Dogodivščine |

Kolesarska pot Trans Dinarica imenovana za “Best in Travel” Lonely Planeta za leto 2024

To je prva kolesarska pot, ki povezuje celotno regijo Zahodnega Balkana
by Uredništvo
25 oktobra, 2023 · 2 min read

Trans Dinarica — prva in edina kolesarska pot, ki povezuje vseh osem držav Zahodnega Balkana — je bila prepoznana kot ena izmed “Best in Travel” izkušenj za leto 2024 po izboru Lonely Planet. Priznano medijsko podjetje s področja potovanj, ki letos praznuje svojo 50. obletnico, bo 24. oktobra 2023 izdalo težko pričakovano letno knjigo, ki predstavlja najbolj vznemirljive destinacije na planetu.

 

Cyclist with a view of mountains

 

Trans Dinarica uresničuje sanje o kolesarjenju čez ta kotiček jugovzhodne Evrope, bogat z avanturističnimi potovanji. Pot, ki meri več kot 4.000 kilometrov, povezuje Slovenijo, Hrvaško, Bosno in Hercegovino, Črno goro, Albanijo, Severno Makedonijo, Kosovo in Srbijo. Kolesarji bodo zdaj lahko premagali približno 100 etap, ki dajejo prednost odgovornemu potovanju, kulturi, narodnim parkom in UNESCO krajem, hkrati pa prinašajo trajnostni ekonomski motor skupnostim po zahodni polovici Balkanskega polotoka.

 

Cyclist in front of Predjama Castle

 

“Od začetka razvoja Trans Dinarica do danes je ideja ponuditi popotnikom način, kako uživati v regiji, medtem ko se premikajo varno in s svojim tempom,” pravi Jan Klavora, eden od oblikovalcev poti in so-ustanovitelj pri GoodPlace: slovenski nevladni organizaciji, osredotočeni na trajnostna potovanja, ki sodeluje z destinacijami pri razvoju turističnih izdelkov in strategij.

Ta regija je popolna za raziskovanje s kolesom zaradi svoje gostoljubnosti in bogate dediščine. Ponosni in počaščeni smo, da to priznava tudi Lonely Planet in da je dalo prednost odgovornemu potovanju.

 

Cyclist on the road

 

Pot, ki v povprečju meri približno 50 kilometrov na etapo (dan), sledi mirnim asfaltnim cestam, gozdnim stezam in kolesarskim potem. Trans Dinarica — podprta s strani projekta USAID za ekonomski razvoj, upravljanje in rast podjetij (EDGE) ter projekta GIZ za trajnostni razvoj podeželja v Albaniji — je bila ustvarjena, da bi kolesarjem vseh sposobnosti omogočila odkrivanje regije na dveh kolesih. V ta namen bodo obiskovalci spletnega mesta poti prejeli osnovne informacije o poti brezplačno, nato pa plačali simbolično ceno za vse GPX sledi in informacije o nastanitvah in storitvah po celotni Trans Dinarici.

 

Local women in Serbia holding food

 

“Upamo, da bodo popotniki izkoristili Trans Dinarico, da bodo bolje uživali na kolesih,” nadaljuje Klavora.

A predvsem upamo, da bodo ljudje čutili čarobnost, ki smo jo čutili med potovanjem na ta način čez regijo. 

 

Za več informacij o poti ali za stik z oblikovalci poti obiščite spletno stran Trans Dinarica ali kontaktirajte Jana na jan@goodplace.si.

 

Foto: Matevž Hribar

#balkan #bestintravel #kolesarjenje #kolesarska pot #lonelyplanet #transdinarica

Share this story