Bike Slovenia Green: Od Alp do Jadrana


  • Sezona: maj - oktober
  • Trajanje: 8 dni
več info kontakt

Raznolika 7-dnevna kolesarska tura Bike Slovenia Green povezuje slovenske destinacije, ki so pridobile trajnostni certifikat Slovenia Green. Dogodivščina se prične tik pod Alpami, v Kranjski Gori, in nadaljuje mimo blejskega in bohinjskega jezera. Sledi kolesarjenje ob reki Soči, turkiznem biseru Slovenije, nato pa nas pot zapelje med romantične vinograde v Goriških Brdih. Skozi mistično kraško pokrajino prikolesarimo do končne destinacije, zgodovinskega mesta Koper ob prelepi Jadranski obali. 

Tura Bike Slovenia Green ima minimalen ogljični odtis. Vsi udeleženci ter vključeni vodiči, ponudniki nastanitev in vozniki prejmejo posebne napotke o trajnostnem ravnanju. Tura je razvita na način, da se čim bolj izogne uporabi plastike za enkratno uporabo in spodbuja pitje vode iz pipe, ki je v Sloveniji odlične kakovosti. Osredotoča se na avtentične butične zgodbe in prioritizira manjše družinske ponudnike storitev. 

 

Turo organizira:

Visit GoodPlace

bike slovenia green bike slovenia green

Itinerar

Dan 1

Dan 1: Prihod v Kranjsko Goro

PRIKAŽI MANJ

Zelena kolesarska pustolovščina se prične z nočitvijo v Kranjski Gori, središču zimski športov, ki se nahaja tik ob vznožju Julijskih Alp. Če vam čas dovoljuje, lahko dan prihoda izkoristite za ogled čudovitega jezera Jasna, nekdaj največje smučarske skakalnice v bližnji Planici, turkiznega naravnega rezervata Zelenci in drugih osupljivih naravnih čudes. 

Kranjska Gora je ponosna prejemnica znaka Slovenia Green Gold. Njena turistična ponudba temelji na trajnostnem razvoju, naravni in kulturni dediščini ter zdravi bivalni klimi.

Dan 2

Dan 2: Kranjska Gora - Bled

PRIKAŽI MANJ

Mirna kolesarska pot vodi iz Kranjske Gore do Mojstrane, kjer zavije v eno najlepših alpskih dolin v Sloveniji, v dolino reke Radovne. Ker območje spada v Triglavski narodni park, je množičen turizem tukaj omejen. Med kolesarjenjem lahko občudujete razglede na visokogorje in zelene pašnike. 

Pot vodi do znamenitega Bleda, ki vabi s fotogeničnim otočkom sredi jezera, mogočnim gradom in slastnimi kremšnitami. Tudi Bled je prejel prestižni znak Slovenia Green Gold. Poleg tega je destinacija član mreže Alpski biseri, katere glavni cilj je razvoj mehke mobilnosti.   

Dan 3

Dan 3: Bled - Bohinj

PRIKAŽI MANJ

Naslednji dan se prične z vzponom na Pokljuko, ki se nahaja na 1.300 metrih nadmorske višine in služi kot izhodišče za številne planinske izlete. Gozdnata planota je posejana z majhnimi lesenimi kočami, ki so značilne za slovenske planine in so nekoč služile kot domovanja za pastirje in pridelovalnice mlečnih izdelkov. Vrhunec dneva je planina Zajamniki s prelepim razgledom na Bohinjsko jezero, največje naravno jezero v Sloveniji.

V Bohinju zavezo trajnostnemu turizmu uresničujejo s skrbnim varovanjem kulturne dediščine, upravljanjem turističnih tokov in razvojem mehke mobilnosti. Pravljična destinacija obiskovalce vabi, da preizkusijo visokokakovostne lokalne izdelke z oznako »Bohinjsko«.

