Slovenia Green Pannonian Route: Srce Evrope


  • Lokacija: Murska Sobota - Lendava - Ljutomer/Jeruzalem - Murska Sobota
  • Sezona: Maj - Oktober
  • Trajanje: 3 dni

Pot Slovenia Green Pannonian Route (SGPR) ponuja kolesarsko popotovanje po Srcu Evrope. In to dobesedno. Tokrat beseda “srce” resnično odslikava “središče” Evrope, v katerem leži Pomurje, najbolj severovzhodna slovenska regija. Tu se srečujejo številne države, tradicije, kulture, topografije in kulinarična izročila.

Pomurje je pokrajina zdravilnih vrelcev, odlične kulinarike, vrhunskih vin in gostoljubnih ljudi. Meji na kar tri države – Avstrijo, Hrvaško in Madžarsko. Poleg raznolike dediščine regijo zaznamujejo številna zdravilišča in z vinogradi posajeni grički in ravnine, ki nudijo nepozabne priložnosti za fotografiranje in ustvarjanje spominov.

Glede na zgoraj zapisano tako ni naključje, da je Evropska unija podprla razvoj kolesarskih poti v Pomurju. Regijo prečkata dve tematski kulturni poti, ki sta bili razviti v sklopu projekta Transdanube Travel Stories pod okriljem transnacionalnega programa Interreg Podonavje in sta služili kot osnova za pripravo te kolesarske povezave. Pot 6, Danube for the Soul (Donava za dušo), je posvečena religiji in duhovnosti, pot 4, “Cultural harvest” along the Danube (»Kulturna žetev« ob Donavi), pa se osredotoča na umetnost, kulturo in arhitekturo.

Pod vtisom voda, zgodovine, kulture in duhovnosti lahko kaj hitro pozabimo, da je Pomurje tudi odličen kraj za kolesarjenje. A ne skrbite – če ne prej, boste to spoznali takoj, ko boste zajahali kolo in se odpravili na pot SGPR.

SGPR je tridnevna krožna pot, ki povezuje zelene destinacije. Potovanje se prične v Murski Soboti, največjem mestu Pomurja, in nas prvi dan ob levem bregu reke Mure vodi jugovzhodno vse do Lendave. Naslednji dan prečkamo Muro in vstopimo v Prlekijo, gričevnato vinsko pokrajino, kjer obiščemo mesto Ljutomer in vinorodni Jeruzalem. Krožno pot tretji dan zaključimo s povratkom v Mursko Soboto.

Med kolesarjenjem po poti v obliki srca boste spoznavali mešanico kultur: slovensko, madžarsko, avstrijsko in hrvaško. Pili boste neverjetno dobra vina in jedli svežo lokalno pridelano hrano. Navdušila vas bo gostoljubnost lokalnih prebivalcev. In spoznali boste, da je Pomurje preveto z zgodovino, avanturami in zdravilnimi termalnimi vodami. Edino vprašanje, ki se vam bo ob tem zastavilo, je, zakaj te čudovite pokrajine v Srcu Evrope niste odkrili že prej.

Pot je bila razvita v sklopu projekta Transdanube Travel Stories, v okviru programa Interreg Podonavje. Projekt je sofinanciran s strani skladov Evropske unije (ESRR, IPA).

Slovenia Green ture so priporočene poti za vaše zeleno potovanje po Sloveniji.

 

Zakaj so posebne?

Slovenia Green ture povezujejo izključno destinacije, ki so jim podelili certifikat Slovenia Green z zavezanostjo k zeleni prihodnosti in trajnostnemu razvoju turizma.

V medijih

Itinerary

Dan 1

MURSKA SOBOTA - LENDAVA

PRIKAŽI MANJ

Slovenia Green Pannonian Route se začne v Murski Soboti, mestu, ki je bilo zaradi bližine reke Mure postojanka že v rimskih časih. Danes je Murska Sobota središče kulture, gastronomije in narave. Preden sedete na kolo, si zato obvezno oglejte ta dinamičen kraj za aktivne popotnike.

Prva postaja je prenovljen turistično informacijski center, kjer vam bodo prijazni zaposleni predali zemljevide in uporabne nasvete. Ko boste že tam, obiščite še Hranilnico prekmurskih dobrot. Po degustaciji si boste lažje predstavljali, kakšni gastronomski užitki vas čakajo v naslednjih treh dneh.

Pomemben element bogate kulturne ponudbe mesta je Soboška židovska pot, ki s povezovanjem judovskih spomenikov ohranja spomin na murskosoboške Žide. Leta 1954 uničeno sinagogo spoznajte virtualno.

Med kulturnimi zakladi, vrednimi obiska, je na vrhu seznama grad iz 16. stoletja, v katerem ima sedež tudi Pomurski muzej. Ne zamudite niti stolne cerkve sv. Nikolaja iz 13. stoletja, ki nudi odlično kuliso za fotografiranje, in evangeličanske cerkve iz leta 1910. Med sprehodom po Mestnem parku obiščite še večnamensko dvorano Gledališče Park ali skočite v bližnjo Galerijo. V dvorcu Rakičan pa najdete konjeniški center, sobo pobega in zabavne aktivnosti za otroke.

