Slovenia Green Capitals Escape Route


  • Lokacija: Ljubljana - Kočevsko - Bela krajina
  • Sezona: maj - oktober
  • Trajanje: 3 dni

Slovenia Green Capitals Escape Route je druga pot na svetu, ki povezuje destinacije, ki so si z razvojem odgovornega turizma prislužile certifikat trajnosti. Vse destinacije na tej poti so pridobile tudi prestižni znak Slovenia Green Gold. Raziščite destinacije Slovenia Green in ponudbo akreditiranih partnerjev ter tako pomagajte planetu.

Ta edinstvena pot je idealna izbira za hiter in okolju prijazen izlet po Sloveniji. Povezuje tri priljubljena slovenska regionalna središča: Ljubljano, urbano prestolnico, Kočevsko, prestolnico narave, in Belo krajino, prestolnico kulture. 

Ljubljana je naše čudovito glavno mesto. Zahvaljujoč slikovitim nabrežjem Ljubljanice ter pestremu naboru restavracij, muzejev in kavarn s terasami je idealno mesto za začetek potovanja po treh regijah. Okolju prijazen in hkrati kozmopolitski značaj zagotavlja, da se Ljubljana razvija v koraku s časom. Na Kočevskem se nahaja eno od najpomembnejših naravnih območij na svetu – bukov pragozd Krokar, ki je vpisan na Unescov seznam svetovne dediščine. To območje je idealno za opazovanje medvedov in preprosto uživanje v naravi ter je nujna postojanka za vse ljubitelje dejavnosti na prostem. Bela krajina je slovenska prestolnica kulture, ki se ponaša s svojo tradicijo, gastronomijo in vini, popotnike pa toplo vabi k obisku odličnih restavracij in ogledu vinogradov.

V primeru, da se nameravate na pot odpraviti s kolesom, vas čaka tehnično nezahtevna pot, ki pa vključuje nekaj daljših odsekov. Potovanje seveda lahko prilagoditev svojim potrebam in se odločite za več nočitev ali pa kolesarsko pot skrajšate z uporabo drugega okolju prijaznega prevoznega sredstva – vlaka.

Če ne želite kolesariti, lahko pot v celoti opravite z vlakom. Preverite vozni red, da bi do svoje destinacije prišli ob želenem času.  

IZPOSTAVLJENO

  • Počitnice v trajnostnih turističnih destinacijah
  • Osrednja ljubljanska tržnica s svežimi lokalnimi proizvodi
  • Krajinski park Ljubljansko barje, največje barjansko območje v Sloveniji
  • Sledenje stopinjam divjih živali v kočevskih gozdovih
  • Pristne domače belokranjske jedi
  • Degustacija vin v Metliki

Slovenia Green poti so priporočeni itinerarji za vaše zeleno potovanje v Sloveniji.

 

Zakaj so posebne?

Slovenia Green poti povezujejo izključno destinacije, ki so s trajnostnim razvojem turizma in zavezo zeleni prihodnosti pridobile trajnostni certifikat Slovenia Green. 

V medijih

Itinerary

Dan 1

PRIHOD V LJUBLJANO

PRIKAŽI MANJ

Priporočamo, da Slovenia Green Capitals Escape Route pričnete v eni od najmanjših in najbolj zelenih evropskih prestolnic – očarljivi Ljubljani., Tam najdete številne kulturne ustanove, pestro nočno življenje, bogato kulinarično ponudbo in priložnosti za preživljanje časa v naravi. Kot gospodarsko in urbano središče Slovenije Ljubljana veliko ponuja tako svojim prebivalcem kot obiskovalcem. V mestnem središču je promet za avtomobile omejen, pešcem in kolesarjem pa so na voljo tudi poti pod krošnjami, ki vodijo ob Ljubljanici. 

V Ljubljano se odpravite dovolj zgodaj, da bi si lahko ogledali nekaj zanimivosti. Toplo priporočamo sprehod po starem mestnem jedru, fotografsko poziranje ob enem od zmajev na Zmajskem mostu in obisk osrednje tržnice, kjer lokalni pridelovalci in proizvajalci ponujajo sveže pečene dobrote, zelenjavo, sire, oreščke, med in druge proizvode. Izposodite si lahko tudi desko za supanje in mesto raziščete med veslanjem po reki. Skrivnosti mesta lahko spoznate tudi skozi oči treh velikih brkatih umetnikov Jožeta Plečnika, Riharda Jakopiča in Ivana Cankarja na kolesarski Brko turi, edinstvenem trajnostnem in butičnem doživetju. Po vzoru lokalnih prebivalcev si lahko sončni zahod ogledate na čudovitem Ljubljanskem gradu, nato pa si privoščite izvrstno večerjo v eni od številnih visokokakovostnih restavracij. 

