrnjena.

 

#kultura #ljubljana #potovanje #slovenija #trajnost #trajnostno potovanje

Share this story