Dogodivščine |

Trajnostna darila: zelena doživetja po Sloveniji

Izberite edinstvena in okolju prijazna doživetja skozi vse štiri letne čase
by Matevž Hribar
13 decembra, 2023 · 4 min read

Vsi vemo, da imamo ljudje, vsaj tisti z ‘razvitega dela planeta’, stvari preveč. A ko pride čas obdarovanj, kot začarani svoje bližnje (spet) obdarimo s – stvarmi. Tokrat vam dajemo na izbiro nekaj idej, kako lahko sorodnike, prijatelje ali poslovne partnerje razveselite na drugačen način.

Predstavljamo vam izbor doživetij po Sloveniji, ki so skrbno izbrana in se ujemajo z vsakim od štirih letnih časov. Vsako doživetje je zasnovano z mislijo na trajnost in zeleno življenje. Pobegnite od vsakodnevnega vrveža in podarite svojim najdražjim čas, preživet v naravi ali ob spoznavanju kulturnih biserov Slovenije. Vsa doživetja in povezavo do rezervacij najdete na naši strani

 

ZIMSKA DOŽIVETJA

Dan na kraški kmetiji

Na Kmetiji pri Kamnarjevih z Volčjega Gradu blizu Komna vas bodo sprejeli kot družinskega člana – in tako se boste morali vesti tudi vi sami. Pomagali boste pri peki kruha v krušni peči, nakrmili boste krškopoljske pujske in istrske ovce, peljali kokoši na pašo in si z vsem tem prislužili okrepčilno kraško kosilo iz sestavin, ki jih na biodinamični način gojijo na kmetiji. Dober tek, zaslužili ste si.

 

 

Zelena doživetja graščaka Marenberškega ob reki Dravi

Če ste uživali v dogodivščinah Zvitorepca, Trdonje in Lakotnika, ko so se s pomočjo časovnega stroja vračali v preteklost, boste v Radljah ob Dravi gotovo uživali. S pomočjo informativnih tabel s QR kodami, zemljevida in tiskane knjižice se boste vrnili v čase vitezov in grofov, reševali uganke, se orientirali v naravi in zbirali točke in žige. Zaradi različno dolgih in zahtevnih poti je doživetje zanimivo tudi za otroke.

 

Velenje underground 

Zelo verjetno tako globoko pod zemljino površino še niste jedli. V velenjskem rudniku, v enem najbogatejšem nahajališču lignita na svetu, vam bodo postregli kar 160 metrov pod zemljo. In to ne z rudarsko malico, klobaso in kosom kruha, ampak s štirihodno ‘Štajgerjevo južno’ izpod kuhalnice chefov Vile Herberstein. Dober tek in – srečno!

 

 

Ogled info centra SOS Proteus

Info Center SOS Proteus ni še ena jama, v kateri boste v družbi množice turistov občudovali človeško ribico. V rovih pod Kranjem imajo drugačno misijo – želijo sporočiti, kako pomembno je ohranjati čisto (pitno) podzemno vodo; zaradi živali in zaradi nas samih. Človeške ribice, ki so na ogled v rovih, so živalice, ki so jih poplave odnesle iz podzemlja, zato ste lahko mirni, da živali niso lovili iz njihovega naravnega okolja. Vsa zbrana sredstva so namenjena za nadaljne raziskave in zaščito človeške ribice – proteusa.

 

POMLADNA DOŽIVETJA

Raziskuje Krajinski park Debeli rtič

Ko se bo v gorah na severu še topil sneg, bo na slovenski obali lep pomladanski dan idealen za raziskovanje Debelega rtiča. Na voljo sta dve krožni tematski poti, morska in panoramska, obe nezahtevni in primerni za raziskovalce vseh starosti. Spoznali boste lepo ohranjen flišni klif, naravne zalive, mokrišča in nasade trt in oljk. Pogumni seveda lahko na eni izmed plaž skočite v morje – morje bo osvežilo telo in odneslo skrbi.

 

 

Aktivno po Poti kulturne dediščine Žirovnica

Morda ste ob vožnjo po gorenjski avtocesti že kdaj občudovali, na kako lepem koščku zemlje so živeli France Prešeren, Fran Saleški Finžgar, Janez Jalen, Anton Janša in Matija Čop. Ko boste prehodili deset kilometrov dolgo krožno pot, spoznali lokalne dobrote in se odžejali s studenčnico, boste razumeli, od kod navdih za vse te brihtne glave. Vasi pod Stolom čakajo, da jih spoznate počasi, v ritmu lastnega koraka. 

 

Kolesarjenje med hmelišči

Ni pomemben cilj, pomembna je pot. To velja tudi pri vodenem 30-kilometrskem kolesarskem izletu mimo znamenitosti Spodnje savinjske doline, kot so Jama Pekel, Rimska nekropola, Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva in ribnik Vrbje. A v tem primeru je tudi nagrada na cilju omembe vredna – zaključek bo ob žalski fontani piva. Na zdravje!

 

 

Kulinarično obarvan kolesarski izlet ob Savi

Niste v najboljši kolesarski formi? Brez skrbi, v pomoč bodo električna kolesa, ki vas bodo počakala na železniški postaji v Loki pri Zidanemu mostu, torej ste lahko trajnostni tudi kar se tiče vožnje do začetka doživetja. Obiskali boste cerkev svete Helene iz leta 1208 ter se okrepčali z ribjim prigrizkom pri Dolinškovemu etnološkemu kozolcu in grofovsko malico na Gradu Sevnica. Če vas ob mesninah ne zapelje avtohtono vino modra frankinja, lahko nadaljujete s kolesarjenjem do razglednih točk v zaledju gradu ali pa reki Savi pomahate na železniški postaji v Sevnici.

