Intervjuji | Kolumna |

Zelena nit s Tino H. Zakonjšek

Intervjuji Zelene niti: Trajnostna veriga glasov
by Monja Ferčec
17 oktobra, 2023 · 3 min read
Tina in a field

Predstavljamo vam serijo intervjujev Zelena nit, ki izpostavlja junake trajnosti v Sloveniji in po svetu. Vsak sogovornik ne deli le svojih vpogledov, ampak tudi predlaga naslednjega intervjuvanca, s čimer želimo ustvariti nit zelenih misli. S petimi osnovnimi vprašanji, dopolnjenimi z dvema osebnima od prejšnjega intervjuvanca, tkemo mozaik raznolikih, zelenih pogledov, zgodbo za zgodbo. Pridružite se nam na tej poti proti svetlejši, trajnostni prihodnosti.

Za začetek naše Zelene niti, se nam je zdela najboljša izbira naša lastna ocenjevalka za Slovenia Green destinacije, agencije in nastanitve, Tina H. Zakonjšek. Našo skupno pot smo začeli, ko je sodelovala pri ustanovitvi Inštituta Tovarna trajnostnega turizma GoodPlace (ustanovitelj Konzorcija Slovenia Green) in začela aktivno delovati na področju trajnostnega turizma. Je priznana ocenjevalka za Travelife in Green Globe ter Green Destinations. In ko ne promovira zelenih pobud? Boste jo našli na različnih kotičkih sveta.

 

PREDSTAVI SE V 5 TOČKAH S POUDARKOM NA TRAJNOSTI

  • mama
  • soustanoviteljica GoodPlacea
  • soavtorica Zelene sheme slovenskega turizma
  • koordinatorica Konzorcija Slovenia Green
  • zagovornica in promotorka pešačenja, kolesarjenja in uporabe javnega prevoza

 

NAJLJUBŠI ZELENI SPOMIN / PROJEKT /ZGODBA

Zagotovo soustanovitev GoodPlacea. Ne da bi Jano (Apih, direktorico GoodPlacea) kadarkoli spoznala ali z njo govorila, sem zgolj na podlagi njenega programa in vizije decembra 2012 polletno hčerko posedla v voziček, se sprehodila do notarke, podpisala vse potrebno in overjene dokumente odnesla na Rimsko, na sedež GoodPlacea. Tam sem jih vročila Jani in jo ob tem vljudno vikala. Prva stvar, ki mi jo je rekla, je bilo »tikajva se«. Takrat se mi še sanjalo ni, kaj vse nas čaka in kakšno odmevno zeleno zgodbo bomo skupaj spisali.

 

NAJVEČJA NAPAKA, KI JO JE STORIL ČLOVEK

Napake v osnovi niti niso težava – vsi jih delamo in celo rek pravi, da se je motiti človeško. Žal pa se zdi, da se človeštvo iz svojih napak nič kaj veliko ne nauči (ali noče naučiti). In to je po mojem največja napaka.

 

KO IMAM PROST DAN

Skušam iti v hribe, kjer se regeneriram. Ob koncu kakšnih napornejših tednov ali obdobij, ko me že sama misel na vzpon utrudi, pa brez slabe vesti kak prost dan z lahkoto ne počnem tudi nič.

 

SVOJ KRAJ – LJUBLJANO – ČEZ 5 LET VIDIM … 

V Ljubljani sem se rodila in ponosna sem na prestolnico, v kakršno se je razvila – ljubko, zeleno, živahno in priročno za življenje. A če sem iskrena, bi si v še večji meri želela mesto, v katerem imajo kolesarji in pešci prednost pred avtomobili, kjer zadovoljen domačin vedno šteje več kot zadovoljen turist in kjer najmanj toliko kot o novih gradbenih podvigih govorimo tudi o družbenih dosežkih.

 

KAJ TE TRENUTNO NAJBOLJ NAVDUŠUJE

Trenutno me najbolj navdušujejo potovanja in sem si zastavila cilj, da letos obiščem svojo 50. državo. Prav tako me pritegne gorski tek, s katerim se trenutno spoznavam.

#intervju #slovenia green #slovenija #trajnost #zelena nit #zelene zgodbe

Share this story