V okolici Murske Sobote vas čakajo številne priložnosti za uživanje na prostem. Na voljo so vam motivacijska doživetja za skupine, rafting na Muri in kolesarjenje. Kolo in čelado najemite v mestu ali v Expanu. Ko smo že pri Expanu, izkustvenem paviljonu tik ob Soboškem jezeru: ta vrata v Pomurje so vredna samostojnega obiska, in to ne le enkrat. Obiščite ga prvi dan in ponovno ob povratku, ko vas bo pot spet vodila mimo njega. Uživajte v interaktivnih doživetjih in razstavah ter virtualnih turah. Tu sta tudi restavracija z barom in regijski turistično informacijski center s trgovino z lokalnimi izdelki.

Ko SGPR zapusti to neverjetno destinacijo, zavije proti Lendavi. Na poti se ustavi v Moravskih Toplicah, poznani po enih najboljših zdravilišč v Sloveniji. Najbolj znane so verjetno Terme 3000, zdraviliški kompleks, ki ponuja številne športne, zdravstvene, sprostitvene, nastanitvene in kulinarične storitve. Lahko pa se odločite za razvajanje v bližnjih Termah Vivat z zunanjimi in notranjimi bazeni, svetom savn, salonom tajskih masaž, zdraviliškim in konferenčnim centrom. Se že sprašujete, zakaj jih niste obiskali že prej?


KAJ POČETI:

Razgled v štiri dežele ⎮ Zipline VinariumDegustacija vinS kolesom v naravoPo poti studencevTermalno doživetjeSladko razvajanjeLindauring


VREDNO OGLEDA:

Lendavski gradGledališka in koncertna dvoranaSinagoga in judovsko pokopališčeMuzej meščanstva, tiskarstva in dežnikarstvaMumija Mihaela HadikaReka Mura in mrtviceHotiški brod


NASTANITVE:

Hotel VinariumHotel CubisThermal Resort LendavaHiša vina CukSobe DorisVila VilmaRanč KamovciHoney Apartment


RESTAVRACIJE:

Gostilna Lovski domRestavracija Bella VeneziaPizzeria PopajGostilna KančalHiša vina Cuk Izletniška kmetija HadikOkrepčevalnica Kolodvor LendavaGostilna Ribiški dom


Več informacij:

Visit Lendava

Dan 2

LENDAVA - LJUTOMER/JERUZALEM

PRIKAŽI MANJ

Drugi dan se začne v Lendavi, mestu, ki vas bo očaralo s skrito eleganco in presenetljivo ponudbo.

Ob prihodu v ta ljubek kraj vas pričaka elegantna glavna ulica z obnovljenimi starimi hišami. Privoščite si kavo in kos torte v neverjetno vabljivi Kavarni Torteraj. Vzemite si trenutek zase, zadihajte, sprostite se in opazujte oblake na nebu. Nato se pripravite na kulturna doživetja.

Obvezno obiščite sinagogo, v kateri je na ogled stalna razstava o lendavskih in pomurskih Judih. Ob glavni ulici se sprehodite do muzejske depandanse na razstavo o Meščanstvu, tiskarstvu in dežnikarstvu Lendave. Izlet ne bo popoln brez obiska lendavskega gradu. Ta je bil prvič omenjen leta 1192 in predstavlja središče kulturnega in zgodovinskega razvoja kraja. Danes gosti številne muzejske zbirke in potujoče razstave znanih svetovnih umetnikov. Tistim, ki bi želeli videti nekaj bolj edinstvenega, pa priporočamo ogled mumije vojščaka Mihaela Hadika.

Vse informacije o lendavskih galerijah, muzejih in kulturnih znamenitostih najdete tukaj.

Drugo polovico obiska namenite presežkom. Na primer: ali ste vedeli, da je Lendava svetovna prestolnica bograča in da že več kot desetletje gosti Bogračfest, največje tekmovanje v kuhanju bograča v Sloveniji? 4. septembra 2021 se je Lendava vpisala v Guinnessovo knjigo rekordov, ko so meščani skuhali kar 1.801 kilogram te tradicionalne jedi.

Še dveh znamenitosti ne gre spregledati. Prva je 53,5 metrov visok stolp Vinarium, s katerega pogled seže na tri sosednje države – Avstrijo, Madžarsko in Hrvaško. Razgledi na z vinogradi posuto pokrajino so neverjetni in razkrivajo izvor imena stolpa (vinograd – vino – vinarium). Če vam čas dopušča, se od tu lahko odpravite na najvzhodnejšo vinsko cesto v državi in prespite v eni od zidanic razpršenega hotela Vinarium. Za tiste najbolj pogumne pa priporočamo spust po Zipline Vinarium, ki ponudi malce drugačno perspektivo iz zraka.

Preden zapustite Lendavo, si privoščite kratko sprostitev v Termah Lendava, nato pa nadaljujte po poti proti zahodu vse do Ljutomera in Jeruzalema.