 

Brko tura

Ljubljana ni le Tromostovje in Ljubljanski grad. Na turi z nekoliko nenavadnim imenom boste spoznali tri brkate gospode, ki so zaznamovali Ljubljano – Riharda Jakopiča, Ivana Cankarja in Jožeta Plečnika. Tri in pol ure dolga tura je zasnovana trajnostno, saj poteka s kolesom in peš, pri tem pa obišče manj znane (in obiskane) kotičke mesta ob Ljubljanici in tako pomaga bolje razporediti obiskovalce.

 

 

Zeleno doživetje v mestu grofov

Vam ne dišijo stari zidovi in mračne kleti z mučilnicami? Potem naslednjič v Celju namesto gradu obiščite celjski Mestni gozd in se prepustite vaditeljici joge, da vam predstavi sprostitvene tehnike v objemu drevesnih krošenj. Po vadbi sledi zdrav prigrizek … in zaobljuba, da boste kaj takšnega naredili večkrat.

 

POLETNA DOŽIVETJA

Pivocvetni potep po Laškem

V tej štiriurni grenko-sladki izkušnji spoznajte, kako se prepletajo zgodbe čebelarjev in pivovarjev, na poti pa spoznajte pitno termalno vodo, pico s sirom in ocvirki, pivovarno Laško, prigrizke vrhunskega chefa Marka Pavčnika, medeno pravljico in za konec še pivovske koktajle v pivnici.

 

 

Po stopinjah pastirjev

Čas, preživet na idilični Veliki planini, je vedno dobra naložba. Ponujajo vam dobri dve uri dolg sprehod mimo 11 informacijskih tabel, ki opisujejo življenje, šege in navade pastirjev in tamkajšnjo arhitekturo. Vstopne točke so na spodnji in zgodnji postaji nihalke, na poti na Sveti Primož nad Kamnikom in v Podvolovjeku. Skoraj obvezen zaključek so žganci s kislim mlekom.

 

 

Zgodbe Šentjošta v družbi lokalnega vodnika

Manj kot pol ure iz Ljubljane (lahko kar z mestnim avtobusom) in znajdete se v svetu, čisto drugačnem od prestolnice. Objamejo vas gozdni mir in zgodbe domačinov, ki vas v družbi lokalnega vodiča sprejmejo v svoje lepo vzdrževane domačije, medtem ko se bodo otroci razveselili Polhovega doživljajskega parka.

 

Zen na zeliščni kmetiji

Če bi Pehta, verjetno najbolj znana zeliščarka v Sloveniji, živela na Krasu, bi verjetno službovala prav pri Rogljevih. Na njihovi Zeliščni kmetiji se lahko pustite podučiti o zdravilnih učinkih sivke, žajblja, rožmarina, lovorja, timijana in drugih zelišč ter kako se iz naravnih sestavin lahko izdela domača olja, kreme ali tinkture. Pa tudi kaj bolj okusnejšega – likerje, namaze in frtalje.

 

 

JESENSKA DOŽIVETJA

Postani vinar za en dan

Sliši se preprosto – in ko je ob vas mojster vinogradništva iz Vipavske doline, tudi je. Vam pa mora biti tudi jasno, da vino ne nastane v nekaj urah. Zato je doživetje mogoče raztegniti na daljše obdobje; lahko posadite svojo trto in se po zgodbe o vinu vračate še leta, na koncu pa zapečatite resnično vaše lastno vino. Na zdravje!

 

 

Pohodništvo, letenje in vino

Najboljše iz Vipavske doline, združeno v nepozaben dan. Pohod v družbi lokalnega vodnika do roba Trnovske planote, nato polet s tandemskim padalom naravnost do hrama, kjer vas pričakajo lokalne dobrote v trdnem in tekočem agregatnem stanju. Sliši se nebeško.

 

 

Bike Slovenia Green: Od Alp do Jadrana

Slovenci smo vajeni, da morje obiščemo v dobri uri vožnje. A če namesto avtomobila izberemo kolo in namesto avtoceste prelaz Vršič, dolino Soče, Goriška Brda in Kras, se potovanje preko zahodni del Slovenije spremeni v čudovito osemdnevno avanturo.

 

Maribor zeleno doživetje

V treh urah lahko spoznate drugo največje slovensko mesto na nekoliko drugačen način: kot čebelarji. Spoznali boste življenje čebel (in seveda čebelarja) in si namesto spominka sestavili svoj paketek najljubših vrst medu.

 

 

Izštekano KOLOvratenje

Če ste se že kdaj peljali skozi Idrijo, potem veste, da vas na kolesu čaka čudovit, a naporen dan. Tisti fizično manj pripravljeni zato razmislite o pomoči električnega kolesa, saj boste namesto v vsem dobro znani rudnik odKOLOvratili do 1.000 metrov nad morjem, spoznali vrtove z  zdravilnimi in okrasnimi rastlinami, dan pa zaključili s kozarčkom zdravilnega geruša, tradicionalne rudarske pijače.

 

#doživetja #slovenia #trajnost #zelena doživetja #zelene destinacije

Share this story