Ljubljana je kot zelena prestolnica Evrope 2016 in prva destinacija z znakom Slovenia Green zgleden primer mesta, ki je prijazno do narave, svojih prebivalcev in svojih obiskovalcev. S svojimi številnimi zelenimi površinami obiskovalce vabi k sproščanju in uživanju življenja.

Dan 2

OD LJUBLJANE DO KOČEVJA

PRIKAŽI MANJ

Čas je za odhod v divjino! Potovanje se nadaljuje na jug Slovenije, in sicer proti Kočevskemu, slovenski prestolnici narave, ki je prav tako imetnica znaka Slovenia Green Gold. 

Iz prestolnice boste po kratki vožnji s kolesom prišli do prve postojanke – Krajinskega parka Ljubljansko barje. Gre za močvirnato območje z bogato biotsko raznovrstnostjo, na katerem so pred približno 5 000 leti svoja inovativna bivališča zgradili mostiščarji. Če nimate svojega kolesa, si ga lahko enostavno sposodite prek javne platforme BicikeLJ ali pa se do parka odpravite s katero izmed linij mestnega potniškega prometa.

S kolesom

V nadaljevanju kolesarske poti se začne mestno življenje počasi umikati naravi, asfaltirane ceste zamenjajo gozdne poti, visoke stavbe pa izginejo za zelenim obzorjem. Prijetne kolesarske steze vodijo vse do Kočevskega, ki slovi kot eno od najbolj gozdnatih območij v Evropi, saj gozd pokriva več kot 90 % površin. Kolesarska pot vas bo vodila tudi mimo pragozda Krokar, ki je pod Unescovim varstvom. 

Z vlakom

Na ljubljanski glavni železniški postaji (kjer lahko vrnete tudi svoje kolo BicikeLJ, če ste si ga izposodili) ujemite vlak do Kočevja, ki vas bo na cilj pripeljal v približno uri in pol.

Na Kočevskem v neokrnjenih gozdovih še vedno živijotri velike zveri– rjavi medved, ris in volk –, z manjšo pomočjo lokalnih strokovnjakov pa lahko hitro prepoznamo njihove sledi. Opazovanje medvedov v njihovem naravnem okolju, ki poteka v posebni opazovalnici, je enkratno doživetje, ki bi ga morali izkusiti vsi ljubitelji narave. Priporočamo, da se na dogodivščino opazovanja medvedov odpravite zvečer. Bogastvo gozdov lahko spoznate tudi skozi izdelke in dogajanje na Festivalu lesa, za ljubitelje vodnih aktivnosti pa bo pravi naslov Kočevsko jezero.


KAJ POČETI:

Opazovanje medveda v njegovem naravnem okolju  ⎮ Voden ogled pragozda Krokar 


VREDNO OGLEDA:

Grad FridrihštajnKočevsko jezeroCerkev sv. Jerneja ⎮ Željnske jame


NASTANITVE:

Hostel Bearlog ⎮ Camp Jezero Kočevsko ⎮ Polom Hunting Lodge


RESTAVRACIJE:

Restaurant FalkenauRestaurant BeljanRestaurant and pizzeria Briški


Več informacij:

Dan 3

OD KOČEVJA DO BELE KRAJINE

PRIKAŽI MANJ

Pot se iz kočevske divjine nadaljuje do slovenske prestolnice kulture. Bela krajina predstavlja zgodovinsko stičišče različnih narodov in kultur. V harmoničnem prepletu petih etničnih skupin in treh veroizpovedi so se izoblikovali edinstven jezik, folklora, običaji in celo arhitekturna dediščina. Ta s ponosom navdajajoča destinacija z znakom Slovenia Green Gold zajema tri občine: Semič, Črnomelj in Metliko. 

S kolesom

V tem delu poti boste kolesarili ob slikoviti in prijetno topli Kolpi. Pot ponuja mnogo priložnosti za pokušanje slastnih lokalnih specialitet in srečanje z domačini, ki slovijo po svojem gostoljubju. 

Z vlakom

Iz Kočevja se z vlakom odpeljite v Semič, Črnomelj ali vse do Metlike. * Povezava ni direktna, saj je potreben povratek proti Ljubljani oz. prestop v Grosupljem.

Razgibana belokranjska pokrajina je posajena s sončnimi vinogradi, na katerih se prideluje vino vrhunske kakovosti. Med temi imata metliška črnina in belokranjec zaščiteno označbo porekla. Da bi resnično začutili utrip Bele krajine, obiščite njene značilne majhne vasice in se po Kolpi spustite s kanujem. V družbi gostoljubnih domačinov se boste hitro znašli tudi v ritmih tradicionalnih belokranjskih plesov in se na koncu okrepčali z belokranjsko pogačo. Svoj obisk lahko načrtujete tudi v času zanimivih dogodkov kot so Vinska vigred, Jurjevanje ali Semiška ohcet.


KAJ POČETI:

NASTANITVE:


RESTAVRACIJE:


Več informacij:

Zemljevid ture