KAJ POČETI:

Bioterme Mala NedeljaTerme BanovciPuhov Muzej Ljutomer⎮Kolesarjenje⎮Pohodništvo⎮Rafting⎮Dugustacija vin⎮ Lončarstvo Žuman


VREDNO OGLEDA:

Babičev mlin na MuriBabji ložičPark 1. slovenskega taboraPark Generala MaistraLončarstvo ŽumanCerkev Žalostne Matere Božje⎮Vinothek Jeruzalem⎮Vinogradniška zidanica Malek


NASTANITVE:

Hotel Bioterme Mala NedeljaDvorec JeruzalemJeruzalem Terasse ResortGarni hotel JeruzalemGostišče Stari hrastSIBONGostišče tavernaTerme Banovci


RESTAVRACIJE:

Gostišče ZvezdaRestavracija MitraSlaščičarna Flo CukerajGostišče Stari hrastSIBONDvorec JeruzalemGostišče taverna


Več informacij:

TIC Ljutomer

Jeruzalem Slovenija

Dan 3

LJUTOMER/JERUZALEM - MURSKA SOBOTA

PRIKAŽI MANJ

Odiseja po Pomurju, eni najbolj kulturno raznolikih slovenskih pokrajin, se nadaljuje s prečkanjem Mure in vstopom v deželo vina. Pred vami je odkrivanje čudovitih mest in vasi.

Ljutomer je prijetno mesto s številnimi trgi, muzeji, vinotekami, kavarnami in bistroji. Obiščite cerkev sv. Janeza Krstnika ali se sprehodite po katerem izmed lokalnih parkov, kot sta Park 1. slovenskega tabora in Park generala Maistra, nato pa se podajte na obisk muzejev.

V mestni hiši je mestni muzej s tremi stalnimi zbirkami, poleg njega pa tudi zadružna trgovina z dobrotami lokalnih ponudnikov. V okolici Ljutomera najdete še Vinogradniški in kmečki muzej Pristava ter Čebelarski muzej Krapje, edinstven pa je tudi Muzej ljutomerskega kasača, ki priča o prvih konjskih dirkah na Slovenskem.

Južno od Ljutomera leži idilična gričevnata pokrajina Jeruzalem, pod njim pa čudovita naravna atrakcija krajinski park Ljutomerski ribniki – Jeruzalemske gorice. Težko boste našli košček Slovenije, ki bi tako hitro osvojil vaše srce kot ta vinogradniški raj. Preden se podate na odkrivanje vseh lepot te dih jemajoče dežele in se potopite med terasaste nasade trt, se ustavite v turistično informacijskem centru z vinoteko in pripravite načrt obiska. Začnete lahko z nakupom darilnih buteljk ali obiskom sosednje stavbe, cerkve Žalostne Matere božje.

Ni še čas za kolo, saj vas čaka še nekaj edinstvenih atrakcij. Atelje lončarja Saše Žumana, v katerem se police šibijo pod tradicionalnimi lončenimi izdelki, ponuja odgovor na vprašanje, katero darilo prinesti domačim. V Dvorcu Jeruzalem poizkusite odlično lokalno kulinariko, v več kot 350 let stari Zidanici Malek pa ob kozarcu vina lahko pričakate sončni zahod.

Izkušeni kolesarji vedo, da po celotnem dnevu v sedlu nastopi čas za sprostitev utrujenih mišic. Le lučaj zahodno od Ljutomera si privoščite težko pričakovani oddih v Slovenia Green nastanitvi, Biotermah Mala Nedelja. Ponujajo čudovit spa, wellness in termalni vodni park, poleg hotelskih nastanitev pa tudi glamping vile in šotore. Lahko pa izberete tudi skok v bazen v Termah Banovci severno od Ljutomera.

Ob povratku se ustavite še v Babičevem mlinu na reki Muri v Veržeju. Nato ponovno prečkajte reko in se vrnite tja, kjer ste svoje neverjetno popotovanje po severovzhodnem koščku Slovenije, na katerem ste spoznavali tradicije, jezike in religije štirih držav, tudi pričeli – v Mursko Soboto.


KAJ POČETI:

Interaktivni doživljajski park ExpanoSoboško jezero in motorik parkHranilnica prekmurskih dobrotSpust po reki MuriRIS Dvorec RakičanSoba pobegaSoboška židovska potVujdi vö iz Sobote (pobeg iz mesta)Kolesarjenje


VREDNO OGLEDA:

Grad Murska Sobota⎮Spomenik zmage na Trgu zmage⎮Mestni parkMestno jedroEvangeličanska cerkevGalerija MSStolna cerkev svetega NikolajaGledališče Park


NASTANITVE:

Hotel BelmurHotel ZvezdaHotel ŠtrkRestavracija in prenočišča ČardaDvorec Rakičan


RESTAVRACIJE:

Gostilna RajhUno RajhGourmet KodilaBunker postapokaliptik barExpano Food & drinkLovenjakov dvorRestavracija ZvezdaGostilna- Pizzerija Nona


Več informacij:

Visit Murska Sobota

Zemljevid ture