Destinacije | Dogodivščine |

Kako se odpraviti na smučanje v Bohinj brez avtomobila

Raziščite načine za raziskovanje zimske lepote Bohinja brez avtomobila
by Matevž Hribar
18 januarja, 2024 · 3 min read
Skier on ski slopes in Bohinj

Ljudje smo navajeni, da se na štirih kolesih lahko pripeljemo povsod – do trgovine, službe, počitniške hišice, in razne športne dejavnosti pri tem niso nobena izjema. A zavedanje, da ima ta naša razvada škodljiv vpliv, tako na lokalnem kot globalnem nivoju, raste. Tega se še posebej zavedajo domačini v krajih, zanimivih za turiste. Ne, da nočejo obiskovalcev – samo ne želijo, da ti s svojimi avtomobili smradijo zrak in polnijo parkirišča. A če smo lahko šli na smučanje ob zimskih športnih dnevih v osnovni in srednji šoli z avtobusom ali vlakom, zakaj ne bi mogli tudi kot odrasli? V Bohinju, destinaciji na robu Triglavskega narodnega parka, so se potrudili, da bi bile zimske počitnice brez avtomobila kar se da preproste.

Smučanje v Bohinju ponuja privlačno kombinacijo naravne lepote, odličnih smučarskih prog in udobnega bivanja. Bohinj, obkrožen z mogočnimi Julijskimi Alpami, navdušuje s slikovitimi razgledi, ki vam bodo jemali dih med vsakim spustom po smučišču. Smučišča v Bohinju se ponašajo s svojo raznolikostjo prog, ki so primerne tako za začetnike kot tudi za izkušene smučarje. Na smučišču Kozji hrbet lahko uživate v lahkih spustih, primernih predvsem za otroke in manj izkušene smučarje, medtem ko bo na Voglu, Pokljuki, Soriški planini in Senožet smuka nekoliko bolj adrenalinska.

 

View from Bohinj ski resort

 

Razgiban relief, ki ga ponujajo okoliški hribi in gore, ustvarja popolne pogoje tudi za turno smuko. Ljubitelji debelih snežnih odej lahko uživajo v nedotaknjenih strminah in pravi gorski snežni pravljici sredi neokrnjene narave.

V Bohinju so prepričani, da je mogoče združiti brezskrbno uživanje v zimskih športih z ohranjanem narave. Kako torej na trajnosten način raziskati Bohinj in okolico?

 

1. Vlak

Bohinj je že od začetka 20. stoletja povezan s preostalo Gorenjsko na severu (in tako tudi z Ljubljano) kot s Primorsko na jugu. Vlak vas bo pripeljal do Bohinjske Bistrice, direktno do smučišča Kozji hrbet, ki je primerno predvsem za otroke in manj izkušene smučarje.

 

Skiing in Vogel with a great view


Tisti bolj zahtevni pa boste za dostop do Vogla, Pokljuke, Soriške planine ali Senožet uporabili …

 

2. SKI Bus!

Brezplačna kartica Julijske Alpe: Bohinj omogoča brezplačne prevoze na javnih linijah in brezplačne organizirane prevoze (ski bus, prevozi na klic), vozni red avtobusov najdete tukaj. Poleg tega pa imate tudi možnost uporabe …

 

3. P+R

P+R je kratica za ‘park + ride’, kar pomeni parkiraj (svoj avto) in se odpelji (z avtobusom). Na območju Bohinja so štiri označena P+R parkirišča, ki so povezana s tremi avtobusnimi linijami. Ta vas odpeljejo tako do okoliških smučišč kot ostalih turističnih točk. Uporabna spletna stran pri načrtovanju premikov v okolici Bohinja je https://promet.bohinj.si, kjer boste našli tudi zemljevid parkirišč in avtobusnih linij.

 

Lake Bohinj view from Vogel ski resort

 

Bohinj ponuja raznolik in čaroben svet za vse vrste zimskih užitkov, ki združujejo brezskrbno smučanje, spoštovanje narave in trajnostno raziskovanje. Potujte okolju prijazno ter se na smuko odpravite z vlakom, ski busom, ali pa parkirajte na enem izmed parkirišč P+R ter izkoristite brezplačen javni prevoz. Smučanje v Bohinju je pravo doživetje, ki vas zagotovo ne bo pustilo ravnodušne, zato vabljeni, da raziščete to čudovito gorsko zeleno destinacijo in doživite zimsko v pravljico v neokrnjeni naravi.

Več idej za zelena zimska doživetja po Sloveniji lahko najdete na na naši spletni strani.

#adventure travel #bohinj #Green destinations #green tips #outdoor adventures #slovenia #sustainable tourism #sustainable travel #travel

Share this story