Naravni parki Slovenia Green


Slovenija velik poudarek namenja trajnostnemu razvoju, kar se kaže v številnih naravnih parkih in zaščitenih območij. Parki, polni najrazličnejših naravnih in kulturnih znamenitosti, so zaradi uspešnega trajnostnega razvoja pridobili certifikat Slovenia Green Park. Obiščite naravne parke peš, s kolesom ali javnim prevozom, predvsem pa naj bo vaše raziskovanje aktivno in v sobivanju z naravo. 

  • TRIGLAVSKI NARODNI PARK

Triglavski narodni park je eden večjih, najstarejših, hkrati pa je edini nacionalni park v Sloveniji. Izjemna pokrajina omogoča prostrano raziskovanje in odkrivanje skritih kotičkov in je prednostno namenjena ohranjanju ekosistemov in naravnih procesov. Poleg neokrnjene narave je Triglavski narodni park prava zakladnica kulturne dediščine, ki je rezultat sobivanja domačinov in narave.

F010057-daniel_taipale_triglavni_narodni_park-photo-m
  • KOZJANSKI REGIJSKI PARK

Kozjanski regijski park ponuja drugačno izkušnjo, a vendarle nosi isto sporočilo: sobivanje človeka in narave. To območje je prepleteno s številnim sprehajalnimi potmi in obdano s sadovnjaki, polnimi avtohtonih sort jabolk in hrušk. Park poleg naravnih lepot ponuja tudi ogled različnih znamenitosti kot sta Minoritski samostan Olimje in grad Podsreda.

F008992-kozjansko_jost_gantar_1_orig_jpg-photo-m
  • KRAJINSKI PARK LOGARSKA DOLINA

Ljubitelje kolesarskih podvigov bo pritegnil predvsem Krajinski park Logarska dolina, kjer poteka Solčavska panoramska cesta, ki je nedvomno ena najbolj prepoznavnih slovenskih točk. Ta krajinski park, ki se nahaja v osrčju Kamniško-Savinjskih Alp, pa ponuja precej več kot le panoramsko vožnjo s kolesom. Veličastni slap Rinka bo navdušil še tako zahtevne izletnike, Potočka Zijalka pa predstavlja izjemno pomembno zgodovinsko točko v Sloveniji, saj so tu odkrili okostje jamskega medveda ter drugo najstarejšo šivanko na svetu.

F008731-kp_logarska_dolina_jost_gantar_1_orig_jpg-photo-m
  • REGIJSKI PARK ŠKOCJANSKE JAME

Slovenija premore tudi podzemne parke, eden takšnih je Regijski park Škocjanske jame. To edinstveno UNESCO-vo dediščino si lahko ogledate skozi celo leto v spremstvu izkušenih vodnikov, ki vas bodo popeljali skozi izjemne dvorane in brezna. Park v svoji okolici skriva tudi druge zanimivosti, kot so obisk belih lipicancev in park vojaške zgodovine. 

Slovenija ima izjemno veliko naravnih danosti, ki se razprostirajo vzdolž celotne države, in vas bodo vedno znova navdušile. 

 

F008791-park_skocjanske_jame_jost_gantar_5_orig_jpg-photo-m