Destinacije | Dogodivščine | Hrana & spanje |

Zimski čari Slovenije: nasveti za aktivnosti, kulinariko in nastanitve

Kam iti in kaj početi pozimi v Sloveniji?
by Iza Tovornik
25 januarja, 2024 · 4 min read
Winter views on Velika Planina

Odpravite se na zimsko raziskovanje in odkrijte skrite kotičke, osvojite nov hrib, poskusite slovenske jedi in uživajte v udobnih nastanitvah po celi Sloveniji.

Zelena dežela se pozimi prelevi v pravljični raj z zasneženimi pokrajinami in raznovrstnimi možnostmi za aktivnosti na prostem. Od smučanja na zasneženih pobočjih do obiska alpskih vasic, planinskih koč in zabave na sankališčih, Slovenija ponuja nešteto možnosti za uživanje v zimskih mesecih.

Poleg tega se lahko udeležite različnih zimskih festivalov in dogodkov, ki prinašajo živahnost v mrzle zimske dni. Privoščite si nepozabno zimsko izkušnjo v objemu narave in raziskujte skrite kotičke, kjer se prepletajo zgodovina, dogodivščina in kulinarika. S svojo zavezo trajnostnemu razvoju Slovenija predstavlja destinacijo, ki sledi načelom Slovenia Green. Z izbiro naših priporočil podpirate destinacije, ki si prizadevajo za ohranjanje okolja in spodbujanje trajnostnega turizma.

 

Winter on Velika Planina

 

Smučanje in deskanje po belih strminah

Zimska Slovenija je raj za ljubitelje smučanja in deskanja. Odkrijte lepote slovenske zimske idile in doživite nepozabne trenutke na smučiščih, ki se razprostirajo po vsej deželi. Ne glede na vašo stopnjo izkušenj, boste našli proge, primerne za vsak okus in spretnostno raven. Smučišča, kot so Rogla, Vogel, Kanin in Mariborsko Pohorje, nudijo odlične pogoje za smučanje in zabavo na belih strminah.

 

Snowboarding on Mariborsko Pohorje

 

Zimsko pohodništvo

Slovenija v zimskem času ponuja očarljive pohodniške poti, ki vodijo skozi bele pokrajine in osupljive naravne lepote. Kot pohodniški cilj pa si lahko zadate tudi vzpon do pohodniških koč, kjer se lahko okrepčate s toplim napitkom in obrokom. Nič ni boljšega, kot topla jota ali ričet po dolgem zimskem pohodu. Na Rogli lahko poleg pohoda do Lovrenških jezer obiščete tudi znamenito pot med krošnjami. Odpravite se na zimski pohod po destinacijah Slovenia Green in odkrijte skrite kotičke narave.

 

Winter hiking in Slovenia

 

Občudujte zaledenele slapove

Ste že slišali za “Ledeno kraljestvo”? Pozabite na Elso in Anno, saj Slovenija pozimi postane pravljična dežela, ki bi lahko tekmovala s čarobnostjo tega animiranega filma. Odpravite se na lov za zaledenelimi zakladi v Logarsko dolino, dolino Tamar, Trento ter obiščite slikovito sotesko Mlačca. Tukaj je seznam priljubljenih in manj znanih slapov, ki zamrznejo pri dovolj nizkih temperaturah.

 

Frozen waterfall in Slovenia

 

Odkrijte kulturno dediščino

Pozimi v Sloveniji ni le čas za aktivnosti na prostem, temveč tudi za odkrivanje bogate kulturne dediščine. Obiščite tradicionalno kurentovanje v najstarejšem mestu Slovenije, doživite eno najbolj prepoznavnih prireditev ob kulturnem prazniku in se udeležite raznih dogodkov in festivalov.

 

Kurentovanje in Ptuj, Slovenia

 

Sankanje in zabava na snegu

Med najljubšimi dejavnostmi ljubiteljev zime so zagotovo sankanje in vznemirljive dogodivščine na belih strminah. Na Pokljuki se lahko prepustite hitrim spustom po urejenih sankališčih, kjer vas bo veter v laseh popeljal skozi gozdne poti. Za tiste, ki iščete nekaj posebnega, pa lahko na Veliki Planini in Gozd Martuljku doživite nepozabno sankaško doživetje v temi. Ne glede na izbiro lokacije, sankanje in zabava na snegu v Sloveniji obljubljata živahne trenutke in nepozabne spomine za vse ljubitelje zimskega rajanja. 

 

Family sledding in Slovenia

 

Udeležite se enega izmed tekmovanj v zimskih športih

Slovenija v zimskih mesecih postane prizorišče vrhunskih tekmovanj, ki nudijo nepozabno izkušnjo za vse ljubitelje športa. Udeležite se enega izmed prestižnih tekmovanj v zimskih športih, ki se odvijajo v Sloveniji in uživajte v napetih tekmah ter adrenalinskemu vzdušju.

 

Ski jumping in Planica, Slovenia

 

Odkrijte nastanitve  v objemu narave in se razvajajte s slovensko kulinariko

Če si želite izkusiti popolnega pobega v naravo, Slovenija ponuja izjemne nastanitvene možnosti, kjer se lahko spočijete in razvajate v lokalni ponudbi. Eco Chalet Astra Montana, skrit sredi neokrnjenih gozdov, ponuja okolju prijazno doživetje, kjer se lahko zbližate z naravo in uživate v trajnostnem bivanju. Pikol jezerska vasica, s svojim čarobnim jezerskim okoljem, predstavlja oazo miru, kjer si lahko napolnite svoje baterije. Medtem ko uživate v zimi, ne pozabite odkriti okusnih lokalnih jedi. Poskusite domačo govejo juho ali tradicionalne kruhove cmoke v hotelu Triangel, raziskujte okus divjačinskega golaža v gostišču Tulipan ali pa uživajte v slovenski nacionalni jedi “Idrijski žlikrofi” na kmetiji Flander. 

Doživite pristno slovensko gostoljubnost, avtentične okuse in kulinarične užitke, ki bodo ostali v vašem spominu še dolgo po odhodu. S svojo avtentičnostjo in lokalnimi okusi vam bodo ti ponudniki pričarali nepozabno bivanje v objemu narave in kulinaričnih razvajanj.

 

Slovenian dish Pasulj

 

Možnosti za zimska doživetja v Sloveniji  je neskončno.  Od aktivnosti na snegu, kot so smučanje, sankanje in pohodništvo, do obiska čudovitih alpskih vasic, kjer lahko okusite tradicionalne slovenske jedi, vam Slovenija ponuja nepozabne trenutke, ki jih boste z veseljem delili s svojimi najbližjimi.

Poleg tega pa prihod pozimi prinaša dodatne prednosti, kot so manjša zasedenost nastanitev, ekskluzivnejša doživetja, ter izkušnje brez gneče, saj je to obdobje zunaj glavne turistične sezone. Tako boste podprli trajnostni razvoj Slovenije in postali odgovoren popotnik. Odkrijte destinacije s certifikatom Slovenia Green in potujte trajnostno.

#culture #food #outdoor adventures #potovanje #slovenia green #slovenia green members #slovenia travel #sustainable tourism #sustainable travel #zelene destinacije

Share this story