Zelene novice |

Tri zelene prakse slovenskih ponudnikov, vredne posnemanja

Po kakšnem ključu izbirate, kam boste zavili na družinski izlet? Morda vas bodo spodaj zapisane prakse iz slovenskega okolja prepričale, da naslednjič zavijete prav k njim.
by Matevž Hribar
29 septembra, 2025 · 3 min read
Lastnik, ki hrani svojo kravo na polju.

Skrb za sirarsko tradicijo, domača hrana za goste in sajenje odpornih dreves v parku – to so tri prakse, ki si zaslužijo pohvale in ki naj bodo navdih za vse nas. Spomnite se ponudnikov s certifikatom Slovenia Green naslednjič, ko boste iskali idejo za izlet ali počitnice v Sloveniji.

 

Domačija Škvor: Sirarska tradicija znanj in okusov

Robidišče, mala vasica s komaj 18 prebivalci, je imela včasih močno sirarsko tradicijo. Le po zaslugi domačije Škvor, ki se je pred tremi leti pridružila pašni skupnosti Ljubinj in krave znova odpeljala na pašo v planine, imajo danes gostje v vasi spet priložnost poskusiti domač sir, skuto in ‘abriblne’. Staša z domačije skupaj z otroci odhaja v planino, kjer vsi sodelujejo pri molži in izdelavi sira, s čemer v domače okolje prenašajo znanje, vrednote in okuse, ki bi sicer zamrle. Njihovi izdelki so v letu 2023 pridobili znak kakovosti doline Soče. A ne veste, kaj so to ‘abriblni’? Bo treba poskusit! Zdaj veste, kam.

 

Izdelava sira v Domačiji Škvor

Staša z domačije Škvor obuja sirarsko tradicijo v Robidišču.

 

Šenkova domačija: Pridelava ekološke hrane za goste

Bolj domače, kot boste jedli pri Šenkovih, skoraj ne gre. Gojijo svoje živali, v treh rastlinjakih večino zelenjave (kmetija stoji na 900 metrov nadmorske višine!). Za goste pridelajo in predelajo več kot 75 odstotkov hrane, vse razen žita in mlečnih izdelkov. A tudi mleko dobijo v vasi, pri drugi jezerski ekološki kmetiji, in sami izdelajo skuto in jogurte, prav tako je z Jezerskega del ekološke moke. Vsega je dovolj, da lahko v poletni sezoni vsak dan pripravijo zdrave in okusne zajtrke in večerje za približno 30 gostov. Takšen način je večplastno dober za okolje: ker ne uporabljajo pesticidov, herbicidov in umetnih gnojil, sta hvaležna domača zemlja in voda. Embalaže skorajda ni, prav tako transportnih stroškov. Vsi, tako gostje kot gostitelji, pa zaradi lastnega zdravja ne obremenjujejo zdravstvenega sistema. Tako bi morali vsi!

 

Pridelava ekološke hrane na Šenkovi domačiji

Gostje na Jezerskem okušajo hrano, ki zraste tik ob njihovi nastanitvi.

 

Thermana d.d.: Sadimo zelena drevesa prihodnosti

Zdraviliški park Laško je že od svojega nastanka pred skoraj 170 leti mesto sprostitev in druženja v naravi. Ne le ker se marsikateri njihov gost sprehodi skozi park, ampak tudi zaradi splošne skrbi za zdravo lokalno okolje, so v Thermani s partnerji v parku zasadili drevesa prihodnosti. S pomočjo strokovnjakov so zasadili drevesne vrste, ki so odpornejše na vremenske spremembe in bodo ustvarjale prijeten ambient tudi prihajajočim generacijam. Eden izmed partnerjev je Fundacija Gorana Dragića, ki v Thermani pripravlja košarkarski kamp za mlade športnike.

 

Sajenje dreves Thermana

Thermana Laško v sodelovanju s partnerji ustvarja park prihodnosti z novimi, vremenskim spremembam odpornimi drevesi.

 

 

#slovenia green #slovenia green člani #trajnostni turizem #trajnostno potovanje #turizem #zeleni ponudniki

Share this story