Dan 4

Dan 4: Bohinj - Brda

PRIKAŽI MANJ

Čas je za panoramsko vožnjo z vlakom. Iz alpske pokrajine se zapeljete v slikovito dolino reke Soče, kjer nadaljujete s kolesarjenjem vzdolž smaragdne lepotice. Dolina Soče je prav zaradi trajnostnega razvoja turizma kot prva slovenska destinacija pridobila naslov Evropske destinacije odličnosti. Ko se zapeljete skozi mestece Most na Soči, kmalu uzrete nekdanji železniški most v Solkanu z najdaljšim kamnitim obokom na svetu.

Po kratkem obisku Italije pot zavije v Goriška Brda, ki s svojo gričevnato pokrajino polno vinogradov spominjajo na Toskano. Tukajšnji vinarji so zaradi visokokakovostnih vin in gostoljubnosti poznani po vsem svetu. Končna postaja etape je ljubka vasica Šmartno, kjer lahko dan zaključite z okusno večerjo in pokušino vin. 

Goriška Brda so prav tako Slovenia Green Gold destinacija. Destinacija svojo trajnostno turistično ponudbo razvija skozi vse leto in tako zmanjšuje pritisk na okolje. 

Dan 5

Dan 5: Brda - Komen

PRIKAŽI MANJ

Peti dan trajnostne kolesarske ture Bike Slovenia Green se kolesarjenje nadaljuje skozi vinorodno pokrajino. Nekaj kratkih vzponov in spustov vodi do italijanskega mesta Gorizia. Po povratku na slovensko stran lahko začnete opažati vse več značilnosti kraškega sveta. V Cerju se peljete mimo pomnika miru in razglednega stolpa, nato pa po makadamskih poteh prispete do vasi Kostanjavica na Krasu. 

Lahkotno kolesarjenje se konča v Komnu, ki je poznan po odličnih vinskih kleteh. Ta trajnostna destinacija z znakom Slovenia Green Gold obiskovalce nagovarja z gostoljubjem, avtentično kulinariko ter vrsto pohodniških in kolesarskih poti.

Dan 6

Dan 6: Komen - Lokev

PRIKAŽI MANJ

Prihodnji dan nadaljujete z odkrivanjem skrivnostnih kraških pojavov. Najbolj opevane so podzemne jame, ki jih je v Sloveniji kar okoli 8.000. Med njimi jih je 20 odprtih za obiskovalce. Kolesarska pot vodi mimo vasi Štanjel, kjer si je mogoče ogledati tipično lokalno arhitekturo, grad in prekrasen vrt. Če želite preizkusiti največjo kraško specialiteto, na poti do Pliskovice obiščite butično Pršutarno Ščuka. 

V drugem delu dneva kolesarite od Pliskovice do Sežane in dalje proti Lokvi. Pred zaključkom dneva imate priložnost, da obiščete znamenito Kobilarno Lipica, kjer že od leta 1580 domujejo plemeniti lipicanci. V bližnji Divači, ki je prav tako prejela certifikat Slovenia Green, lahko odkrijete neverjetne Škocjanske jame, ki so pod Unescovo zaščito. 

Dan 7

Dan 7: Lokev - Koper

PRIKAŽI MANJ

Zadnji dan kolesarske ture prikaže raznolikost Slovenije v vsej svoji veličini. Trasa sprva poteka nad Tržaškim zalivom, kar zagotavlja sijajne razglede na Jadransko morje. Pot ponovno za kratek čas zavije v Italijo, nato pa prispete v eno najstarejših slovenskih vasi Osp. V nadaljevanju sledite Parenzani, danes opuščeni ozkotirni železnici, ki je v začetku 19. stoletja povezovala Trst in Poreč. 

Zeleno kolesarsko doživetje se zaključi v Kopru, glavnem mestu na slovenski obali, ki je prav tako zavezano k razvoju trajnostnega turizma. Bližnji naravni rezervat Škocjanski Zatok je največje slano mokrišče v Sloveniji in prava oaza miru tako za ljudi kot za živali. Pazite, da Kopra ne zapustite, ne da bi poskusili okusne morske jedi in se osvežili s skokom v morje.

Tura se konča naslednje jutro. Po zajtrku je organiziran prevoz iz Kopra na izhodišče poti ali ljubljansko letališče. 

POVEŽI SE